کد خبر: 4270109
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۰
یک استاد دانشگاه:

مناسبت‌محوری مراکز فرهنگی را از رسالت خود دور می‌کند

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: نداشتن برنامه بلندمدت موجب می‌شود که مراکز فرهنگی در میدان دیگران و بعضاً دشمنان نقش‌آفرینی و مناسبت‌محور عمل کنند و این مسئله می‌تواند آن‌ها را از رسالت خود دور کند.

حسین مطیع عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان اسلامیبه گزارش ایکنا از اصفهان، همایش تخصصی مسئولان مراکز فرهنگی با موضوع چالش‌های فرهنگی استان اصفهان، روز گذشته، 15 اسفندماه به همت مؤسسه فرهنگی بقیةالله در دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان برگزار شد.

حسین مطیع، عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه صنعتی اصفهان در این همایش اظهار کرد: مراکز فرهنگی استان اصفهان با چالش‌هایی از جمله مسائل اقتصادی، نبود تعامل و عملکرد تشکیلاتی، نبود نیازسنجی دقیق نسل زد و آلفا، مناسبت‌گرایی و نداشتن برنامه‌های بلندمدت روبه‌رو هستند. در رفع این مشکلات، همت مسئولان این مراکز و معطل‌نبودن آن‌ها برای همکاری بخش‌های دیگر می‌تواند تا حدودی راه‌گشا باشد.

وی افزود: نداشتن برنامه بلندمدت موجب می‌شود که این مراکز در میدان دیگران و بعضاً دشمنان نقش‌آفرینی کنند و این مسئله می‌تواند مراکز فرهنگی را از رسالت خود دور کند. اگر برنامه‌های بلندمدت طراحی نشود، مراکز فرهنگی باید به برنامه‌ریزی مقطعی برای مناسبت‌های پیش‌آمده محدود شوند. باید بدانیم که این مناسبت‌ها تمام‌شدنی نیستند. در نتیجه مناسبت‌محوری، مراکز فرهنگی دچار عمل‌گرایی می‌شوند و اهمیت‌دادن صرف به آن‌ها جز اسارت در چرخه باطل نتیجه دیگری ندارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: در حال حاضر، مربیان و بانیان مراکز فرهنگی نباید خود را معطل همکاری سایر نهادها بدانند و باید حرکت خود را در مسیر درست با تمام قوا ادامه دهند. هیچ حرکتی تا زمان ظهور، نتیجه سازمان‌یافته و شایسته‌ای ندارد و اگر نتیجه‌گرایی را ضمیمه کار خود کنند، از کار فرهنگی‌شان ناامید می‌شوند. رسالت هرکس تا زمان ظهور، انجام کار برای رضایت امام زمان(عج) است و ما باید بدون نتیجه‌محوری انجام وظیفه کنیم؛ چراکه امام زمان(عج) شاهد خواهد بود.

وی تصریح کرد: برگزاری مراسم و همایش‌های تجملاتی با دعوت از قاریان بنام، مسئولان کشوری و استانی و عوامل صدا و سیما، در ظاهر بزرگ و زیباست؛ اما در عمل هیچ نتیجه‌ای در امر فرهنگی ندارد. مربیان به جای تور پهن کردن، باید قلاب بیندازند. مراسم تجملاتی تور پهن کردنی بیش نیست و نتیجه هم ندارد؛ اما قلاب‌انداختن به معنای تمرکز بر متربی، دانشجو و دانش‌آموز به‌صورت حرفه‌ای و انجام کار فرهنگی برای اوست. پله اول جایی‌ست که متربی می‌خواهد و پله آخر جایی‌ست که مربی خواهان آن است. با تعداد بسیار محدودی از متربیان خود همسو شوید و ارتباط را نگه دارید، در فضای مجازی به گفت‌وگو بپردازید و قلاب بیندازید. در طولانی‌مدت شما برای یک نفر کار فرهنگی انجام داده‌اید؛ هر چند کم باشد، اما نتیجه داشته است.

مطیع تأکید کرد: همراهی‌نکردن خانواده‌ها می‌تواند از موانع کار مراکز فرهنگی باشد و راه‌حل آن در برقراری ارتباط با آن‌هاست. مراکز فرهنگی باید در اجرای کارهای فرهنگی خانوادگی حتی با صرف هزینه بیشتر کوشا باشند. داشتن شماره مادر متربیان و پیگیری احوال فرزند می‌تواند حس دلسوزی و حکمت مربی را به خانواده منتقل کند.

وی اضافه کرد: مربیان و بانیان باید برای خود جانشین تعیین کنند، حتی در گرو کاهش زمانی که برای کار فرهنگی خود صرف می‌کنند. هرگز نباید از امر تعیین جانشین غفلت شود، این کار ضامن تداوم کار فرهنگی است. اگر به هر دلیلی پست خود را ترک کردید، جانشین شما که کار را آموخته و با مسائل آشناست، می‌تواند فعالیت‌های شما را ادامه دهد. بارها در کشور شاهد بودیم که امور در اثر نبود جانشین برای سال‌ها خوابیده است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه کار تشکیلاتی با برکت است، گفت: کارهای تشکیلاتی، موازی‌کاری‌نکردن و تعامل و همکاری اهمیت بسیاری دارد. اندیشهغهای باطل دوران انقلاب به‌واسطه کار تشکیلاتی هنوز زنده هستند. در این زمینه سخنان رهبر معظم انقلاب برای انجام کار تشکیلاتی باید مطالعه و اجرا شود. کار تشکیلاتی در بعضی مواقع چنان عمیق است که به وصلت‌های خانوادگی در درون خود منجر می‌شود. چنین اندیشه‌هایی زنده می‌مانند و گذر زمان و تلاش‌های دشمن نمی‌تواند خللی در آن‌ها ایجاد کند.

