رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره مطالعه آثار مرتبط با دفاع مقدس به نسل جوان چنین سفارش میکند: «آنچه مهم است اینکه، ملت ایران این مقطع تاریخى حساس ـ مقطع دفاع مقدس ـ را هرگز فراموش نکند و سالهای پرمحنت، ولی پرافتخار دوران جنگ تحمیلی را هرگز از یاد نبرد.» (۱۳۸۹/۰۱/۱۱)
فراموشنکردن هشت سال دفاع مقدس، توصیهای است که ایشان همیشه در دیدار با اقشار گوناگون بر آن تاکید داشتهاند. بر این اساس در یادداشت پیشرو، به معرفی چند کتاب در این زمینه پرداخته خواهد شد.
محمود روشن ماسوله، نویسنده کتاب «اعزامی از شهر ری»، یکی از جانبازانی است که در زمان جنگ تحمیلی، در جایگاه یک بسیجی داوطلب برای اعزام به خط مقدم اعلام آمادگی کرده بود. او خاطرات خود از آن روزها را در این کتاب بازگو میکند. «اعزامی از شهر ری»، روایت صادقانه از حیات و حرکت اجتماعی یک نوجوان در مسیر پیوستن به صفوف رزمندگان بسیجی و حضور داوطلبانه در صحنههای نبرد است. این کتاب را انتشارات سوره مهر در قطع رقعی و ۵۵۶ صفحه منتشر کرده است.
«ما هم منتظر بودیم تا هنگام ورود ما به عملیات فرابرسد. این تاریکی و انتظار موجب شد تا بچهها مداحی کنند و روضه بخوانند. بچهها بیپروا و با صدایی بلند گریه میکردند. چنان محیط باصفایی شده بود که وصفشدنی نیست. معلوم نبود تا چند ساعت دیگر، چند نفر از این بچهها زنده بودند. مداحی و ذکر مصیبت حدود یک ساعت طول کشید. بعد از اتمام عزاداری برای سیدالشهدا(ع)، نیروها ساکت شدند و استراحت کردند. هوای سنگر سنگین و همه جای آن تاریکی مطلق بود. آدم تصور میکرد که داخل قبر قرار گرفته است. به همان صورت نشسته چشمانمان را بستیم و خوابیدیم. شب عملیات بود و اضطرابهای خاص خود را داشت... .»
کتاب «تبعیدیها» روایتی از روزهای اسارت محسن کرمی است. او جوانی انقلابی اهل بندرعباس بود که در همان سالهای ابتدایی جنگ به سپاه پیوست و در کردستان، در مقام نیروی اطلاعات فعالیت میکرد. کرمی مدتی نیز فرمانده اطلاعات عملیات بود؛ اما خود را به نیروهای رزمی حاضر در خط مقدم رساند و اندکی بعد در سال ۱۳۶۴ در منطقه شلمچه به اسارت رژیم بعث درآمد. حمید رستمی، نویسنده کتاب مقاومت جوانان ایرانی را در دوران اسارت به زیبایی در این کتاب روایت و نشر حماسه یاران آن را چاپ و روانه بازار نشر کرده است.
«من توی بیمارستان الرشید، چیزایی دیدم که آرزو میکنم ای کاش هیچوقت نمیدیدم. یکی از کارایی که از من میخواستن، تمیزکردن اتاق تشریح بیمارستان بود. هر چند وقت یه بار، دانشجوهای پزشکی دانشگاه بغداد واسه کالبدشکافی میومدن بیمارستان الرشید. استاد راهنما واسه اینکه دانشجوهاشو با آناتومی اجزای داخلی بدن آشنا کنه، از اسرای ایرانی استفاده میکرد. حسین دهقان تحت درمان بود و کمکم داشت حالش بهتر میشد که یکی از پرستارا با یه آمپول بیهوشش کرد و روی سکوی تشریح خوابوندش؛ بعدم استاد راهنما و بیست تا دانشجوی دختر و پسر دورش حلقه زدن و بدنشو زنده زنده مثله کردن. دو ساعتی که گذشت، یه کیسه جسد تحویلم دادن تا تیکهپارههای بدنشو جمعوجور کنم و تحویل نگهبانی که مسئول اون بخش بود، بدم. بعدم باید مثل همیشه سکوی تشریحو میشستم تا اثری از جنایتشون نمونه.»
کتاب «از بوانات تا اوپسالا»، داستانی شیرین و جذاب از خاطرات بسیجی جانباز، غلام دلشاد است. او متولد روستای جعفرآباد سفلی از توابع شهرستان بوانات است. غلام دلشاد، جانباز غریب و مظلوم شیمیایی است که سیوچند سال است خاموش و بیصدا، هر روز چند بار شهید و دوباره زنده میشود.
واژه «بوانات» که در عنوان این کتاب آورده شده، نام یکی از شهرستانهای استان فارس و «اوپسالا» نیز یکی از شهرهای مرکزی سوئد است. مخاطب در این کتاب از بهشت ایران تا بهشت سوئد همراه و با داستانها و حوادث زندگی غلام دلشاد، نوجوانی که جنگ زندگیاش را دگرگون کرد، آشنا میشود. این کتاب را محمد طاهری تألیف و نشر روایت فتح آن را منتشر کرده است.
این کتاب را زهره فرصادی صدر نگاشته و نشر راهیار آن را چاپ و روانه بازار نشر کرده است. «در آغوش هور» روایتهایی مختصر، اما پررنگ از زندگی شهید غلامرضا پروانه را شامل میشود که بیش از 30 سال جزو مفقودالاثرها بود.
نیما اکبرخانی، نویسنده رمان «خاکسپاری دوم بانوی مرگ» است که اثر خود را به همت انتشارات انقلاب اسلامی در ۲۸۰ صفحه منتشر و روانه بازار نشر کرده است. این کتاب اولین رمان منتشرشده از انتشارات انقلاب اسلامی بهشمار میرود و برای مطالعه خوانندگان در هر سنی مناسب است. این کتاب روایتی از وقایع هشت سال دفاع مقدس تا به امروز است و از واقعیتهای تاریخی فراوانی حکایت میکند.
خاکسپاری دوم بانوی مرگ، روایت داستان سه نسل از ایرانیهای رزمنده در نبردی طولانی است؛ جنگی که به اندازه عمر سه نسل طول کشیده و همچنان برقرار است. داستان نوجوانانی که روزگاری نه چندان دور در سرزمین خودشان مقابل دشمن قد علم کردند و تا چهار دهه بعد نیز به پایداری ادامه دادند. نوجوانانی که مقاومت خویش را از غرب سوسنگرد شروع کردند، دشمن را تا شرق مدیترانه عقب راندند و البته برای این هدف هزینههای بسیار گزافی پرداختند.
الههسادات بدیعزادگان
انتهای پیام