در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، میدان نقش جهان اصفهان شاهد حضور پرشور مردم در این جشن ملی بود. جهاددانشگاهی واحد اصفهان نیز با برپایی غرفهای در این مراسم، به میزبانی از شهروندان پرداخت. یکی از بخشهای مهم این غرفه، تریبون خبرگزاریهای ایکنا و ایسنا بود که به گفتوگو با مسئولان و شهروندان اختصاص داشت و فرصتی برای بازخوانی اهداف و دستاوردهای انقلاب اسلامی و مولود آن، جهاددانشگاهی بود. آنچه در ادامه میخوانید، گزارشی از حضور مسئولانیست که پشت این تریبون قرار گرفتند و از جهاددانشگاهی گفتند.
مهدی جمالینژاد، استاندار اصفهان با حضور در این تریبون رسانهای، درباره عملکرد جهاددانشگاهی اظهار کرد: این نهاد از زمانی که فعالیت خود را آغاز کرده، در اصل سعی داشته فناوریها را به کشور منتقل و آنها را بومیسازی کند تا در راستای رفع وابستگی کشور به بیگانگان گامی برداشته باشد که مأموریتی بسیار ارزشمند است. با حضور مدیران این نهاد، میتوانیم به این مسیر در اصفهان سرعت دهیم و شرایط را تسهیل کنیم. تلاش ما نیز بر این است که همکاری خوبی با جهاددانشگاهی در این زمینه داشته باشیم.
وی رسالت جهاددانشگاهی را با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب، بسیار مهم خواند و ادامه داد: انتظار دارم که این نهاد بر سه اولویت اصلی پیشران توسعه در استان اصفهان، یعنی گردشگری، هوش مصنوعی و انرژیهای نو تمرکز کند. جهاددانشگاهی در سطح ملی باید بازوی دستگاههای اجرایی کشور باشد و در انتقال فناوریهای جدید به مجموعههای اجرایی و حاکمیتی کشور، تلاش حداکثری انجام دهد.
امیرحسین بانکیپور، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز در ارزیابی خود از فعالیتها و عملکردهای جهاددانشگاهی اظهار کرد: انقلاب اسلامی دستاوردهای بسیاری داشته و یکی از نهادهایی که از ابتدای انقلاب شکل گرفت و با ثبات و استمرار به فعالیت خود ادامه داده، جهاددانشگاهی است. این نهاد، بهویژه در حوزههای علمی، پژوهشی و پزشکی، مانند فعالیتهای رویان، عملکرد درخشانی داشته است.
وی ادامه داد: اعضای جهاددانشگاهی، جوانانی متخصص، متعهد، متدین و باعث افتخار کشور هستند. جهاددانشگاهی در سالهای ابتدای انقلاب فعالیتهای فرهنگی پررنگی داشت، برای مدتی این فعالیتها کمرنگ شد؛ ولی در سالهای اخیر دوباره جان گرفته است. توصیه ما به جهاددانشگاهی این است که همانگونه که در زمینه علمی پیشرفت داشته و به جایگاه والایی رسیده، باید در زمینه فرهنگی نیز نقش پررنگتری ایفا کند. این روند باید تقویت شود تا در کنار توسعه علمی، پیشرفت فرهنگی نیز همپای آن حرکت کند. حرکتهایی که در دوران مدیریت آقای مسلمی نائینی آغاز شده، قابل تقدیر است و امیدواریم ادامه یابد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در خصوص رسالت جهاددانشگاهی در آستانه ورود به دهه پنجم انقلاب اسلامی تصریح کرد: جهاددانشگاهی ورود خوبی به بعضی از عرصهها داشته و مأموریتمحور پیش رفته که بسیار ارزشمند است؛ زیرا لزومی ندارد که ما به همه حوزهها ورود کنیم، بلکه باید بر حوزههای منتخب و اولویتدار تمرکز داشته باشیم؛ برای مثال جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی، بهویژه فعالیتهای قرآنی و خبرگزاری قرآنی عملکرد بسیار موفقی داشته است که باید بیش از پیش تقویت شود.
وی افزود: بهطور کلی، جهاددانشگاهی نباید مسیرهای خود را گسترش دهد، بلکه فعالیتهای متمرکز، مستمر و مسئلهمحور در حوزههای مشخص است که نتایج پربارتری به دنبال دارد. این راهبردیست که جهاددانشگاهی تاکنون در پیش گرفته بود و برای مثال، شاهد موفقیت این نهاد در زمینه سلولهای بنیادی بودهایم.
ایوب درویشی، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اصفهان، از دیگر مسئولانی بود که پشت تریبون قرار گرفت. وی در خصوص فعالیتهای جهاددانشگاهی در سالهای پس از انقلاب بیان کرد: جهاددانشگاهی همانند سایر نهادهایی که از دل انقلاب اسلامی متولد شدهاند، عملکرد بسیار خوبی در زمینههای گوناگون علمی و تحقیقاتی داشته است. این نهاد مسئولیتهای اجتماعی خود را به دانشگاهها محدود نکرده و در بخشهای گوناگون از جمله رسانه حضور داشته است. خوشبختانه، جهاددانشگاهی در هر حوزهای که وارد شده، با بهکارگیری نیروهای توانمند، در نظر گرفتن نیازهای جامعه و آرمانهای انقلاب، هویت خود را به خوبی تعریف کرده و عملکرد موفقی داشته است.
