مدیریت صحیح فضای مجازی ابزار مهمی در جهت ترویج سبک زندگی اسلامی است
کد خبر: 3672343
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۵

مدیریت صحیح فضای مجازی ابزار مهمی در جهت ترویج سبک زندگی اسلامی است

گروه اجتماعی: استاد دانشگاههای اردبیل گفت: مدیریت صحیح فضای مجازی ابزار مهمی در جهت ترویج سبک زندگی اسلامی است چرا که نگاه تک بعدی به هر دستاورد بشریت باعث دوری انسان از حقیقت آن موضوع می شود.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) از اردبیل، رحیم انور، استاد دانشگاههای اردبیل، روز گذشته 21 آذرماه در سمینار مهارتهای زندگی با موضوع آموزش و ترویج استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی در راستای زندگی اسلامی که به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی و با همکاری مرکز علمی کابردی واحد اردبیل برگزار شد، تصریح کرد: نگاه تک بعدی به هر وسیله و دستاورد بشری، چه مثبت باشد و چه منفی، باعث دوری انسان از حقیقت آن موضوع می شود و موضوع اینترنت و فضای مجازی از این امر مستثنی نیست.
انور ادامه داد: رشد سریع تکنولوژی و بویژه پیشرفت روزافزون در حوزه های ارتباطی، ماهواره ها و اینترنت باعث تحولات پرشتاب در جوامع بشری گردیده و آثار مثبت و منفی فراوانی در پی داشته است. در این میان، آثار اینترنت و فضای مجازی در روابط اجتماعی بیش از سایر حوزه ها بوده و تغییرات و دگرگونی های زیادی را بوجود آورده است.
وی فرا مکان و فرازمان بودن اینترنت و در دسترس بودن آن را موجب شکل گیری شیوه جدیدی از تعاملات اجتماعی نسبت به گذشته دانست و افزود: تغییراتی شگرف در سبک زندگی، تعاملات اجتماعی و حتی مشارکت سیاسی و نحوه آن به وجود آورد تا جایی که امروزه اینترنت بیشترین نقش را در اطلاع رسانی و تبلیغات برای عموم دارد و به عنوان اصلی ترین کانال ارتباطی محسوب می شود.
مدرس دانشگاههای اردبیل بیان کرد: از جمله مواردی که می‌توان از آن ها به عنوان فرصت‌ و به تعبیری، نقاط قوت استفاده از فضای مجازی نام برد عبارتند از: عمومی بودن فضای مجازی که به هر فردی در هر نقطه از جهان امکان میدهد از طریق این فناوری به آسان ترین وجه، جدیدترین اطلاعات مورد علاقه خود را بدست آورد و مرزهای جغرافیایی یا سیاسی تا‌کنون نتوانسته جلوی استفاده از فضای مجازی و گسترش روزافزون آن را بگیرد.
وی تاکید کرد: در جامعه امروزی، حقیقت این است که اگر زندگی، شیوه، روش و سبک زندگی آدم هایی که زندگی می کنند، بر مبنای یکسری مباحث و مبانی متقن استوار باشد، طبیعتاً قوام جامعه و مباحث مربوط به امور اجتماعی نیز مستحکم خواهد شد. از این رو، یکی از مسائل مهمی که امروزه نظر بسیاری از سیاست گذاران را به خود جلب کرده، موضوع سبک زندگی و عوامل مؤثر بر آن است
وی اظهار کرد: باید از فضای مجازی برای ترویج فرهنگ اسلامی استفاده کرده و از آسیب‌های آن آگاه و مواظب باشیم تا ظهور تکنولوژی‌های نوین در عصر معاصر و کارکرد آن در فضای مجازی باعث اختلال در بعضی خانواده‌ها نشود چون ایران اسلامی خانواده محور است و هدف دشمنان ضربه زدن به این محوریت است.
استاد دانشگاهای اردبیل با اعلام اینکه رسانه های دینی تربیت محور و ابزار تفکر هستند، اظهار کرد: دین از رسانه ها در راستای نشر و گسترش خود استفاده کرده است. بررسی های تاریخی نشان می دهد که رسانه ها به تقویت دینداری کمک کرده اند و با به کارگیری ظرفیت رسانه ها توانسته اند به درک و شناخت انسان از جهان پیرامون خود معنا ببخشند.
انور با اشاره به ناآگاهی والدین از تهدید و فرصت‌های فضای مجازی گفت: با توجه به اینکه قشر بانوان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند و تربیت فرزندان توسط آنان انجام می‌گیرد، بانوان فرهیخته می‌توانند در راستای آگاه سازی جوانان، مربیان مدارس و دیگر بانوان از آسیب‌های اجتماعی و خانوادگی فضای مجازی گام بردارند.
در برهه ای برای فاصله زمانی ده ساله تولد بین دو انسان، از تعبیر شکاف و تغییر نسل استفاده می شد اما هم اکنون با توجه به گسترش روزافزون فضاهای اجتماعی، شبکه های مجازی و رسانه های نوین اجتماعی در عصر مدرنیته، فاصله نسلی به کمتر از پنج سال رسیده است .
وی با شاره به وجود شکاف و گسست بین نسلها تصریح کرد: شکاف از جایی صورت می پذیرد که سرعت تغییرات اجتماعی به حدی باشد که نسل گذشته برای ارتباط با نسل جدید نتوانند نقاط مشترک نقاط مشترک تاریخی، ذهنی و ایجاد تفسیر مشترک از فضا و زمان و ارزش ها بیابند. بنابراین نسل جدید با گسترش روزافزون فضاهای اجتماعی و شبکه های مجازی و رسانه های مدرن ارتباطی کمتر تن به آموزش پذیری و ارتباط با نسل گذشته می دهد و جذابیت های کلامی و ارتباطات شکلی و گرافیکی در بستر رسانه برای انتقال ارزش ها و معارف دینی از طریق اینترنت و تکنولوژی بیشتر است. در حقیقت، زبان مشترک و پیوند تاریخ یک نسل به نسل دیگر و انتقال ارزش و فرهنگ در صورتی امکان پذیر است که تخصص لازم فراهم آمده و زبان جدید صورت پذیرد.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از شکاف نسلی متولیان و مسئولان مذهبی نیازمند یادگیری و استفاده بهینه از پدیده های نوظهور و تکنولوژی های جدید ارتباطی، پیامدها و روابط نو در جوامع می باشند تا بتوانند آرمان ها و اهداف دینی را منطبق بر نظام ارزشی جدید، بر اساس مدرنیته و عقلانیت و درک جهان و زیست اجتماعی به نسل جدید منتقل کنند.

captcha