نمایشگاههای قرآن و عترت علاوه بر مخاطبان عام و اقشار گوناگون مردم، هر ساله میزبان مقامات، مسئولان و مدیران نهادها و سازمانهای مختلف نیز هستند. حضور این افراد در نمایشگاههای قرآن از آن رو حائز اهمیت است که علاوه بر آشنایی آنها با دستاوردها و ظرفیتهای موجود، به شناسایی چالشها و مشکلات و فراهمکردن زمینه رفع آنها نیز کمک میکند. محمدرضا فلاح، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان از معدود مسئولان شهری و استانی بود که از بیستمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان بازدید کرد و با حضور در غرفه خبرگزاری ایکنا در این نمایشگاه، جویای نظرش درباره کموکیف برگزاری نمایشگاه شدیم.
بابت فرصتی که برای بازدید از این دوره نمایشگاه داشتم، بسیار خوشحالم و به لطف خدا، بیستمین دوره نمایشگاه قرآن و عترت در شهر اصفهان برگزار شده است و نهادهایی که در زمینه قرآن و عترت فعالیت میکنند، دستاوردهای یک ساله خود را در این نمایشگاه عرضه کردهاند.
میتوان گفت نمایشگاه امسال ویژگیهای خاصی دارد، از جمله اینکه در میان بازدیدکنندگان، نسل جوان و نوجوان بیشتر از سالیان پیش به چشم میخورند و جذابیتی که این دوره از نمایشگاه برای نسل جوان داشته، قابل تحسین است؛ بنابراین از مسئولان برگزارکننده و غرفهداران که بر جذابیت این نمایشگاه افزودند، تشکر میکنیم.
در طول ۲۰ سال گذشته، تلاش کردهام تا هر سال از نمایشگاه قرآن بازدید کنم و این افتخار نصیبم شده است. هر سال با وجود شدتیافتن تهاجم فرهنگی برای دورکردن جامعه از مسائل دینی و قرآنی، باز هم شاهد افزایش غنای نمایشگاه بودهام، بهویژه جامعه زنان و نسلهای جدید هنوز هم با قوت به این مسائل پایبند هستند.
جامعه ایرانی، جامعهای دینی و قرآنیست و مردم ما چنین ارزشهایی را حفظ میکنند؛ در نتیجه توان ما برای تلاش بیشتر در مدیریت شهری افزایش مییابد و سعی میکنیم به ادامهیافتن و توسعه فعالیتهای مراکز قرآنی کمک کنیم.
به نظر من، اصفهان در کل کشور در زمینه فعالیتهای قرآنی و مذهبی نمونه است، چراکه از دیرباز پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی بوده و هنوز هم شهری ایرانی اسلامی است و نمادهای اسلامی و برگرفته از آیات قرآن از دورههای گوناگون تاریخ ایران در سراسر شهر وجود دارد.
اگر مناظری قدیمی و تاریخی در شهر اصفهان میبینیم که برای ما جذاب است و مردم شیفته بازدید از آنها هستند، بهدلیل آمیختگی این مناظر با آیات قرآن و آموزههای قرآنی است و نمونههای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به سکوهای نشیمن خانههای قدیمی اشاره کرد که برگرفته از ارزشهای دینی است؛ بنابراین مردم اصفهان شیفته قرآن و اهل بیت(ع) هستند.
در اصفهان حوزههای علمیهای وجود دارد که پایگاه قرآن و عترت هستند و در حال حاضر، بیشترین حافظان قرآن کشور در استان اصفهان حضور دارند. جالب اینکه نوجوانانی داریم که حافظ کل قرآن هستند و نمونه آنها را در سراسر ایران نمیتوان یافت؛ همچنین هیئتهای مذهبی بسیار فعالی در اصفهان وجود دارد؛ در نتیجه این شهر در زمینه دینی و قرآنی الگوست و به آن میبالیم. مراکز بسیار خوب قرآنی اعم از جامعةالقرآن، دارالقرآنالکریم، مهد قرآن و... که در اصفهان فعالیت دارند، بیانگر دامنه و وسعت فعالیتهای قرآنی در این شهر هستند؛ ولی متأسفانه بهدلیل بعضی از مسائل اقتصادی، تعدادی از مراکز کمرونق شدهاند که البته به کمک خیران اصفهانی در این زمینه امیدوار هستیم.
مدیریت شهری و شورای شهر نیز که خادمان مردم هستند، بخشی از کمکها به کانونهای فرهنگی را به مراکز قرآنی اختصاص دادهاند و در حال فراهمکردن بسترهایی هستیم که مراکز قرآنی به فعالیت خود ادامه و آن را رونق دهند که یکی از آنها همین نمایشگاه قرآن و عترت است و مدیریت شهری امکاناتی در اختیار پایگاههای قرآنی قرار داده است. به اعتقاد من، هر چقدر نسل جدید ما با قرآن و اهل بیت(ع) آشنایی بیشتری داشته باشند، به شهر و شهرنشینی کمک بیشتری میشود.
حضور یک فرد قرآنی در شهری مثل اصفهان، رعایت پارامترهای شهرنشینی را افزایش میدهد، مانند اخلاقمداری، نوعدوستی در قالب فعالیت خیریهها و نظافت شهری؛ در نتیجه وقتی انسانی با ارزشهای دینی و قرآنی عجین شود، میتواند منبع نوری در شهر برای شهروندان دیگر باشد.
گمان میکنم که بخشی از ظرفیتها در نمایشگاه بازتاب یافته است؛ زیرا اگر بخواهیم همه ظرفیتهای قرآنی را به نمایش بگذاریم، به زمان بیشتر و فضای نمایشگاهی بسیار وسیعتری نیاز داریم؛ زیرا استان اصفهان مدنظر ماست. شهرستانهای زیادی در استان اصفهان هستند که فعالیتهای زیادی در عرصه قرآنی دارند و باید در نمایشگاه حضور پیدا کنند.
همه اینها بیانگر گوشهای از فعالیتهای قرآنی در استان اصفهان است؛ بنابراین لازم است برای سالهای آینده همه شهرستانهای استان که حدود ۲۸ تا هستند، در این نمایشگاه حضور پیدا کنند. البته حضور آنها بهدلیل برگزاری نمایشگاه در ماه مبارک رمضان مشکل به نظر میرسد؛ ولی میتوانیم بستری برای گسترش بیشتر این نمایشگاه فراهم کنیم تا حتی تأثیر بینالمللی هم داشته باشد.
بعضی از غرفههایی که در نمایشگاه دیدم، تکراری بودند و باید محتوای خود را تغییر دهند؛ در عین حال بعضی از غرفهها نیز محتوای خود را در مقایسه با دورههای پیشین تغییر داده بودند. در حال حاضر، هوش مصنوعی در سراسر دنیا همه عرصهها را درنوردیده و دستخوش تغییر کرده است؛ در نتیجه ما نیز در عرصه قرآنی نباید از این مسئله غافل شویم. هوش مصنوعی باید در این حوزه نیز وارد شود؛ ولی من این موضوع را در نمایشگاه ندیدم.
بنابراین مراکز فرهنگی باید تمرکز خود را در این زمینه افزایش دهند. هوش مصنوعی میتواند بسیاری از محتواهای دینی و قرآنی را به نسل جدید آموزش دهد و امیدوارم شاهد این تغییر در دوره بعدی نمایشگاه باشیم. همانطور که دشمن سرمایه خود را برای از بین بردن نهاد خانواده در جامعه ما بهکار گرفته است، ما نیز برای تحکیم این مبانی باید بیشتر تلاش کنیم.
انتهای پیام