در ۱۸ کیلومتری شمال شرق اصفهان در شهر حبیبآباد، امامزاده عبدالمؤمن در جایگاه تنها بقعه متبرکه این منطقه، همواره مورد توجه زائران و علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ اسلامی بوده است. این مکان مقدس با داشتن قدمتی نزدیک به ۷۰۰ سال، نه فقط محلی برای زیارت و نیایش، بلکه بهدلیل ویژگیهای تاریخی و معماریاش، یادگاری ارزشمند از دورههای تاریخی گوناگون است.
هنگام ورود از درب اصلی امامزاده، حیاط بزرگی به چشم میخورد که دور تا دور بنای اصلی بقعه را احاطه کرده است. در این قسمت، مزار بسیاری از افراد نامدار و شهدا قرار دارد، از جمله شهدای دفاع مقدس حبیبآباد که در جوار امامزاده عبدالمؤمن به خاک سپرده شدهاند، استاد حاج مصطفی فقیه از پیشکسوتان تعزیه که نقش حضرت اباالفضل(ع) را در نمایشهای آیینی ایفا میکرد و برادرش نبیالله فقیه که در تعزیهها در نقش شمر شهرت داشت.
ساختمان اصلی امامزاده در عین سادگی، با ویژگیهای منحصر بهفردی خودنمایی میکند. صحن بزرگ که در آن سنگ قبرهای قدیمی دیده میشود و سقفی با آینهکاری و کاشیکاریهای بسیار زیبا، هر بینندهای را به سوی خود میکشاند. گنبد این بنا با توجه به نوع معماری بهصورت دوپوش ساخته و پوشش بیرونی گنبد تخریب شده است. در داخل بنای امامزاده، ضریحی ساده و زیبا قرار دارد و بر دیوار ضلع شرقی، نقاشیهای بسیار زیبایی در سبک قهوهخانهای چشمنوازی میکند که به ترسیم واقعه عاشورا میپردازد.
سیدحسن مؤمنی، عضو هیئتامنای امامزاده عبدالمؤمن در گفتوگو با ایکنا از اصفهان درباره قدمت و تزئینات بنا اظهار کرد: بنای اصلی امامزاده مربوط به دوره ایلخانیان است و تزئینات و نقوش سقف داخلی به دوره تیموریان برمیگردد؛ همچنین با توجه به تاریخ درجشده بر سقف بنا، در دوره شاه عباس دوم تزیئنات و نقاشیهای صفوی به آن اضافه شد. استاد سیدحسین امامی نیز در سال ۱۲۸۲ تزئیناتی به این بنا افزود.
وی ادامه داد: امامزاده عبدالمؤمن در ابتدا دارای یک بنای اصلی بود و در طول زمان، شبستانهایی برای برگزاری مراسم و مناسک مذهبی به آن اضافه شده است. این بقعه متبرکه فقط مکانی برای زیارت نیست، بلکه محل برگزاری مراسم مذهبی و معنوی گوناگون است. سهشنبه شبها جلسات قرآن در امامزاده تشکیل میشود و در ماههای محرم و صفر، دستهجات عزاداری به اینجا میآیند و مراسم باشکوهی برگزار میکنند.
عضو هیئتامنای امامزاده عبدالمؤمن با اشاره به مشکلاتی که این زیارتگاه با آنها دستوپنجه نرم میکند، گفت: با وجود تمام زیباییها و قدمت امامزاده، گنبد بیرونی این بنا که در سالهای گذشته ساخته شده بود، بهدلیل وزن زیادی که به بنا تحمیل میکرد، تخریب شد و در حال حاضر، هئیتامنای امامزاده در حال بازسازی آن هستند؛ همچنین ساختمان بقعه نیازمند همسانسازی سطح حیاط است تا بتواند هرچه بیشتر پذیرای زائران و گردشگران باشد.
وی افزود: عمده اعتبارات امامزاده عبدالمؤمن از محل دفن اموات و کمکهای مردمی تأمین میشود و هیئتامنای این زیارتگاه خواستار رسیدگی مسئولان و تخصیص بودجه به این مکان تاریخی هستند.
مؤمنی تصریح کرد: با وجود تمام چالشها، زیباییهای تاریخی و معنوی امامزاده عبدالمؤمن همچنان بر دل هر زائری مینشیند که به این مکان مقدس پا میگذارد و نیاز به توجه بیشتر از سوی مسئولان و علاقهمندان و فعالان میراث فرهنگی احساس میشود.
علی عظیمی
انتهای پیام