نتایج افکارسنجی درباره نگرش مردم به آسیب‌های اجتماعی منتشر شد + متن کامل
کد خبر: 4141397
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۱
از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس

نتایج افکارسنجی درباره نگرش مردم به آسیب‌های اجتماعی منتشر شد + متن کامل

مرکز پژوهش‌های مجلس نتایج افکارسنجی درباره نگرش مردم به آسیب‌های اجتماعی در کشور را منتشر کرد.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

به گزارش ایکنا، دفتر افکارسنجی ملت  با همکاری دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در گزارشی با عنوان «افکارسنجی درباره نگرش مردم به آسیب‌های اجتماعی در کشور»، یکی از پرسش‌های اساسی در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی را این سؤال دانسته که نظام حکمرانی در چه آسیب‌هایی و تا چه میزان باید مداخله کند؟

همچنین، برخی سیاستگذاران با تکیه بر این استدلال که جامعه به تنهایی امکان مقابله با آسیب‌های اجتماعی را ندارد، مداخله حداکثری دولت در این زمینه را ضروری می‌دانند. در مقابل، عده‌ای معتقدند جامعه از ظرفیت خودترمیمی برخوردار است و مسائل اجتماعی در ساحت اجتماع قابل‌حل هستند؛ لذا مداخله دولت در حوزه اجتماعی باید حداقلی باشد.

در این گزارش تصریح شده است که فارغ از کشمکش موجود بین صاحبنظران و مسئولان، به‌نظر می‌رسد نگاه و انتظار جامعه به این مسئله می‌تواند سیاستگذاران را در یافتن چشم‌انداز روشن‌تر یاری برساند. در این راستا، افکارسنجی ملت با همکاری دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، به‌منظور شناخت ادراک جامعه از آسیب‌های اجتماعی، نگرش به نهادهای مؤثر در کاهش آسیب‌ها و چگونگی مداخله دولت در آنها، یک نظرسنجی در سطح ملی و با شیوه مصاحبه تلفنی انجام داده است که در ادامه مهم‌ترین یافته‌های آن گزارش شده است.

شایان ذکر است داده‌های این گزارش در اسفند ماه سال 1400 گردآوری شده است. جامعه آماری پیمایش، همه افراد 18 سال و بالاتر در مراکز استان‌های کشور بوده‌اند. در این پیمایش تعداد 1000 پرسشنامه به‌صورت تلفنی و با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده متناسب با جمعیت گردآوری شده است.

یافته‌های این افکارسنجی نشان می‌‎دهد که در موضوع طلاق 77/8 درصد مردم معتقدند خانواده‌ها به میزان «زیاد» یا «خیلی زیاد» درگیر مسئله طلاق هستند. ضمن آنکه  نهادهای مؤثر در جلوگیری آسیب طلاق از نظر مردم به‌ترتیب شامل خانواده و خویشاوندان (62/2 درصد)، دولت (26/6 درصد) و سازمان‌های مردم‌نهاد (6/4 درصد)، هستند.

در یافته دیگر افکارسنجی در خصوص طلاق، 36/9 درصد از مردم اقدام مناسب دولت برای زوج‌های در حال طلاق را ارائه مشاوره اجباری حین طلاق می‌دانند. ضمن آنکه 25/9 درصد نیز معتقدند مشاوره اختیاری حین طلاق، اقدام مناسب‌تری است. همچنین، 18/9درصد معتقدند دولت باید فرایند طلاق را سخت و طولانی کند و از نظر 9/9 درصد از مردم، دولت اصلاً نباید در این موضوع مداخله کند.

یافته‌های افکارسنجی ملت در خصوص کودکان کار نیز نشان می‌دهد که 70/2 درصد از مردم معتقدند پدیده کودکان کار به میزان «زیاد» یا «خیلی زیادی» رواج دارد. همچنین نهادهای مؤثر در کاهش آسیب کودکان کار از نظر مردم به‌ترتیب شامل دولت (58/8 درصد)، سازمان‌های مردم‌نهاد (22/5 درصد) و خانواده (14/9 درصد)، هستند. ضمن آنکه 52/4 درصد از مردم اقدام مناسب دولت در سامان‌دهی کودکان کار را حمایت از سرپرستان این کودکان می‌دانند و 31/5 درصد از مردم معتقدند دولت باید به‌صورت مستقیم مداخله کند. همچنین، 12 درصد معتقدند دولت باید از سازمان‌های مردم‌نهاد حمایت کند. همچنین از نظر 1/9 درصد نیز دولت اصلاً نباید در این موضوع مداخله کند.

یافته‌های این گزارش در خصوص اعتیاد نیز نشان می‌دهد که 68/2 درصد از مردم معتقدند خانواده‌ها به میزان «زیاد» یا «خیلی زیاد» درگیر مسئله اعتیاد هستند، همچنین نهادهای مؤثر در کاهش آسیب اعتیاد از نظر مردم به‌ترتیب  شامل خانواده (55/2 درصد)، دولت (25/1 درصد) و سازمان‌های مردم‌نهاد (15/8 درصد)، هستند. ضمن آنکه 48/6 درصد از مردم اقدام مناسب دولت در سامان‌دهی به وضعیت معتادان را مداخله مستقیم می‌دانند و 40/7 درصد معتقدند دولت باید از سازمان‌های مردم‌نهاد در مبارزه با اعتیاد حمایت کند. از نظر 4/9 درصد نیز دولت اصلاً نباید در این موضوع مداخله کند.

نتایج این پیمایش در خصوص حاشیه‌نشینی نیز بیانگر آن است که 58/6 درصد از مردم معتقدند پدیده حاشیه‌نشینی به میزان «زیاد» یا «خیلی زیاد» رواج دارد. همچنین نهادهای مؤثر در کاهش آسیب حاشیه‌نشینی از نظر مردم به‌ترتیب شامل دولت (75/6 درصد) و سازمان‌های مردم‌نهاد (17/5درصد)، هستند. همچنین 56 درصد از مردم اقدام مناسب دولت برای سامان‌دهی به وضعیت حاشیه‌نشینی را تأمین زیرساخت مناسب توسط دولت می‌دانند و 31/2 درصد از مردم معتقدند دولت باید خانواده‌ها را به لحاظ معیشتی مورد حمایت قرار دهد. همچنین، 5/5 درصد معتقدند دولت باید از سازمان‌های مردم‌نهاد حمایت کند. از نظر 1/5درصد نیز دولت اصلاً نباید در این موضوع مداخله کند.

متن کامل گزارش را اینجا ببینید.

انتهای پیام
captcha