پنجم مرداد ۱۳۵۸، همزمان با اقامه اولین نماز جمعه در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به امامت آیتالله طالقانی(ره) با حکم امام خمینی(ره)، آیتالله میرسیدمهدی یثربی(قدس سره الشریف) از محضر بنیانگذار انقلاب اسلامی، تقاضای اقامه نماز جمعه در شهر مذهبی کاشان را میکند و امام راحل عظیمالشأن پاسخ درخواست ایشان را اینگونه مینگارد:
«بسمه تعالی
۱۲ رمضان ۹۹
جناب مستطاب حجتالاسلام آقای حاج سیدمهدی یثربی(دامت افاضاته)
مرقوم محترم، واصل و از اظهار محبت آن جناب نسبت به اینجانب تشکر حاصل گردید. درباره اقامه نماز جمعه در شهر کاشان که سؤال کرده بودید، مقتضی است خود جنابعالی اقدام و نماز جمعه را اقامه کنید. از خدای تعالی ادامه توفیقات همگان را در انجام وظایف الهی خواستارم.
والسلام علیکم و رحمة الله
روحالله الموسوی الخمینی
۱۵ مرداد ۱۳۵۸»
به این مناسبت، به زندگی پربرکت آن عالم ربانی و فقیه صمدانی نگاهی دوباره میاندازیم:
آیتالله سیدمهدی یثربی، آخرین فرزند پسر آیتالله سیدمحمدرضا در روز عيد غدير سال ۱۳۴۳ قمری (۱۳۰۴ شمسی) در محله پشت مشهد کاشان دیده به جهان گشود. در سه سالگی از نعمت پدر محروم شد و از آن پس، مادرش به مراقبت و تربیت وی پرداخت.
علاقه به فراگیری دروس حوزوی در شرایط سختی که رضاخان برای حوزههای علوم دینی و طلاب به وجود آورده و آنان را در تنگناهای گوناگون قرار داده بود، ایشان را در شهریور سال ۱۳۲۰ شمسی و همزمان با سقوط رضاخان به حوزه علمیه کشاند.
سیدمهدی پس از سکونت در قم، دروس سطح عالی را نزد استادان مشهور حوزه، آیات، سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی (۱۴۱۸ ق)، شیخ عبدالجواد اصفهانی (۱۴۰۷ ق) و نجفی مرعشی (۱۴۱۱ ق) گذراند. سپس در حقله درس خارج فقه و اصول حضرات آیات، سیدحسین بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، امام خمینی(ره)، محمدعلی اراکی و سیدمحمدرضا گلپایگانی حضور یافت و همزمان در درس تفسیر علامه سیدمحمدحسین طباطبایی(ره) حاضر شد و در این دوره ۱۱ ساله، سرمایههای علمی و معنوی لازم را گرد آورد.
آیتالله یثربی با استقرار در زادگاهش، امامت مسجد حاج شعبانعلی پشت مشهدی (مسجد زیارت حبیب بن موسی ع) را به عهده گرفت؛ مسجدی که سالها برادر، پدر و جدش امامت جماعت آن را بر عهده داشتند.
ایشان همه ساله مراسم سوگواری و عزاداری ایام محرم و شبهای احیا را در مسجد و صحن زیارتگاه یادشده برپا میکرد و در روز تاسوعا و عاشورا و بیستویکم ماه مبارک رمضان، ساعتها به موعظه و ارشاد میپرداخت و شرکتکنندگان را به شدت تحت تأثیر قرار میداد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این مسجد، محل برگزاری نماز جمعه شد.
ایشان از جمله علمای خدوم و دلسوزی بود که از سالیان دور و بهویژه در دوران انقلاب و دفاع مقدس و پس از آن منشأ برکات و خدمات فراوانی گردید و برای مردم و حوزههای علمیه، پدری مهربان و ناصحی مشفق محسوب میشد.
تأسيس حوزههای علمیه و مدارس دینی در کاشان، صندوق قرضالحسنه، احداث زائرسرای رضویه در مشهد مقدس، احدات خوابگاه دانشجویی، تأسیس کتابخانه، احداث گورستان دارالسلام در خارج از شهر کاشان و احداث چندين مسجد، حمام و مدرسه، بخشی از فعالیتها و خدمات این عالم خدمتگزار بود.
آیتالله یثربی در پی وقوع حادثه مدرسه فیضیه در خرداد ۱۳۴۲، در کاشان مجلس سوگواری برپا کرد. همچنین اعتراض شدید خود را به برگزاری جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ابراز کرد و با تغییر تاریخ هجری شمسی به تاریخ شاهنشاهی و انتخابات مجلس فرمایشی طاغوت نیز مخالفت ورزید.
ایشان در سخنرانیهای خود از مظاهر فساد و عوامل ترویج فرهنگ غرب در کشور که بیشتر از طریق سینما و ایجاد مراکز فساد در شهرهای مذهبی فعالیت میکردند، پرده برداشت و عواقب خطرناک آن را گوشزد کرد.
آیتالله یثربی پس از انقلاب نیز یکی از یاران امام خمینی(ره) بود و در مرداد سال ۱۳۵۸ از سوی ایشان مأمور اقامه نماز جمعه در شهر کاشان و در اردیبهشت سال ۱۳۶۲ نیز با حکم امام راحل، نماینده ولی فقیه در منطقه کاشان شد و تا آخر عمر شریف خود نیز در این سنگر مقدس به نظام اسلامی و مردم خدمت کرد.
ایشان پس از چند ماه ابتلا به بیماری ریوی، شامگاه روز شنبه، ششم ماه مبارک رمضان سال ۱۴۲۷ (هشتم مهر ۱۳۸۵ شمسی) در یکی از بیمارستانهای تهران دعوت حق را لبیک گفت و با انتقال پیکر پاک آن مرحوم به کاشان پس از تشییع باشکوه با حضور انبوه جمعیت داغدار، در قبرستان دارالسلام این شهرستان به خاک سپرده شد و امروز مزار پاکش، مأمن مشتاقان و مؤمنان دارالمؤمنين است.
پس از این عالم ربانی به ترتیب حضرات آیات عظام، حاج شیخ عبدالنبی نمازی به مدت حدود ۱۷ سال، شهید آیتالله عباسعلی سلیمانی(ره) و اکنون حجتالاسلام والمسلمین سیدسعید حسینی، امامت جمعه و نمایندگی مقام معظم رهبری، حضرت امام خامنهای را در این شهر کهن دینی عهدهدار بوده و هستند.
جواد دهقانی آرانی، نویسنده و دکترای علوم قرآن و حدیث
انتهای پیام