کد خبر: 4276480
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۹
امام‌ جمعه کاشان:

قطب‌الدین راوندی قرن ششم را به قرن علم تبدیل کرد

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعید حسینی گفت: در حالی که جنگ‌های صلیبی آغاز شده بود و مسلمانان در معرض تاراج علمی بودند، بزرگانی چون قطب‌الدین راوندی، قرن ششم را به قرن علم تبدیل کردند.

محفل انس با قرآن و گرامیداشت علامه قطب‌الدین راوندی در کاشانبه گزارش ایکنا از اصفهان، محفل انس با قرآن همراه با گرامیداشت علامه قطب‌الدین راوندی، عالم و فقیه شیعه قرن ششم، شامگاه گذشته، ۲۵ فروردین‌ماه در مسجد صاحب‌الزمان(عج) محله سادات راوند کاشان برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعید حسینی، امام جمعه کاشان در این محفل قرآنی اظهار کرد: علامه آقا بزرگ تهرانی در کتاب «الثقات‌العیون فی سادس‌القرون» می‌گوید در قرن ششم، راوند ۱٠ عالم برجسته داشته که یکی از آن‌ها، قطب‌الدین راوندی بوده است. 

وی با تحلیل شرایط کشور در آن زمان ادامه داد: در این قرن دو سلسله در ایران حکومت کردند؛ سلجوقیان و خوارزمشاهیان. سلجوقیان در ابتدا از بغداد جدا و خواستار تشکیل حکومت مستقل شدند که از سال ۴۲۹ تا ۵۵۳ این حکومت را برقرار کردند. یکی از ویژگی‌های سلجوقیان این بود که با مباحث عقلی مخالف بودند و بسیاری از کتب علمی در زمان آن‌ها آتش زده شد؛ سپس خوارزمشاهیان علیه سلجوقیان طغیان کردند. علامه قطب‌الدین راوندی در این دوره زندگی می‌کرد. 

امام جمعه کاشان با بیان اینکه از نظر جهانی هم جنگ‌های صلیبی شروع شده و مسیحیان علیه مسلمانان، جنگ‌هایی آغاز کرده‌ بودند و می‌خواستند گنجینه‌های علمی آنان را به تاراج ببرند، گفت: در این شرایط، بزرگانی چون قطب‌الدین، قرن ششم را به قرن علم تبدیل کردند. 

وی افزود: علامه امین در کتاب «اعیان‌الشیعه» جلد هفتم، صفحه ۲۳۳ می‌‌گوید: «جناب قطب‌الدین راوندی در راوند متولد شده است.» معلم‌های برجسته ایشان عبارت بودند از فضل بن حسن طبرسی، صاحب «مجمع‌البیان»، عمادالدین طبری، صاحب «بشارةالمصطفی» و محمد بن حسن، پدر خواجه نصیرالدین طوسی. 

حسینی با نقل این مطلب از علامه امینی در جلد پنجم، صفحه ۳۷۹ «الغدیر» که قطب‌الدین از پیشوایان علمای شیعه، از استادان فقه و حدیث و نوابغ رجال در علم و ادب است، افزود: ابن حجر عسقلانی در کتاب «لسان‌المیزان» جلد سوم، صفحه ۴۸ می‌گوید: «قطب‌الدین راوندی از فضلا و صاحب تصنیف در جمیع علوم است.» 

وی با تأکید بر اینکه در کتاب «دانشنامه آثار فقهی شیعه» در صفحه ۳۳٠ آمده است: «اولین کسی که آیات‌الاحکام را با ترتیب ابواب فقهی به نام فقه‌القرآن نوشت، قطب‌الدین راوندی بود»، گفت: ابن ابی‌الحدید در شرح نهج‌البلاغه جلد اول، صفحه پنج می‌گوید: «من مهم‌ترین شرح نهج‌البلاغه را می‌نویسم. کسی قبل از من شرح ننوشته، جز یک نفر که آن عالمی به نام قطب‌الدین راوندی است.» 

امام جمعه کاشان به شرح قطب‌الدین به نام «منهاج‌البرائة فی شرح نهج‌البلاغه» اشاره کرد و افزود: البته این کلام ابن ابی‌الحدید مخالفانی هم دارد. آقای طباطبایی از محققان در کتاب «فی رحاب نهج‌البلاغه» نوشته است: «قبل از شرح نهج‌البلاغه قطب راوندی، کسانی نهج‌البلاغه را شرح داده‌اند.» محقق کَرَکی از علمای برجسته شیعه می‌گوید: «کتاب فقه‌القرآن قطب راوندی یک منبع برای روش اجتهاد از قرآن است.» یعنی کسی که می‌خواهد رساله بنویسد، می‌تواند از فقه‌القرآن راوندی بهره ببرد. 

وی عناوین کتب و رسالات قطب راوندی را ۶٠ مورد دانست که تعدادی از آن‌ها ۱٠ جلدی هستند و افزود: مشهورترین کتاب ایشان، «الخرائج و الجرایح» نام دارد که در سه جلد درباره معجزات پیامبر(ص) و امامان شیعه(ع) تألیف شده است. محدث قطبی در «سفینةالبحار» می‌فرماید: «شیخ ما، محدث نوری در کتاب مستدرک‌الوسائل وقتی به شرح حال قطب می‌رسد، می‌گوید فضائل و مناقب قطب راوندی، ترویج او از اسلام و زحماتی که برای ترویج مذهب امامیه انجام داده است، اظهر و اشهر از چیزی محسوب می‌شود که من ذکر کنم.»

حسینی با بیان اینکه قبر مطهر قطب‌الدین راوندی در صحن ایوان آینه حرم مطهر حضرت معصومه(س) و رو به قبله، کنار حوض قرار دارد، تأکید کرد: آیت‌الله مرعشی نجفی دستور داد تا این قبر به‌صورت برجسته درآید. 

وی درباره ماجرای این دستور آیت‌الله مرعشی نجفی توضیح داد: آیت‌الله اراکی در کتاب «اجساد جاویدان»، صفحه ۱۵۲ نوشته است: «من از آخوند محمدحسن جلالی و او از پدرش نقل می‌کند، نزدیک مشروطیت صحن را تعمیر می‌کردند که روزنه‌ای به سوی قبر قطب باز شد. من دیدم که پاهای قطب راوندی سالم بود و این بین مردم متدین قم، متواتر است.» یعنی بعد از ۹٠٠ سال این اتفاق افتاده بود.

امام جمعه کاشان با ذکر جمله‌ای از نظریات سیاسی قطب‌الدین راوندی در کتاب «امر به معروف و نهی از منکر» گفت: وی می‌گوید: «ما اگر قدرت داشته باشیم، موظفیم به هیچ‌کس اجازه ندهیم که هیچ گناهی مرتکب شود. اگر در این مسیر، نهی از منکر زبانی جواب داد، به این اکتفا می‌کنیم. اگر نهی از منکر زبانی جواب نداد، عملی عده‌ای باید وارد شوند. اگر نهی از منکر در این حد شد که کشوری وارد جنگ شود، محاربه و جنگ با مفسدین به زمان پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) اختصاص ندارد، بلکه در زمان غیبت هم محاربه و جنگ با مفسدین واجب است.»

یادآور می‌شود، در این مراسم تلاوت آیاتی از سوره فرقان، کوثر و عصر از سوی سیدمهدی خاتمی، قاری ممتاز کشوری انجام شد؛ همچنین در پایان مراسم از تعدادی از قاریان و خادمان قرآن با اعطای هدایایی تجلیل شد.

زهراسادات محمدی

انتهای پیام
captcha