شهر ساخت‌وساز فرهنگی هم می‌خواهد

همچنین محمدرضا فلاح، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با حضور در این همایش به شرح ردیف‌های بودجه شهرداری برای اعطای کمک‌هزینه به مراکز فرهنگی پرداخت و بیان کرد: هر کسی اکنون کار فرهنگی انجام دهد، کاری عبادی و مقدس انجام داده است. زمانی دشمن به‌صورت فیزیکی با ما می‌جنگید و دنبال تصاحب زمین‌ها و شهرها بود؛ اما امروز متوجه شده که از راه فرهنگی می‌تواند بر کشور ما مسلط شود و سال‌هاست که این کار را انجام می‌دهد. مراکز فرهنگی فرماندهان جنگ فرهنگی هستند. دشمن دست‌بردار نیست و از خانواده‌ها و محله‌ها شروع کرده است تا شهرها را تسخیر کند.

وی افزود: دشمن دو قشر جوانان و بانوان را هدف قرار داده است. مراکز فرهنگی که فرمانده این جبهه هستند، باید سربازان قوی تربیت کنند تا بتوانند در عرصه مجازی حضور داشته باشند.

عضو شورای شهر اصفهان تصریح کرد: ما در شورای شهر بودجه‌ای به مراکز فرهنگی اختصاص داده‌ایم. سال قبل حدود ۱۸ میلیارد تومان فقط به کانون‌های فرهنگی کمک کردیم. شهر دو نوع ساخت‌وساز می‌خواهد؛ ساخت‌وساز فیزیکی مانند فضای سبز، فرهنگسراها، معابر و جاده‌ها و ساخت‌وساز فکری و فرهنگی که وظیفه شرعی ماست تا در این زمینه فعالیت کنیم. کمیته مشارکت‌ها و مساعدت به کانون‌های فرهنگی و کمیته مساجد تشکیل شده‌اند که درخواست‌های کمک را بررسی می‌کنند. سقف کمک‌ها تا ۷۵ میلیون تومان است که به سطح فعالیت کانون‌های فرهنگی بستگی دارد.

وی از تبدیل حسینیه‌ها به فضاهای ورزشی خبر داد و گفت: امسال حسینیه‌هایی را که قابلیت تبدیل به مراکز ورزشی دارند، شناسایی کردیم و مبلغی به این کار اختصاص دادیم. در همه مناطق پانزده‌گانه شهرداری، این حسینیه‌ها شناسایی شده‌اند و هر حسینیه نیز از ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان تجهیز می‌شود. 

آموزش‌های نوین فرهنگی برای نسل جدید

در ابتدای این همایش نیز محمدرضا ملکی‌ها، مدیرعامل بنیاد فرهنگی بقیةالله اظهار کرد: مؤسسه فرهنگی بقیةالله در راستای حمایت و پشتیبانی از مراکز و مجموعه‌های فرهنگی تشکیل شده است. این مؤسسه مجموعه‌ای از خدمات به منظور گسترش و حمایت از فعالیت‌های فرهنگی عرضه می‌کند و مسئول تأمین کامل مراکز فرهنگی نیست.

وی افزود: مؤسسه فرهنگی بقیةالله در قالب بسته‌های مالی حمایتی برای مجموعه‌های فرهنگی حمایت‌هایی تعریف کرده است که شامل دو نوع حمایت سالانه و حمایت‌های مناسبتی به مراکز فرهنگی می‌شود. بسته سالانه براساس رتبه‌ای که مرکز دارد، به آن عرضه می‌شود.

مدیرعامل بنیاد فرهنگی بقیةالله ادامه داد: همچنین در بخش حمایت‌های مناسبتی، ۱۴ طرح گوناگون برای مناسبت‌های خاص مانند دهه فجر، نیمه شعبان، عید غدیر و سایر مناسبت‌ها وجود دارد که مجموعه‌های فرهنگی فعال در این مناسبت‌ها گزارش مختصری ارائه می‌دهند و حمایت‌های لازم را دریافت می‌کنند. 

وی بیان کرد: یک‌سری برنامه‌های آموزشی در زمینه مهارت‌های فرهنگی طراحی شده است که به‌صورت تخصصی ارائه می‌شود. در جامعه کنونی که تغییرات زیادی به‌وجود آمده است و دیدگاه‌های نسل جدید متفاوت شده، آموزش‌های نوین فرهنگی می‌تواند به جوانان و نوجوانان کمک کند تا بهتر با این تغییرات سازگار شوند و نیازهایشان را برآورده کنند. مراکزی که به مشاوره نیاز دارند، می‌توانند با ما تماس بگیرند و از این فرصت بهره‌مند شوند. هدف ما این است که به مراکز فرهنگی کمک کنیم تا اشکالات خود را برطرف کنند و فعالیت‌های فرهنگی‌شان را بهبود بخشند.

عطیه حیدری

انتهای پیام
captcha