کد خبر: 4033111
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۴

طرح شش مرحله‌ای حفظ قرآن مبتنی بر توصیه‌های اهل‌بیت(ع) است

معاون آموزشی مؤسسه ثامن‌الائمه(ع) گفت: طرح شش مرحله‌ای حفظ قرآن بر اساس توصیه‌های اهل‌بیت(ع) و به‌صورت سوره‌ای و کاربردی تنظیم شده است.

قرآن کریم

سیدایمان مصلحی، معاون آموزشی مؤسسه قرآن و عترت ثامن‌الائمه(ع) در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، با بیان اینکه طرح شش مرحله‌ای حفظ قرآن کریم در این مؤسسه بر اساس سفارش اهل‌بیت(ع) به انس با سوره‌های مختلف قرآن تدوین شده است، اظهار کرد: برخلاف روال معمول در حفظ که از ابتدای قرآن به‌صورت جزء به جزء پیش می‌روند و با توجه به اینکه جزءبندی قرآن در زمان خلفای عباسی انجام شده است و اهل‌بیت(ع) اشاره‌ای به این موضوع نداشته‌اند، بلکه به انس با سوره‌های مختلف و مداومت در خواندن آنها سفارش کرده‌اند، طرح شش مرحله‌ای حفظ قرآن به‌صورت سوره‌ای و کاربردی تنظیم شده است، از این نظر که یک مسلمان شیعه در حفظ قرآن، با دستورات اهل‌بیت(ع) مأنوس باشد و سوره‌های کاربردی را زودتر حفظ کند. منظور از سوره‌های کاربردی نیز آنهایی است که اهل‌بیت(ع) سفارش کرده‌اند بیشتر خوانده شود.

وی افزود: هدف از اجرای این طرح، اولاً عمل به روش اهل‌بیت(ع) در انس با سوره‌های قرآن است، یعنی قرآن‌آموز در پنج مرحله به حفظ سوره‌های مختلف می‌پردازد و سپس از ابتدای قرآن، به ترتیب شروع به حفظ می‌کند.

معاون آموزشی مؤسسه قرآن و عترت ثامن‌الائمه(ع) اضافه کرد: هدف بعدی این است که قرآن‌آموزان از فضای مسابقه‌زدگی و کسب رتبه در مسابقات فاصله بگیرند؛ اگرچه شرکت در مسابقات امری پسندیده است، ولی نباید به هدف تبدیل شود، بلکه هدف باید انس با قرآن و جاری شدن آموزه‌های آن در زندگی باشد که این امر با عمل به دستورات اهل‌بیت(ع) اتفاق می‌افتد، مثلاً افراد با حفظ کردن سوره‌ای که اهل‌بیت(ع) به خواندن آن سفارش کرده‌اند، مشتاق می‌شوند که آن را در نمازهای خود بخوانند و در نتیجه، با آن سوره مأنوس می‌شوند. در واقع، این طرح نوعی انگیزه معنوی برای افراد ایجاد می‌کند. همچنین، اگر کسی طرح را تا پایان ادامه ندهد، حداقل تعدادی از سوره‌های کاربردی قرآن را فرا گرفته است.

وی ادامه داد: هدف دیگر این بوده که حفظ، از ابتدای قرآن آغاز نشود و بسیاری از حفاظ نیز با این موضوع موافق‌اند، چون سوره بقره طولانی است و حفظ کردن آن زمان زیادی می‌طلبد. لذا، بسیاری از حفاظ ترجیح می‌دهند حفظ از جایی شروع شود که سوره‌های کوتاه‌تری داشته باشد، چنانکه با اجرای این طرح، بازخورد مثبتی از قرآن‌آموزان و خانواده‌های آنها دریافت کرده‌ایم و با توجه به اینکه سوره‌های کوتاه را حفظ کرده‌اند، این سوره‌ها را در نمازهای خود می‌خوانند و بهره معنوی می‌برند. در واقع، بیشتر افراد دوست دارند سوره‌های کوتاه آخر قرآن و سوره‌هایی مثل یس، الرحمن و واقعه را از حفظ داشته باشند و چون در طرح شش مرحله‌ای حفظ قرآن، این سوره‌ها از همان ابتدا حفظ می‌شود، برای آنها بسیار خوشایند است.

حجت‌الاسلام مصلحی تصریح کرد: این طرح برای اولین بار، از سوی مؤسسه ثامن‌الائمه(ع) در حال اجراست و طراح آن نیز حجت‌الاسلام رحمانی، از حفاظ پیشکسوت و مفسر قرآن است. در حال حاضر، مدارس قرآنی و دوره‌های آموزشی مؤسسه تحت پوشش این طرح قرار دارد و جمعاً حدود 100 نفر در آن شرکت دارند.

وی درباره بازخورد اجرای این طرح در میان فعالان قرآنی، گفت: ایرادی که به این طرح وارد شده، پراکندگی سوره‌ها است و البته ما هنگام ارائه طرح، به این موضوع اشاره و اعلام کردیم کسانی که طرح را تا پایان ادامه می‌دهند، ساختار مصحف در ذهن آنها شکل می‌گیرد. از طرف دیگر، همین پراکندگی موجب می‌شود تا قرآن‌آموزان با بخش‌های مختلف قرآن انس بگیرند. ایراد پراکندگی فقط به مسابقات مربوط می‌شود که جزءمحور است و به هر حال، هر طرحی مسائلی به دنبال دارد. برای رفع این ایراد نیز در حال طراحی یک‌سری مسابقات در مؤسسه هستیم، تا این خلأ جبران شود.

انتهای پیام
captcha