شماره ۱۰۴ فصلنامه علمی ـ پژوهشی «فقه» منتشر شد
کد خبر: 3955316
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۶:۱۸
 از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی؛

شماره ۱۰۴ فصلنامه علمی ـ پژوهشی «فقه» منتشر شد

یکصدوچهارمین شماره فصلنامه علمی ـ پژوهشی فقه به همت پژوهشکده فقه و حقوق و اداره نشریات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.

به گزارش ایکنا، یکصدوچهارمین شماره فصلنامه علمی ـ پژوهشی «فقه»  حاوی مقالاتی با عنوان «تقدم سند بر شهادت با محوریت نقد ادله مخالفان» نوشته عبدالعظیم خروشی و فرزاد دهقانی؛ «بازخوانی مستندات فقهی در باب شرط تساوی محل در قصاص دندان» اثر علی محمدیان؛ محمد رخشانی و محمدتقی فخلعی؛ «بررسی فقهی و حقوقی عدالت به عنوان مبنای حقوق نسل‌های آینده» به قلم مهدی فیروزی «نقد و تحلیل مبانی فقهی بخش اخیر ماده ۶۶۲ قانون مجازات اسلامی «دیه آلت تناسلی عنین» اثر صدیقه حاتمی از جمله مقالات این شماره است.
 
همچنین «بررسی جایگاه «مصلحت»، در فقه مذاهب با رویکرد حلّ مصالح متعارض در اصل تکلیف» نوشته سیدابوالحسن نواب و اسدالله رضایی؛ «جرم‌انگاری از منظر فقـه‌ نظامات» به قلم اردوان ارژنگ؛ «نقدی بر انگاره مشهور فقیهان امامیه و قانون مدنی در باب شروط محدودکننده عقد رهن» اثر سعید سیاه بیدی‌کرمانشاهی؛ «مُتفرّداتِ فقهی میرداماد(ره)» نوشته سیدمجتبی میردامادی از دیگر مطالبی است که در این شماره منتشر شده است.
 
بررسی فقهی و حقوقی عدالت به عنوان مبنای حقوق نسل‌های آینده
 
در چکیده مقاله «بررسی فقهی و حقوقی عدالت به عنوان مبنای حقوق نسل‌های آینده» آمده است: برخی تصمیم‌گیری‌ها و عملکردهای نسل حاضر همچون استفاده بی‌رویه از منابع طبیعی و نیز آلوده‌سازی و تخریب گسترده محیط زیست موجب پدیدارشدن آثار و پیامدهای بعضا ناگوار و مخاطره‌آفرین شده است که نه تنها دامنگیر نسل فعلی شده که پیامدهای آن به نسل‌های بعدی نیز سرایت می‌کند؛ به گونه‌ای که می‌توان به روشنی پیش‌بینی کرد که حیات و زندگی آیندگان با چالش اساسی مواجه خواهد شد. این مسئله ضمن اینکه هشداری برای نسل فعلی است ضرورت توجه به حقوق نسل‌های آینده و حفظ و حراست از آن را دوچندان کرده است. علاوه بر این سؤالاتی نیز در این باره مطرح شده از جمله اینکه اصولا شناسایی حقوق برای نسل‌های آینده با چه مبنایی قاب توجیه است. در پاسخ به این پرسش به نظر می‌رسد که از جمله مبانی قابل طرح برای حقوق نسل‌های آینده می‌توان به «عدالت» اشاره کرد و با استناد به آن از منظر فقهی و حقوقی به اثبات حقوق برای نسل‌های آینده پرداخت. برای ارزیابی این فرضیه علاوه بر مفاهیم اصلی عدالت تکوینی و تشریعی و نیز عدالت بین‌نسلی به مثابه مبنای حقوق نسل‌‌های آینده از منظر فقهی و حقوقی مورد تحلی و بررسی قرار خواهد گرفت.
 
مُتفرّداتِ فقهی میرداماد(ره)
 
در چکیده مقاله «مُتفرّداتِ فقهی میرداماد(ره)» آمده است: میرداماد دانشمند مشهور دوره صفویه علاوه بر تسلط بر علوم عقلیه در نقلیات همانند فقه و حدیث در آیه و رجال صاحب نظر و دارای تصنیفاتی است میرداماد برجسته‌ترین فقیه فیلسوف در دوره‌های مختلف و جامع دین و خرد و در زمانه خود صاحب مسند مرجعیت دینی بوده است کتاب‌ها رسائل و حواشی او در فقه و حدیث و تفسیر بالغ بر ۴۰ اثر از ۷۳ اثر برجسته وی از مجموع و اندی تراث به جای مانده نشان از توجه او به نقلیات در کنار آثار عمیق فلسفی دارد. در این جستار دیدگاه‌های خلاف مشهور این دانشمند نام آور در فروع فقهی استخراج و بررسی شده است تفرج میرداماد در تقابل با شوهرت قبل از او و احیاناً زمان خود او است وی در یک جا از آراء خاص و منحصر به فرد خویش با واژه تفرد یاد می‌کند و غالباً دلایل و مستندات رای و فتوای خود را بیان فرموده است این پژوهش در بعضی موارد مستندات و توضیحاتی برای آن ارائه داده است.
 
فصلنامه علمی ـ پژوهشی فقه در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)؛ بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)؛ پایگاه مجلات تخصصی نور (Noormags)؛ پایگاه استنادی سیویلیکا (www.civilica.com)؛ مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)؛ پرتال جامع علوم انسانی؛ سامانه نشریه jf.isca.ac.ir؛ پایگاه Google Scholar و پرتال نشریات دفتر تبلیغات اسلامی (http://journals.dte.ir) نمایه می‌شود.
انتهای پیام
captcha