کد خبر: 4246100
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۸
گزارش

دنیایی از نوجوانی در روایت‌های داستانی

در دین اسلام و گفتمان انقلاب اسلامی، اهمیت دوره نوجوانی و توانمندی‌ها و ظرفیت‌های این قشر سنی به اندازه‌ای است که اهالی قلم را واداشته تا روایتگر نقش و تأثیر نوجوانان در تعیین سرنوشت جامعه خود باشند.

کتاب «بهشت کبوتر می‌خواهد»در ۱۳ آبان ۱۳۵۷، رژیم پهلوی ۵۶ نفر از دانش‌آموزان را به شهادت رساند. این کشتار دسته‌جمعی زمینه‌ساز آن شد تا راهبردی‌ترین کشور تأمین‌کننده منافع آمریکا و غرب در خاورمیانه از کنترل و اختیار بیگانگان خارج شود و اعلام استقلال کند؛ بنابراین ۱۳ آبان در تقویم جمهوری اسلامی ایران، منزلت و جایگاه خاصی یافت و روز دانش‌آموز نام‌گذاری شد. دانش‌آموزان شهید در سن نوجوانی خود نشان‌ دادند که آمادگی لازم را در پذیرش تعهد، ایمان و اعتقاد دارند و با خارج‌شدن از دوران کودکی، قادر‌ند تا نقش‌های مهم اجتماعی را بر عهده بگیرند و آن‌ها را به‌ نحو احسن ایفا کنند. 

اهمیت و جایگاه دوره نوجوانی در بروز و ظهور شخصیت و ویژگی‌های فردی چنان مهم است که حضرت علی(ع) در نامه ۳۱ نهج‌البلاغه چنین می‌فرماید: «قلب نوجوان همچون زمین آماده کشت است که هرچه در آن افکنده شود، می‌پذیرد.» امام صادق(ع) نیز درباره اهمیت نوجوانی در رشد و تکامل انسان چنین فرموده‌ است: «نوجوان را دریابید که این گروه برای پذیرش خوبی‌ها شتاب دارند.» 

بر این اساس و به‌منظور آشنایی بیشتر نسل جوان با مبانی و ارزش‌های اسلامی در سیره ائمه(ع) و نیز درک بهتر گفتمان انقلاب اسلامی، بسته مطالعاتی پیشنهادی ویژه روز دانش‌آموز به شرح زیر ارائه خواهد شد. این کتاب‌ها می‌توانند هدیه‌ای مفید به‌مناسبت روز دانش‌آموز به نوجوانان باشند. 

دانش‌آموز انقلابی 

کتاب «دانش‌آموز انقلابی» به قلم محمدصادق سمسار در انتشارات جمال منتشر شده است. رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همواره به دانش‌آموزان و جامعه دانش‌پژوه کشور اهمیت بسیاری می‌دهد و در سخنان خود بر نقش مبرز توانمندی‌های آنان در تعالی آینده کشور تأکید می‌کند. در کتاب «دانش‌آموز انقلابی» تلاش شده است تا گزیده‌ای از مهم‌ترین سخنان رهبر انقلاب اسلامی درباره دانش‌آموزان گردآوری شود. 

انتقام 

کتاب «انتقام» نوشته نیلوفر مالک، رمانی با محوریت نوع مواجهه پیامبر گرامی اسلام(ص) با قاتل حضرت حمزه است که انتشارات به‌نشر (آستان قدس رضوی) چاپ و روانه بازار کتاب کرده است. 

«انتقام» از مجموعه ۱۴ جلدی رمان‌های نوجوان به دبیری مصطفی خرامان است. در هر جلد از کتاب‌ها، به‌صورت غیرمستقیم، داستان زندگی و یا یکی از ویژگی‌های بارز اخلاقی حضرات معصومین(ع) یا اصحاب ایشان مورد بررسی قرار گرفته است. 

نیلوفر مالک پیش از این آثاری چون «زیر سایه آفتاب»، «رؤیای بعدازظهر»، «دخترخاله‌ها»، «سقای تشنه‌لب»، «مثل یاوران امام حسین(ع)» و «محبت مادر» را به حوزه ادبیات نوجوان عرضه کرده است. 

نویسنده در این بار داستانی پرماجرا، هیجان‌انگیز، احساسی، پلیسی و غافلگیرکننده، مسئله صلح و سازش پیامبر(ص) و بخشش قاتل عمویش، حضرت حمزه را به مخاطب نوجوان یادآوری می‌کند. 

