در روزگاری که دغدغههای نوجوانان اغلب میان درس و فضای مجازی خلاصه میشود، دیدن نوجوانی که در هیاهوی زندگی شهری، دل به آیات الهی سپرده و توانسته همزمان حافظ کل قرآن، مربی فرهنگی و فرمانده بسیج نمونه باشد، تحسینبرانگیز است. زینب نعمتیان از کاشان، یکی از همین چهرههای متفاوت است؛ دختری که نهتنها قرآن را در جان خود جای داده، بلکه تلاش میکند تا مفاهیم عفاف و حجاب را هم در کوچهپسکوچههای شهرش جاری کند. گفتوگوی خبرنگار ایکنا از اصفهان با این بانوی نوجوان را درباره اینکه چگونه میتوان در نوجوانی حافظ کل قرآن شد و راز پیوند میان موفقیت قرآنی و پایبندی به حجاب چیست، باهم میخوانیم.
زینب نعمتیان، متولد ۱۳۸۵ و حافظ کل قرآن کریم از مؤسسه امیرالمؤمنین(ع) کاشان هستم. وقتی با کسی روبهرو میشویم که در زمینههای گوناگون موفق بوده، این سؤال پیش میآید که همه این کارها را چگونه با هم مدیریت کرده است. پاسخ این پرسش در سه نکته خلاصه میشود؛ اول اینکه همه کارها همزمان انجام نمیشود، دوم مدیریت زمان و سوم برنامهریزی درست.
ما در مدرسه جلساتی با حضور اعضای شورای بسیج، مدیر و معاون برگزار میکردیم و درباره دغدغههای مدرسه تصمیم میگرفتیم. فعالیتهای متعدد را در قالب دعوت از سخنران، پخش کلیپ، نماهنگ یا تزئین مدرسه، متناسب با زمان، مکان و سن مخاطبان برنامهریزی میکردیم.
در این زمینه، چندین آیه قرآن هشدار و انذار داده است؛ برای نمونه خداوند در قرآن میفرماید: «یَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ...؛ زنان باید چادرهایشان را بر خود فروپوشند تا شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند... .»
کسی که با قرآن مأنوس باشد، این هشدار الهی را جدی میگیرد و با عمل خود میتواند الگوی عینی عفاف و حجاب باشد. چادر سر کردن سخت نیست، اگر انسان واقعاً عاشق کلام وحی باشد.
هر کسی که در مسیر قرآن حرکت کند، ناخودآگاه به سمت پایبندی عملی به عفاف و حجاب سوق داده میشود. قرآن مسیر و چارچوبی روشن ارائه میدهد که اگر کسی بخواهد به آن عمل کند، حفظ حجاب یکی از نشانههای آن خواهد بود.
برای هر گروه سنی باید متناسب با همان سن برنامهریزی کرد؛ برای نمونه در خصوص کودکانی که هنوز به سن تکلیف نرسیدهاند، نسبت به ححاب نباید سختگیری زیادی داشت؛ چون ممکن است دلزده شوند. نوجوانان باید با گفتوگو قانع شوند. گاهی هدیهدادن مؤثر است؛ اما باید بهروز باشد، نظیر ساعت هوشمند، ایرپاد یا گوشی.
سوره مبارک نور که قرائتش بسیار توصیه شده است و معانی بسیار زیبایی دارد که بانوان باید حتماً با آن آشنا باشند.
بله، خیلی وقتها پرسیده میشود که چرا باید حجاب داشته باشیم؟ توضیح فلسفه حجاب مفصل، اما خلاصهاش این است که خداوند زن و مرد را اینگونه آفریده و اگر حدود رعایت نشود، جامعه به فساد کشیده میشود؛ حتی قرآن درباره حجاب مردان هم سخن گفته؛ درواقع حجاب مسئله شأنیت و جایگاه انسان است.
زمانی که دوره راهنمایی تمام شد، برای حفظ قرآن یکسال، مرخصی تحصیلی گرفتم. از اطرافیان گاهی طعنههایی میشنیدم؛ اما به تناسب صمیمیتم با افراد پاسخ میدادم. به آنها میگفتم شما چهار سال برای دانشگاه وقت میگذارید، من یکسال برای حفظ قرآن وقت صرف میکنم و بعد هم مدرک علوم قرآن و حدیث میگیرم، چیزی از دست نمیدهم؛ اما قطعاً این مسیر دستاورد زیادی برایم دارد.
توصیهام این است که هیچوقت از خدا و اهل بیت(ع) جدا نشوند.
اگر مسئولان بتوانند ظرفیت افراد نخبه فرهنگی و قرآنی را بهکار بگیرند، هم خود این افراد پیشرفت میکنند و هم دیگران بهواسطه آنها تشویق میشوند. اگر نتیجه و خروجی ملموسی وجود نداشته باشد، جامعه این مسیر را باور نمیکند، همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمود ما باید بیش از ۱۰ میلیون حافظ قرآن داشته باشیم. امیدوارم بتوانیم با جذب افراد نخبه، پرچم این کشور را به دست صاحب اصلیاش، امام زمان(عج) برسانیم.
زهراسادات محمدی
انتهای پیام