به گزارش ایکنا از اصفهان، محمدرضا جاننثاری در نشست خبری رئیس و اعضای ستاد انتخابات استان اصفهان که امروز، 23 بهمنماه در استانداری اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: چگونگی و کیفیت برگزاری فرآیند انتخابات در جمهوری اسلامی ایران، در قانون اساسی و قانون انتخابات کشور بهطور کامل پیشبینی شده است. آغاز فرآیند هر دوره از انتخابات، از زمان تعیین تاریخ دقیق برگزاری روز انتخابات تعیین و مطابق با این تاریخ، زمان برگزاری هر کدام از مراحل فرآیند انتخابات نیز برنامهریزی میشود.
وی ادامه داد: تقویم انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، تاکنون مطابق با برنامه دقیق آن در کل کشور و استان اصفهان اجرا شده است، لذا برنامهها را مطابق فرآیند قانونی آن به سرانجام رساندهایم و این برنامهریزی تا پایان شمارش آرا نیز ادامه خواهد داشت.
رئیس ستاد انتخابات استان اصفهان تصریح کرد: بعضی از موارد قانون انتخابات امسال برای اولین بار مصوب شده بود؛ از جمله انجام پیشثبتنام که تا پیش از این دوره وجود نداشت. یکی از فرآیندهای جدید این دوره از انتخابات، بحث استفاده از امکانات دولتی برای تبلیغات داوطلبان انتخابات آن هم بهصورت عادلانه است؛ این مسئله تا دورههای قبلی بهطور کامل ممنوع بود، ولی قانون برای این دوره از انتخابات، پیشبینی کرده که داوطلبان طی فرآیند مشخصی بتوانند از امکانات دولتی استفاده کنند. نکته سوم مربوط به هیئت بررسی تبلیغات انتخابات است که در دورههای قبل چنین ساختاری وجود نداشت، این هیئت به ریاست استاندار هر استان مشخص میشود که وی میتواند این وظیفه را تفویض کند. استاندار اصفهان نیز اختیارات خود را در این مورد به رئیس ستاد انتخابات استان تفویض کرده است.
وی بیان کرد: فعالیت ستاد انتخابات در قالب هفت کمیته پشتیبانی، آموزش انتخابات، حراست و استعلامات، اطلاعرسانی، حقوقی، فناوری، امنیتی و اطلاعات انجام میشود. ساختار برگزاری انتخابات بسیار منسجم و متشکل از دو بخش اجرا و نظارت است. بخش اجرایی آن ذیل ستاد انتخابات وزارت کشور فعالیت میکند. نکته جدید دیگر در قانون انتخابات امسال، وجود هیئت اجرایی مرکزی است که این هیئت، پیش از این فقط در فرمانداریها وجود داشت، ولی در این دوره، هیئت مرکزی اجرایی وزارت کشور نیز تشکیل شده است. علاوه بر فعالیت ستاد انتخابات در استانها، در شهرستانها نیز کارگروه اجرای انتخابات و هیئتهای اجرایی زیر نظر فرمانداران و بخشداران فعال هستند.
جاننثاری در خصوص ترکیب شعب اخذ رأی و ترکیب هیئتهای اجرایی افزود: در استان اصفهان، 62 هیئت اجرایی فعالیت میکنند که شامل 28 هیئت در مرکز فرمانداریها، 28 هیئت در بخشداریها و 6 هیئت نیز برای اقلیتهای دینی است. در استان اصفهان، سه هزار و 161 شعبه اخذ رأی وجود دارد که از این تعداد، دو هزار و 486 شعب شهری و 675 شعبه روستایی هستند. همچنین دو هزار و 768 شعبه ثابت و 393 شعبه سیار وجود دارد. در مرکز استان اصفهان یک هیئت نظارت فعال است و در شهرستانها نیز هیئت نظارت شهرستان و در مرکز بخشها نیز نمایندگانی از هیئت نظارت شهرستان بر اجرای انتخابات نظارت میکنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان درباره میزان استقبال و آمار ثبتنام نامزدها و روند بررسی صلاحیتهای آنان گفت: بهطور کلی، اگر مبنای استقبال در این دوره از انتخابات را نسبت به دورههای پیشین آن مقایسه کنیم، امسال ثبتنام داوطلبان بیشتر بوده است. در مرحله ثبتنام نهایی، 1768 نفر حضور یافتند که تا انتهای کار بعضی از آنها انصراف دادند یا بعضاً در مرحله بررسی صلاحیتها بهدلیل عدم تأیید و یا عدم احراز صلاحیت، از این مسیر خارج شدند. در مجموع، 743 کاندیدا در استان اصفهان تا امروز تأیید صلاحیت شدهاند، ولی همچنان امکان تغییرات اندکی در این زمینه وجود دارد.
وی با بیان اینکه همه این مراحل در خصوص انتخابات مجلس خبرگان نیز انجام شده است، بیان کرد: 37 نفر در استان اصفهان ثبتنام کردند که از بین آنان، 13 نفر تأیید صلاحیت شدند که دو نفر آنان، تغییر حوزه انتخابیه دادند. در حال حاضر، 11 نفر در استان اصفهان برای مجلس خبرگان رقابت میکنند که باز هم امکان تغییر در تعداد این داوطلبان وجود دارد. تبلیغات مجلس خبرگان در طول دو هفته از تاریخ 25 بهمنماه تا پایان روز 9 اسفندماه و تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی از تاریخ سوم تا پایان روز ۹ اسفندماه به مدت یک هفته انجام میشود. یک روز پیش از برگزاری انتخابات نیز تبلیغات ممنوع است.
