به گزارش ایکنا، جلد نخست «تفسیر افنان؛ تفسیر چهل سوره آغازین قرآن به ترتیب نزول» نوشته محمد سلطانی رنانی، عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان به همت انتشارات جهاددانشگاهی واحد اصفهان و با همکاری انتشارات تمهید چاپ و روانه بازار نشر شده است.
واژه «افنان» به معنای سرشاخهها و برگرفته از آیه 48 سوره الرحمن، «ذَوَاتَا أَفْنَانٍ» است. در تفسیر هر سوره، 16 و گاه تا 19 شاخص شامل ترجمه، قرائت، تاریخگذاری، نمای کلی، تفسیر آیات، تعدادی از واژگان، ساختهای صرفی، ساختار نحوی، بلاغت و شیوایی، مباحث کلامی، مباحث منطقی و فلسفی، استنباطهای فقهی، حدیث، سخن برخی از مفسران، معرفی یکی از قرآنپژوهان و نگین سوره مورد بررسی قرار گرفته است.
تفسیر افنان بر ادبیات عرب، بروندادهای قرآنی در گستره علوم اسلامی، اصل ارجاع به آثار پیشین و معتبر و ترتیب نزول استوار است. درباره وجوه تمایز این تفسیر با دیگر تفاسیر قرآن میتوان گفت در تفسیر افنان، شاخصههای متعددی که کموبیش در بعضی از تفاسیر دیگر فارسی مغفول مانده، مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. برای نمونه، شاخص تاریخگذاری سورهها که مشخصکننده زمان تقریبی نزول سوره است، قرائت و اختلاف قاریان، از جمله وجوه تمایز این تفسیر با دیگر تفاسیر محسوب میشود. همچنین توجه به ویژگیهای ادبی متن قرآن در هر چهار شاخه صرف، نحو، لغت و بلاغت و پرداختن به بروندادهای متنوع آیات قرآن در کلام، منطق، فلسفه و فقه، از دیگر شاخصههای تفسیر افنان است.
این تفسیر هر چند بر پایه مبانی کلامی عدلی ـ شیعی تدوین شده، ولی در نگارش آن از آثار تفسیری قرآنپژوهان همه مذاهب اسلامی نیز بهره گرفته شده است.
خبرنگار ایکنا در اصفهان گفتوگویی با مؤلف تفسیر افنان انجام داده است که مشروح آن طی روزهای آینده منتشر خواهد شد.
الههسادات بدیعزادگان
انتهای پیام