محمدسعید شفیعی، رئیس انجمن حقوق اساسی اصفهان در گفتوگو با ایکنا از اصفهان، اظهار کرد: نظارت قضایی بر اعمال حكومت، یکی از مبانی و شاخصههای اصلی نظامهای مبتنی بر حاکمیت قانون بهشمار میرود. هر چند اعمال حكومتها طيف وسيعی از اعمال نوعی و موردی را شامل میشود و نظارت قضایی را بايد شامل همه اين اعمال دانست، ولی با توجه به ميزان اهميت و اثرگذاری اعمال نوعی دولتها كه در قالب مقررات دولتی شناخته میشوند و گستره شمول آنها بسيار گستردهتر از اعمال موردی دولتها بوده، اعمال نظارت قضایی بر اين قبيل اعمال از اهميت ويژهای برخوردار است.
وی افزود: در نظام جمهوری اسلامی ايران، نظارت قضايی بر مقررات اداری به استناد اصل 173 قانون اساسی با محوریت دیوان عدالت اداری در جریان است. البته، علاوه بر ديوان عدالت اداری، قضات دادگاهها، فقهای شورای نگهبان و رئيس مجلس شورای اسلامی نيز حسب مورد بر مقررات اداری نظارت میکنند.
رئیس انجمن حقوق اساسی اصفهان ادامه داد: با مفروض دانستن نقش ذاتی ديوان عدالت اداری برای رسيدگی به شكايات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به آیيننامههای دولتی و احقاق حقوق آنها و همچنين با عطف توجه به قوانين موجود در ارتباط با اين نوع صلاحيت ديوان عدالت اداری، با سازوکارها و قوانینی مواجه خواهيم شد كه در واقع، نظارت ديوان بر مقررات اداری را مخدوش يا ناكارآمد کردهاند. لذا، تأمين كارآمدی و ارتقای نقش و جايگاه ذاتی ديوان عدالت اداری بهمنظور محوريت این مرجع در نظارت بر مقررات دولتی، یکی از اهداف و ضرورتهای مورد توجه است.
وی اضافه کرد: علاوه بر اين، بررسی قوانين مربوط به نحوه نظارت ديوان عدالت اداری بر مقررات دولتی، گويای وجود نقصها و اشكالاتی جدی در راستای انجام مطلوب اين صلاحيت توسط آن مرجع بوده، بهگونهای كه در شرايط موجود، انجام مطلوب اين صلاحيت از سوی ديوان را منتفی کرده است.
شفیعی بیان کرد: براساس این آسیبشناسی، همایش ملی «ارتقای کارآمدی دیوان عدالت اداری ایران در نظارت بر مقررات اداری» با فراخوان از صاحبنظران این حوزه بهمنظور ارائه مقالات کاربردی و همچنین بهرهگیری از اساتید، قضات و حقوقدانان برای برگزاری نشستهای تخصصی، در نظر دارد تا گامی مهم در راستای ارتقای کارآمدی دیوان عدالت اداری در این زمینه بردارد.
وی افزود: این همایش در روزهای 28 و 29 اردیبهشتماه 1401 برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند آثار خود شامل مقاله، کتاب، رساله دکترا، پایاننامه کارشناسی ارشد، پروژه دانشجویی، پژوهشهای دانشگاهی و طرح پژوهشی را در محورهای اعلام شده، به دبیرخانه همایش ارسال کنند. مجوز برگزاری همایش نیز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ISC و CIVILICA اخذ شده است.
رئیس انجمن حقوق اساسی اصفهان اضافه کرد: مبانی و پیشینه نظارت بر مقررات اداری در نظام حقوقی ایران؛ چالشهای نظارت موازی رئیس مجلس شورای اسلامی و دیوان عدالت اداری بر مقررات؛ چالشهای نظارت موازی قضات دادگاهها و دیوان عدالت اداری بر مقررات؛ چالشهای نظارت فقهای شورای نگهبان از مجرای دیوان عدالت اداری؛ کاستیها و آسیب نظارت دیوان عدالت اداری در نظارت بر مقررات اداری؛ ترکیب هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در نظارت بر مقررات اداری؛ آثار نظارت هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در نظارت بر مقررات اداری؛ آیینها و شیوههای نظارت هیئت عمومی دیوان عدالت اداری؛ جهات ابطال مقررات در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری؛ اصول دادرسی عادلانه در فرآیند نظارت بر مقررات اداری؛ ویژگیهای مقررات اداری از منظر هیئت عمومی دیوان عدالت اداری؛ تأثیر هیئتهای تخصصی بر فرآیند نظارت بر مقررات اداری و سیاستها و رویههای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در پاسداری از حقوق و آزادیهای مردم، منفعت عمومی، جایگاه حکومت، نهادها و شوراهای عالی، از محورهای این همایش است.
وی با بیان اینکه مهلت ارسال آثار به این همایش، پایان اسفندماه سال جاری است، گفت: مقالهها باید در قالب فایل word (فونت Bnazanin، شماره 14) با ذکر مشخصات و تلفن نویسنده، به نشانی hamayeshelmi@gmail.com ارسال شود. در این همایش، کلاسهای آموزشی با حضور اساتید مطرح کشوری و قضات دیوان عدالت اداری برگزار و مقالات برتر در قالب کتاب چاپ میشود.
شفیعی اظهار کرد: دبیرخانه همایش «ارتقای کارآمدی دیوان عدالت اداری ایران در نظارت بر مقررات اداری» در سپاهانشهر، ورودی اول، بلوار شاهد، بعد از چهارراه شاهد، خیابان خوارزمی 4، سمت چپ، فرعی اول، ساختمان جامع واقع شده است. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر نیز میتوانند با شماره 09137294757 تماس بگیرند.
انتهای پیام