بچه‌ها! بهنام 

کتاب «بچه‌ها! بهنام» سرگذشت یکی از شهدای نوجوان ایران است. محدثه‌سادات طباطبایی در این کتاب به بیان سرگذشت پسر 13 ساله‌ای به نام بهنام محمدی پرداخته است؛ نوجوانی که در زمان حمله صدام به خرمشهر در زادگاهش ماند و با تمام توان به مقابله با دشمن ایستاد. گرچه بهنام ریز‌اندام بود، اما دل شجاع و بزرگی داشت که باعث می‌شد بی‌هیچ ترس و واهمه‌ای در مقابل بعثی‌ها بایستد و به دیگر مدافعان شهر کمک کند. 

بهشت کبوتر می‌خواهد

خواننده در کتاب «بهشت کبوتر می‌خواهد»، اثری از مونا اسکندری، با شخصیت پسری به نام محمدحسن که نوجوانی بازیگوش و کبوترباز است، همراه می‌شود. محمد‌حسن به خاطر کبوترهایش با گروهی از نوجوانان شر و بزرگتر از خودش درگیر می‌شود و ماجراهای زیادی پشت‌سر می‌گذارد. 

نوجوان در این رمان جذاب، به‌صورت غیرمستقیم با زندگی شهیدان نوجوان، اسماعیل اکبری، جلیل شرفی و شهدای دبیرستان علویان نیز آشنا می‌شود و تأثیر این افراد را بر شخصیت محمدحسن به نظاره می‌نشیند. 

گزیده‌ای از کتاب: «آب دهانش را قورت داد. همان‌طور که روی پا نشسته بود، با سرعت سیم خاردار اول را چید و به دو طرف حلقه‌شان کرد. حالا نوبت خنثی‌کردن مین‌ها بود. باید توی تاریکی، چشم تیز می‌کرد و چیزی را از قلم نمی‌انداخت. اولین کاسبی‌اش مین گوجه‌ای بود. آهسته خاک‌های دورش را با دست به دو طرف هل داد و آن را بلند کرد و انگشت کشید زیرش. پیچ کوچک ستاره‌ای را لمس کرد و چرخاند. چاشنی مین بیرون آمد و خنثی شد. سیم دیگری توجهش را جلب کرد. نگاه کرد انتهای سیم‌ها را ببیند، نکند تله باشد. صدای بق‌بقوی کبوتری به گوشش رسید. فکر کرد لابد خیالاتی شده. یک آن تصویر دم‌سیاه آمد جلوی چشمش. صدای بق‌بقو بلند شد. صدا از سمت تخته‌سنگ‌ها می‌آمد.»

پشت این پنجره 

کتاب «پشت این پنجره» نوشته وجیهه سامانی با محوریت قراردادن مخاطرات فضای مجازی برای کاربران نوجوان، از دو داستان «خانم ام دی» و «فرمول یک» تشکیل شده که به دو چالش مهم فضای مجازی، یعنی «دوستی‌های مجازی» و «دزدی‌های اینترنتی» پرداخته است. 

برشی از کتاب: «فضای مجازی پره از این گرگای ناقلا و بی‌رحمی که با هزار ترفند و حیله، خودشون رو جور دیگه‌ای نشون می‌دن. شاید شماها بره نباشین، شنگول و منگول نباشین یا فکر می‌کنین که نیستین و زرنگین؛ اما این گرگا هستن، همیشه و همه‌جا. دستای سیاه و زمختشون رو سفید می‌کنن، صدای کریه‌شون رو عوض می‌کنن و از پشت این پنجره مجازی، دست دوستی دراز می‌کنن طرفتون.»

برگه‌های سفید، دیوهای سیاه 

این کتاب را سیدمحمد مهاجرانی نوشته و نشر کتابک آن را چاپ و روانه بازار نشر کرده است. این اثر، داستان دختری شجاع و مبارز از سرزمین فلسطین را بازگو می‌کند؛ دختری به نام محیا، اهل غزه که اکنون مجروح و در بیمارستان شفا بستری شده است. او با جعبه رنگ‌هایش به جنگ دشمن می‌رود و به جای یادداشت روزانه، هر روز چند نقاشی می‌کشد؛ نقاشی‌هایی از حال و هوای شهر غزه، شهر جهاد و پایداری.

الهه‌سادات بدیع‌زادگان

انتهای پیام
captcha