کد خبر: 4184575
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۲
در دانشگاه اصفهان

همایش ملی «آموزش فلسفه در ایران بر پایه متون کلاسیک» برگزار می‌شود

همایش ملی «آموزش فلسفه در ایران بر پایه متون کلاسیک» فردا، هشتم آذرماه به همت خانه حکمت در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان برگزار می‌شود.

پوستر همایش ملی «آموزش فلسفه در ایران بر پایه متون کلاسیک»همایش ملی «آموزش فلسفه در ایران بر پایه متون کلاسیک» قرار است فردا، هشتم آذرماه با حضور استادان بزرگ فلسفه ایران به همت خانه حکمت در دانشگاه اصفهان برگزار شود. بر این اساس و به‌‌منظور دریافت اطلاعات بیشتر درباره این همایش، خبرنگار ایکنا از اصفهان گفت‌وگویی با علی کرباسی‌زاده، مدیر خانه حکمت و عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه اصفهان انجام داده است.

ایکنا ـ درباره ضرورت برگزاری این همایش توضیح دهید.

دغدغه همیشگی استادان و دانشجویان رشته فلسفه این است که بتوانند با مراجعه به اصل متون فیلسوفان، فهم دقیق فلسفی از اندیشه‌های آنها به‌دست آورند. همواره یکی از پرسش‌های مهم در حوزه فلسفه این است که متون و دست‌نوشته‌های فیلسوفان چه جایگاهی در عالم تفکر فلسفی دارد؟ بنا به عوامل گوناگون، دانشجویان برای آشنایی با افکار فیلسوفان، بیشتر سراغ مورخان فلسفه می‌روند و جایگاه اصل متون و نوشته‌های فیلسوفان نادیده گرفته می‌شود. سال‌ها پیش در دهه‌ ۸۰ چنین همایشی برگزار شد و اکنون پس از یک وقفه، ضرورت برگزاری مجدد آن احساس می‌شود. لازم است که در همایش‌هایی از این دست، روش شناخت فیلسوفان و اینکه چه نسبتی بین متن فلسفی اصیل و آموزش فلسفه وجود دارد، مورد بررسی قرار گیرد.

ایکنا ـ  این همایش چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

هدف از برگزاری این‌ همایش‌ها و به‌ویژه همایشی با عنوان «آموزش فلسفه در ایران بر پایه متون کلاسیک» که به بهانه روز جهانی فلسفه در اصفهان برگزار خواهد شد، آسیب‌شناسی چگونگی آموزش فلسفه است تا استادان این حوزه، خود به بررسی آسیب‌ها و همچنین ارائه راهکارها و پیشنهادها بپردازند.

هدف دیگر از برگزاری این همایش، پویایی برنامه‌های درسی آموزشی و مشارکت فعال دانشجویان در این زمینه است؛ توضیح اینکه منابع درسی رشته فلسفه با توجه به اصل متون و دست‌نوشته‌های فیلسوفان باید اصلاح شود و مورد بازبینی مجدد قرار گیرد. در این چند دهه اخیر، ترجمه‌های متعددی از متون برخی از فیلسوفان صورت گرفته که باید مورد واکاوی و تصحیح قرار گیرد و با اصلاح سرفصل‌های آنها، شناخت دقیق‌تری از افکار فیلسوفان به‌دست آید. البته از همه مهم‌تر این‌ است که دانشجویان و استادان فلسفه با زبان اصلی فیلسوف آشنا شوند و حقیقت مدنظر او را به‌درستی از متون و نوشته‌هایش برداشت کنند.

ایکنا ـ محورهای موضوعی همایش شامل چه مواردی است؟

هر کدام از استادان و سخنرانان همایش براساس تجربه‌ای که به‌دست آورده و متونی که در کلاس‌ها تدریس کرده‌اند، موضوعاتی در فلسفه اسلامی و غربی انتخاب و درباره آن سخنرانی می‌کنند. در فلسفه اسلامی اندیشه‌های فیلسوفانی مثل ابن‌سینا، شیخ اشراق، صدرالمتألهین و در فلسفه غرب تفکرات فیلسوفانی مثل دکارت، اسپینوزا و برخی از فیلسوفان یونان مورد واکاوی قرار خواهد گرفت.

