به گزارش ایکنا از اصفهان، بسیاری عنوان «فردخت» را شنیدهاند؛ ولی هنوز با این رویداد آشنا نشدهاند. فردخت نام یکی از لباسهای زنانه و فاخر منطقه فرهنگی کاشان است. هرچند در پنج سال گذشته در جلسات گوناگون از فردخت گفته شده، ولی متأسفانه به اندازهای که باید و شاید، در میان خواص و سیاستگذاران فرهنگی فهم نشده است.
فردخت پاسخی ایجابی و بنیادی به مسئله حجاب و عفاف است. این رویداد درواقع تلاش میکند تا ویترینهای مانتوفروشیها را پر کند، آن هم از لباسهایی که براساس هویت ایرانی اسلامی شکل گرفته است. فردخت تاکنون هوشیارانه بهصورت مستقیم وارد چرخه تولید نشده و سعیاش بر این بوده تا با تمرکز بر زیرساختهای لازم در این حوزه، زنجیره جدیدی برای رسیدن به هدف خود بسازد.
پنجمین دوره فردخت با توجه به تشکیلات قوی و تخصصی خود توانست با تشکیل ۳۱ دبیرخانه استانی، گام مهم و محکمی بردارد که ماحصل آن، نمایشگاه فردخت بود و با استقبال و بازخوردهای خوب مخاطبان مواجه شد. این نمایشگاه در مجتمع نیایش شهرک امیرالمؤمنین(ع) کاشان برپا شده بود. طراحی مانتوها چشمنواز و زیبا و تنوعشان خیرهکننده بود. پارچههای بهکار گرفته شده در هر اثر نیز باکیفیت و عالی بودند.
محمدرضا نجفی، دبیر علمی جشنواره فردخت اظهار کرد: پنجمین دوره این جشنواره با همکاری ۴٠ دانشگاه و نهاد در سه سطح ملی، بینالمللی و مد مقاومت برگزار شد. مانتوی اجتماع، طراحی کالکشن اجتماعی خانواده و پژوهش در پنج محور فناوری، بهداشت و سلامت، اقتصاد، هویت و تمدنسازی و تاریخ و فرهنگ از بخشهای این دوره محسوب میشد و فراخوان ملی ما، «مانتوی اجتماع فاخر» بود.
برایم این پرسش ایجاد میشود که مد مقاومت چیست؟ در قسمتی از نمایشگاه در طراحی سه مانتو نمادهای مقاومت نظیر چفیه فلسطینی و شاخه زیتون به چشم میخورد. بنابه گفته یکی از مسئولان نمایشگاه این مانتوها مربوط به مجموعهسازی مد مقاومت بود که از سوی ۹ هنرمند متعهد از استان قم در قالب رقابت گروهی به جشنواره ملی فردخت ارسال و اینک پیرو پیشنهاد تولیدکنندگان، به نفع جبهه مقاومت با بیشترین قیمت مادی و معنوی به مزایده گذاشته شده بود. این آثار فاخر، رتبه سوم بخش مد مقاومت را در بخش داوری جشنواره فردخت کسب کرده و آماده واگذاری به خریدار بود.
عادلهسادات تقاعدیان، دبیر پنجمین جشنواره فردخت نیز درباره این دوره از جشنواره به خبرنگار ایکنا گفت: در محور مانتوی اجتماع، تعداد ۴۷٠ اثر، در محور مانتوی فاخر ۳۶۵ اثر، ۲۱٠ طرح به علاوه ۱۷۵ پژوهش و در مجموع، هزار و ۲۲٠ اثر از میان پنج هزار اثر ارسالی انتخاب شد. نمایشگاه منتخب ملی در کاشان، شهر جهانی نساجی سنتی از روز یکشنبه، ۲۱ بهمنماه گشایش یافت و تا روز ۲۸ بهمن، میزبان مردم و مسئولان بود.
وی ادامه داد: در آیین افتتاحیه نمایشگاه فردخت که با حضور مسئولان همراه بود، امیرحسین بانکیپور، نایبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی فردخت را همچون کلمه طیبه خواند که «أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ»، ریشهاش استوار و پابرجا و شاخهاش در آسمان است و معجزه تمرکز و استمرار دارد؛ یعنی دستاندرکاران بر یک مسئله متمرکز شدهاند و سالهاست که همچنان نسبت به آن استمرار دارند و در این راستا یک شهرستان توانسته جلوه ملی پیدا کند و در تمام کشور مورد توجه قرار گیرد. فردخت درواقع به دنبال حل مسائل لباس اجتماع است که یکی از مسائل زن امروز در دنیاست و آن را با هنر ایرانی تلفیق کرده است.
دبیر پنجمین جشنواره فردخت با بیان اینکه دوره آموزشی این جشنواره در دو سطح دبیرخانههای استانی و ملی با بیش از ۴٠ سرفصل آموزشی طراحی، دوخت و پژوهش پوشش ایرانی اسلامی انجام شد، اضافه کرد: در آیین اختتامیه که روز چهارشنبه، ۲۴ بهمنماه در تالار شهر کاشان برگزار شد، از منتخبان این رویداد در هر بخش تجلیل و از تندیس فاخر فردخت با معرفی مخمل دستباف کاشان رونمایی شد.
رضایت در نگاه بسیاری از بازدیدکنندگان نمایشگاه موج میزد. زهرا شعبانی، یکی از بازدیدکنندگان در پاسخ به اینکه هنگام بازدید از نمایشگاه به چه مؤلفههایی توجه میکند، گفت: نمایشگاه پوشاک ایرانی اسلامی جایی است که میتوان از زیبایی، تنوع و فرهنگ غنی این نوع لباسها لذت برد. من به کیفیت پارچه، دوخت و جزئیات آنها، طراحی و مدلها و اینکه چقدر با سلیقه و فرهنگ ایرانی اسلامی هماهنگی دارند و به ترکیب سنت و مدرنیته در لباسها توجه میکنم.
با نگاه به ردیف مانتوها، تنوع موجود در رنگها، طرحها و سبکها انگار برآمده از تاریخچه و فرهنگ پشت هر لباس بود و یک دنیا حرف برای گفتن داشتند. با وجود کموکاستیهایی که ممکن است وجود داشته باشد، اما جشنواره ملی فردخت در طول پنج سال تجربه موفق در تراز ملی در میان انواع جشنوارههای مد و لباس به فراخور پیشبینی آییننامههای استاندارد، نتایج و تأثیرات مطلوبی به نمایش گذاشت. این رویداد به ابتکار شهرستان کاشان، تجربهای ممتاز و موفق بهشمار میرود و جایگاه ویژهای در فهرست رویدادهای ملی به خود اختصاص داده است.
زهراسادات محمدی
انتهای پیام