نصیرالدین جوادی، عضو هیئت علمی دانشگاه معارف قرآن و عترت(ع) اصفهان در گفتوگو با ایکنا از اصفهان درباره اخلاق انتخاباتی، اظهار کرد: هر کاندیدایی طرفداران خودش را دارد که تلاش میکنند کاندیدای مورد نظرشان در انتخابات رأی آورده و پیروز شود. در بسیاری از مواقع، هواداران بهجای معرفی نامزد مورد نظر خود و تبیین نقاط قوت و توانمندیهای وی، به تخریب نامزدهای دیگر میپردازند که مغایر با اخلاق انتخاباتی است.
بیشتر بخوانید:
وی افزود: تلاش کاندیداها نیز باید بر این باشد که برنامههای خود برای اداره کشور را معرفی و تبیین و قوانین انتخاباتی را نیز رعایت کنند، نه اینکه کاندیداهای دیگر را تخریب کرده و زیر سؤال ببرند. همچنین کاندیداها نباید برای شهرتطلبی و دیده شدن، اقدامی خلاف مقدسات دینی انجام داده و وعدههای بیپشتوانه به مردم بدهند یا دروغ بگویند.
عضو هیئت علمی دانشگاه معارف قرآن و عترت(ع) اضافه کرد: مجریان، دستاندرکاران و ناظران انتخابات نیز در زمینه رعایت اخلاق انتخاباتی مسئولیت سنگینی بر عهده دارند. ظرفیت صدا و سیما و تریبونهای نماز جمعه نیز نباید به حمایت ویژه از کاندیدایی خاص و هر چه بیشتر مطرح کردن وی اختصاص داده شود، چنین کاری خلاف اخلاق انتخاباتی است. از طرف دیگر، برخی جریانها و گروهها هستند که وقتی کاندیدای مورد نظرشان در انتخابات پیروز میشود، مردم را بهخاطر این انتخاب تحسین میکنند، ولی وقتی کسی در انتخابات رأی میآورد که خوشایند و مورد نظر آنها نیست، مردم را بهخاطر این انتخاب تخطئه میکنند. این رفتار نیز ناپسند و خلاف اخلاق انتخاباتی است.
جوادی بیان کرد: اگر بخواهیم میزان پایبندی به اخلاق در جریان رقابتهای انتخاباتی را مورد بررسی قرار دهیم، باید بگوییم تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم. در بسیاری از ادوار انتخاباتی شاهد زیر پا گذاشتن اخلاق از سوی هواداران کاندیداها بودهایم و هر چه جلوتر آمدهایم، بعضاً برخی نهادهای ملی نیز اخلاق انتخاباتی را نادیده گرفته و بهصورتهای مختلف از کاندیدای خاصی حمایت و علیه کاندیداهای دیگر عمل میکنند. در مناظرات تلویزیونی نیز اخلاق انتخاباتی تماماً زیر پا گذاشته شد. در حال حاضر نیز که هنوز نتیجه بررسی صلاحیتها مشخص نشده است، افراد حاضر در صحنه انتخابات مشغول نفی و اثبات یکدیگر هستند. این عدم رعایت اخلاق انتخاباتی در فرهنگ اجتماعی ما ریشه دارد که هنوز به تکامل نرسیده و ظرفیت لازم را پیدا نکرده است.
وی تصریح کرد: اولین گام برای نهادینه کردن اخلاق انتخاباتی این است که ارگانهای ملی مثل صدا و سیما و تریبونهای نماز جمعه و نیز شخصیتهای ملی با رفتار خود اخلاق انتخاباتی را زیر پا نگذارند. حتی استادی که در کلاسهای درس خود به حمایت از کاندیدایی میپردازد، چون کلاس درس متعلق به گروه و جریان خاصی نیست، در واقع اخلاق انتخاباتی را زیر پا گذاشته است. متأسفانه این موضوع کمتر از سوی این ارگانها رعایت میشود و اگر آنها اخلاق انتخاباتی را رعایت کنند، آرام آرام این موضوع فرهنگسازی و نهادینه میشود. علت اینکه فرهنگ اجتماعی ما در خصوص اخلاق انتخاباتی هنوز تکامل پیدا نکرده، همین است که رهبران گروههای اجتماعی و ارگانهای ملی این موضوع را رعایت نمیکنند.
انتهای پیام