ایکنا ـ درباره روند اجرای همایش توضیح دهید.

میزگرد‌های تخصصی در دو نوبت صبح و بعدازظهر چهارشنبه، هشتم آذرماه برگزار می‌شود. پنل صبح مربوط به جستارهایی در متن و آموزش فلسفه و حکمت اسلامی است و مقاله‌هایی همچون «بایستگی‌های متون آموزشی فلسفه اسلامی براساس الگوی مقاله نخست الهیات شفا» و «شرح حکمةالاشراق قطب‌الدین شیرازی؛ نخستین درسنامه رسمی فلسفه اشراق» مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در پنل بعدازظهر، مباحثی با عنوان «جستارهایی در متون آموزش فلسفه غربی»، «دیالکتیک میان آنچه یک فیلسوف می‌گوید و آنچه درباره‌ او گفته می‌شود»، «مروری انتقادی بر ترجمه آثار دکارت به زبان فارسی»، «فلسفه در دوران ناپایداری؛ جستاری در باب ضرورت توجه به آموزش فلسفه‌ معاصر غربی در دانشگاه» و «نگاه انتقادی و آموزش فلسفه اسپینوزا در ایران» مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در این همایش افزون بر پنل‌های تخصصی، دو مهمان ویژه نیز سخنرانی خواهند داشت؛ نصرالله پورجوادی، استادتمام فلسفه و عرفان و پرویز ضیاء شهابی، استادتمام فلسفه که هر دو از پیشکسوتان و استادان فلسفه در ایران محسوب می‌شوند. پورجوادی در نوبت صبح و شهابی در نوبت بعدازظهر سخنرانی می‌کنند. همچنین پیام رضا داوری اردکانی در همایش قرائت خواهد شد. در هفته گذشته نیز دست‌اندرکاران همایش با آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی دیداری داشتند و ایشان پیامی برای حاضران در این همایش تقدیم کردند که قرائت خواهد شد.

ایکنا ـ همایش با همکاری و مشارکت کدام نهادها برگزار می‌شود؟

خانه حکمت اصفهان رکن اصلی برگزاری این همایش محسوب می‌شود. دانشگاه اصفهان نیز از حیث محل برگزاری، اسکان مهمانان و... کمک‌های زیادی به همایش داشته است. البته حوزه علمیه اصفهان، فرهنگستان علوم و دکتر مصلح نیز از همکاران ما در برگزاری این همایش هستند.

ایکنا ـ درباره برنامه‌های آتی خانه حکمت نیز توضیح دهید.

از دیگر برنامه‌های خانه حکمت، برگزاری همایش بزرگداشت حکیم ابوالقاسم میرفندرسکی با همکاری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان در روز پنجشنبه، ۹ آذرماه است. این همایش به‌مناسبت رونمایی از کتاب «تحفه سلیمانی» که یکی از شاگردان باواسطه میرفندرسکی در حوزه‌ درسی ملارجبعلی تبریزی نوشته، برگزار خواهد شد. لازم به توضیح است که کتاب «تحفه سلیمانی» به کوشش حامد ناجی، تصحیح و تحقیق و به همت خانه حکمت چاپ و منتشر شده است. در این همایش نیز استادان برجسته‌ای همچون نصرالله پورجوادی، منوچهر صدوقی سها، محمدجواد شمس و مجید هادی‌زاده سخنرانی می‌کنند و حامد ناجی به معرفی کتاب می‌پردازد. تابلویی نیز از سلسله شاگردان میرفندرسکی و مدارس علمیه اصفهان رونمایی و پیام مراجع عالی‌قدر، آیت‌الله‌العظمی مظاهری و آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی قرائت خواهد شد.

در زمستان سال جاری نیز سومین همایش مکتب فلسفی اصفهان ویژه حکیم ملااسماعیل خاتون‌آبادی را برگزار خواهیم کرد و از آثار این فیلسوف، فقیه و عارف گران‌قدر برای نخستین بار رونمایی خواهد شد.

الهه‌سادات بدیع‌زادگان

انتهای پیام
captcha