مادرشدن، رؤیایی است که گاه زیر غبار مشکلات جسمی، اقتصادی و فرهنگی پنهان میشود؛ اما همیشه نوری وجود دارد که راه را روشن کند. در روزگاری که آمار ناباروری رو به افزایش و سبک زندگی مدرن سلامت خانواده را نشانه گرفته است، «کانون رؤیای مادری» با تکیه بر طب ایرانی و آموزههای دینی، تلاشی داوطلبانه و مردمی آغاز کرده تا به هزاران زن و مرد، امید فرزندآوری ببخشد. زهرا حسینیتبار، بانویی دغدغهمند و مؤسس این کانون است که با سفر به دورترین نقاط کشور، ماماها و پزشکان را آموزش میدهد، ویزیت رایگان ارائه میکند و مادران بسیاری را به رؤیای شیرین در آغوش کشیدن فرزند رسانده است. بهمناسبت هفته ملی جمعیت، خبرنگار ایکنا از اصفهان به سراغ این بانو رفته و در بخش نخست گفتوگو، درباره انگیزهها، دشواریها، نتایج و خلأهای موجود در حوزه جمعیت و راهکارهایی برای عبور از بحران فعلی پرسوجو کرده است.
اسم کانون را از سخن خانمی الهام گرفتم که پس از ۱۸ سال، با سبک زندگی سالم و ویزیتهای رایگان باردار شد. او در حالی که پزشکان ناامیدش کرده بودند، فرزنددار شد و به من میگفت: «هر وقت بچهام را شیر میدهم، شما را دعا میکنم که من را به رؤیای مادریام رساندهاید.»
کانون رؤیای مادری از سال ۱۳۹۸ با طرح ارتقای سلامت دختران، زنان و باروری آغاز بهکار کرد. من در سراسر کشور فعالیتهایی داشتم و سالها در زمینه اصلاح سبک زندگی در طب ایرانی، زیر نظر استادم تحقیق و پژوهش میکردم. بعد از فرمایش مقام معظم رهبری در ۱۴ خرداد ۹۸ که فرمودند: «پیشرفت جامعه به سمت پیری، خبر دهشتناکی است»، از خود پرسیدم که وظیفه من در این شرایط چیست؟ همانجا جرقه این طرح در ذهنم زده شد. طرح را نوشتم و با بودجه شخصی، به تبلیغ در سراسر کشور پرداختم و در حوزه جمعیت، کارگاههایی با عنوان «شش اصل ضروری زندگی» برگزار کردم. به مرور زمان متوجه شدیم ناباروران، بهویژه ناباروران ثانویه که بهدلیل سبک زندگی اشتباه دچار مشکلات جسمی شدهاند، از همین کارگاهها نتایج خوبی میگیرند.
در منشور گام دوم انقلاب، فصل هفتم، مقام معظم رهبری صحبتی با این مضمون دارند که سبک زندگی غربی خسارت بیجبرانی به جامعه ما زده است. این سخن همه ابعاد را دربرمیگیرد؛ اما بخشی از آن به حوزه سلامت جسم و روان مربوط میشود. با آغاز این فعالیت، ما توانستیم به مردم آگاهی دهیم که خواب، خوراک، ورزش و کنترل استرس و مشکلات روحی و روانی باید چگونه باشد تا هم سلامت حفظ شود و هم اگر قصد بارداری دارند، بارداری سالم را تجربه کنند.
در ادامه، ماماها و پزشکانی به این طرح علاقهمند و خواستار آموزش برای ارائه ویزیتهای رایگان شدند. با کمک دکتر چوپانی و دکتر مژگان تنساز، رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه شهید بهشتی، دوره آموزشی برای هزار و ۵۵۰ نفر برگزار کردیم. من هزار و ۸۵٠ ماما را از قبل در سراسر کشور شناسایی کرده بودم که از این میان، هزار و هشت نفر آموزش رایگان دریافت کردند.
پس از آن، برخی ماماها را با خودمان همراه و با هزینه شخصی، سفرهای استانی را آغاز کردیم. امامان جمعه و جماعت در استانهای گوناگون، فعالان جمعیتی دغدغهمند و... رابطان ما بودند. آنها مدارکی از ناباروریهای اولیه و ثانویه آماده میکردند تا ما برای ویزیت به آن مناطق برویم؛ مثلاً اعلام میکردند که ۲۰۰ نفر نابارور شناسایی کردهاند. تیم ما با توجه به تعداد، ویزیتها را انجام میداد و نتیجه کار آنقدر رضایتبخش بود که پیگیر ویزیتهای بعدی یا آنلاین میشدند. اکنون نیز با کمک ستاد کل بسیج خواهران و بنیاد برکت که بازوان کانون محسوب میشوند، ماماها را بهصورت حضوری و آنلاین آموزش میدهیم. ستاد بسیج خواهران در سراسر کشور پای کار آمده است.
نبود حمایت مادی و معنوی از خانواده، بیتوجهی مسئولان به خطر سالمندی کشور، اولویتندادن به این مسئله در سیاستگذاریها، نادیدهگرفتن رهنمودهای مقام معظم رهبری و اجرایینشدن قانون جوانی جمعیت، از جمله خلأهای اصلی در این حوزه است.
بازخوردها واقعاً دلگرمکننده و بعضاً بسیار احساسی بوده است. بسیاری از مراجعان با اشک شوق و کلمات محبتآمیزشان، من را شریک لحظات ناب زندگیشان دانستهاند. یکی از ماندگارترین موارد، خانمی بود که پس از سالها ناباروری و ناامیدی، بالاخره مادر شد و در اولین تماس، نوزادش را به من «هدیه قلبی» معرفی کرد. صدای لرزان و شاد او هنوز در گوشم هست. این تجربهها برای من چیزی فراتر از احساس هستند؛ آنها به من معنا و انگیزه ادامه راه میدهند.
باور و روحیه نقش بسیار پررنگی در فرآیند درمان ناباروری دارد. ما فقط با بدن انسان سروکار نداریم، بلکه با دل، ذهن و امید یک انسان مواجهیم. بانویی که با امید و اعتماد وارد مسیر درمان میشود، نهتنها همکاری مؤثرتری با تیم درمان دارد، بلکه بدنش نیز آمادگی بیشتری برای پاسخ به درمان پیدا میکند. از سوی دیگر، اضطراب، ناامیدی و فشارهای روحی میتواند روند درمان را کند یا حتی مختل کند. من همیشه سعی کردهام در کنار خدمات درمانی، گوش شنوا و همراهی واقعی باشم تا این باور در دلشان زنده بماند: «تو میتوانی و تنها نیستی.»
به همه بانوانی که در مسیر فرزندآوری با چالش روبهرو هستند، با تمام وجود میگویم که امید را رها نکنید. خداوند گاهی دعای دل را نه با عجله، که با حکمت و در بهترین زمان پاسخ میدهد. شما تنها نیستید. کانون رؤیای مادری با دل و جان همراه شماست تا این مسیر را با نور ایمان، دانش و همدلی آسانتر کنیم. معجزه نزدیکتر از آن چیزیست که فکر میکنید.
زهراسادات محمدی
انتهای پیام