وی در خصوص رسالت جهاددانشگاهی در آستانه دهه پنجم انقلاب گفت: جهاددانشگاهی، نهالی است که از دل انقلاب برخاسته و رشد کرده است. این نهاد امروز با توجه به مطالبات مردم و پیشرفتهای علمی دنیا، باید خود را روزآمد نگه دارد و همگام با تغییرات جهانی حرکت کند. جهاددانشگاهی باید در راستای توسعه استان اصفهان و برای دستیابی به فناوریهای نوین، توانمندیهای خود و جامعه را به خوبی شناسایی کند تا از پیشرفتهای علمی جهان عقب نماند و نقشی مؤثر در حرکت کشور به سمت توسعه پایدار ایفا کند.
کمال حیدری، معاون فرهنگی شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان نیز عملکرد جهاددانشگاهی را در طول سالهای پس از انقلاب، عالی توصیف کرد و گفت: با توجه به اینکه ماهیت جهاددانشگاهی براساس جهاد علمی و نخبگانی شکل گرفته است و طبق گفته مقام معظم رهبری، انقلاب را جوانان پیش بردند و آینده نیز در دستان آنهاست؛ بنابراین رسالت جهاددانشگاهی بیش از گذشته اهمیت دارد.
وی افزود: این نهاد نه تنها در دانشگاهها، بلکه استعدادها و ظرفیتهای خارج از دانشگاه و در سطح جامعه را نیز باید شناسایی کند، پرورش دهد و حلقه اتصال میان دانش و پیشرفت باشد. تجربه چند دههای جهاددانشگاهی میتواند در گام دوم انقلاب، با قوت بیشتری در راستای توسعه علمی و فناوری کشور بهکار گرفته شود.
معاون فرهنگی شهردار اصفهان با بیان اینکه انتظار از جهاددانشگاهی در زمینه فرهنگی، بیشتر از وضع موجود است، اضافه کرد: جهاددانشگاهی باید تأثیرگذاری لازم را در رابطه با جهاد تبیین در دانشگاهها داشته باشد. دانشگاه، محل حضور نخبگان و الگوسازی برای جامعه است و باید از لحاظ فرهنگی تقویت شود و هنوز کارهای زیادی وجود دارد که انجام ندادهایم.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد که در حال حاضر، توفیق جهاددانشگاهی در زمینه علمی بیشتر از حوزه فرهنگی بوده است. البته این دیدگاه شخصی من است و امکان دارد اطلاعاتم در این خصوص کامل نباشد. بعد از چند دهه تجربه و با توجه به هجمههای دشمن علیه جوانان و بانوان ایرانی، فعالیتهای فرهنگی جهاددانشگاهی باید روزآمدتر، قویتر و تأثیرگذارتر شود. من در جایگاه استاد دانشگاه و جهاددانشگاهی در جایگاه نهادی دانشگاهی، باید در انتقال و تبیین داشتهها و ارزشهای این کشور به جوانان بیشتر تلاش کنیم.
همچنین مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر اصفهان درباره جهاددانشگاهی اظهار کرد: تا جایی که از نزدیک در جایگاه کارفرما یا مراجع با جهاددانشگاهی ارتباط داشتهام، میتوانم بگویم موفقیتهای این نهاد نشان میدهد که در مسیر رشد و پیشرفت قرار دارد. فعالیتهای جهاددانشگاهی را میتوان جلوهای از اقتصاد مقاومتی در عرصه علمی و پژوهشی دانست. امیدوارم این مسیر فراگیرتر و پایدارتر شود و ما نیز در خدمت این حرکت ارزشمند باشیم.
وی رسالت جهاددانشگاهی را در نام آن نهفته دانست و ادامه داد: رسالت این نهاد، جهاد و تلاش بیشائبه، مجاهدتی خالصانه و فارغ از حاشیهها و تمرکز بر مسیر و قله تعریفشده در بستر دانشگاه است. جهاددانشگاهی باید این روحیه و فرهنگ جهاد علمی و خودباوری را در جامعه دانشگاهی نهادینه کند و به نسلهای جدید آموزش دهد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر اصفهان در خصوص مأموریت جهاددانشگاهی با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب تصریح کرد: در بیانیه گام دوم انقلاب، تقسیمبندی روشنی در زمینههای گوناگون، از جمله عرصههای علمی و پژوهشی ارائه شده است. جهاددانشگاهی باید جایگاه خود را عنصر به عنصر در چارچوب این بیانیه مشخص و فعالیت خود را براساس آن تنظیم کند.
وی گفت: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه، امید را محور اساسی مطرح کردهاند و جهاددانشگاهی نیز باید در عرصههای گوناگون از جمله پزشکی، علمی، پژوهشی، آموزشی، رسانهای و قرآنی، این رویکرد جهادی را مدنظر قرار دهد. بسیاری از مردم از ظرفیتهای جهاددانشگاهی استفاده میکنند؛ ولی در جریان مأموریت و بطن کار این نهاد قرار نمیگیرند. جهاددانشگاهی نه تنها باید به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی بپردازد، بلکه در کنار آن باید مأموریتهای فرهنگی و آرمانی خود را نیز پیگیری کند.
زهراسادات مرتضوی
انتهای پیام