وی تأکید کرد: حدود 1400 مکان تبلیغاتی شناسایی و در اختیار فرمانداران قرار داده شده تا در صورت نیاز نامزدهای انتخاباتی در اختیار آنان قرار داده شود. این تصمیمگیری در هر شهرستان بهصورت جداگانه انجام میشود.
در ادامه این نشست، مهدی سلیمانی، دبیر ستاد انتخابات استان اصفهان گفت: در مرحله ثبتنام نسبت به انتخابات دوره گذشته مجلس شورای اسلامی در استان اصفهان، حدود 187 درصد رشد داشتهایم، بهطوری که سه هزار و 571 نفر در مرحله پیشثبتنام شرکت کردند. از نظر تعداد داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان وضعیت روشنی داریم. 7 نفر از داوطلبان نیز در مرحله بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان عدم تأیید صلاحیت یا عدم احراز شدند که البته همچنان فرصت اعتراض دارند و ممکن است در آمار کلی، تغییر ایجاد شود.
وی تصریح کرد: در شهرستانها علاوه بر 7 کمیتهای که پیش از این نام برده شد، کمیته اجرایی و کمیته مشارکت همگانی نیز فعال هستند که امور اجرایی انتخابات را پیگیری میکنند. در مجموع 16 حوزه انتخابیه و 15 حوزه جغرافیایی در استان اصفهان وجود دارد. تنها حوزه انتخابی اصفهان، پنج نماینده دارد و سایر حوزههای انتخابیه استان، هر کدام یک نماینده دارند. شانزدهمین حوزه انتخابیه به ارامنه جنوب ایران اختصاص دارد که حوزه مرکزی آن در استان اصفهان و حوزه فرعی آن در شهرستان شیراز است.
دبیر ستاد انتخابات استان اصفهان درباره شفافیت بیشتر ستادهای انتخاباتی توضیح داد: در هر مرکز حوزه انتخابیه، هر نامزد میتواند ستادی بهعنوان ستاد اصلی تعیین و به فرمانداری معرفی کند و در هر شهر و روستا نیز میتوانند ستادی بهعنوان ستاد فرعی برای آقایان و بانوان داشته باشند. علاوه بر این، هر داوطلب میتواند ستاد مجازی و تارنمای اینترنتی نیز داشته باشد تا در این فضا نیز به فعالیت تبلیغاتی بپردازد. البته فعالیت رسمی و قانونی این ستادها از روز سوم اسفندماه خواهد بود و هر فعالیت تبلیغی تا پیش از این تاریخ، غیرقانونی است.
وی درباره ممنوعیتهای تبلیغاتی انتخابات نیز بیان کرد: فعالیت در خارج از زمان قانونی تبلیغات انتخابات، استفاده از اماکن دولتی خارج از بستر معرفیشده و الصاق تبلیغات در مکانهای غیرمجاز مثل تابلوهای راهنمایی و رانندگی ممنوع است. حداکثر اندازه پوسترهای انتخاباتی شهری از هر جنس باید 70 در 100 باشد و نصب بنر فقط در ستادهای انتخاباتی قانونی است. چاپخانههایی که این اقلام را چاپ میکنند، باید تاریخ چاپ را ذیل تبلیغات خود درج کنند. نشانی ستادهای تبلیغات نیز باید به فرمانداریها ارائه شود.
سلیمانی درباره شفافیت هزینههای داوطلبان انتخابات گفت: قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیتهای انتخاباتی، برای اولین بار در حال اجراست. اصل این قانون به این معناست که همه هزینههای تبلیغات نامزدهای نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باید بهصورت شفاف در سامانهای که وزارت کشور ایجاد کرده، ثبت شود. براساس این قانون، سقف حداکثر هزینهها نیز تعیین شده است و هزینههای تبلیغات نباید بیشتر از آن باشد.
وی اظهار کرد: تنها مرجع حقوقی که میتواند به نامزدها کمک کند، احزاب هستند، به این معنا که کارخانجات صنعتی و امثال آن از پرداخت کمک به نامزدها محروماند. همچنین داوطلبان در زمان ثبتنام، حساب غیرتجاری به ما معرفی کردند و در حال حاضر، شماره حساب مشخصشده آنها وجود دارد. علاوه بر این، هر کاندیدا باید نماینده مالی خود را معرفی کند. طراحی سامانه شفافیت بهوسیله وزارت کشور انجام شده است و بهزودی از آن رونمایی خواهد شد. ملاک تعیین سقف هزینههای هر کاندیدا بر اساس گستره جغرافیایی حوزه انتخابیه و جمعیت آن است.
دبیر ستاد انتخابات استان اصفهان تأکید کرد: از افراد غیر ایرانی و کسانی که محکومیت جرایم اقتصادی دارند، نباید برای تبلیغات انتخاباتی کمک گرفت. هر شخص حقوقی فقط میتواند 20 درصد از سقف هزینههای نامزدها را تأمین کند. در استان اصفهان 15 کانال تبلیغات تلویزیونی به تعداد حوزههای انتخابیه، برای داوطلبان افتتاح شده است. برای نامزدهای اقلیتهای دینی جنوب ایران که سه نفر هستند، از ظرفیت موجود استفاده میکنیم و نیاز به شبکه جداگانه ندارند. امکان استفاده و تبلیغ از این شبکهها در هر 24 ساعت و برای 72 نفر وجود دارد. برای نامزدهای خبرگان رهبری نیز برنامهای 20 دقیقهای از سوی صداوسیمای مرکز استان تهیه شده است که در زمان قانونی تبلیغات، به روی آنتن میرود.
زهراسادات مرتضوی
انتهای پیام