حجتالاسلام مهدی اژهای، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با ایکنا از اصفهان با اشاره به پیام مقام معظم رهبری به آیین گشایش دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، به نکات کلیدی و رهنمودهای آن پرداخت و اظهار کرد: این رهنمودها را باید بدون برخورد گزینشی بهکار گرفت، بهصورتی که مصداق «نُؤمِنُ بِبَعضٍ وَنَكفُرُ بِبَعضٍ» نباشد.
وی با اشاره به نکات این پیام در چند بخش ادامه داد: بخش اول عبارت است از نخست، آغاز بدون تأخیر مجلس. همانطور که میدانید، در طول دوران حیات نظام جمهوری اسلامی، همه انتخابات در موعد معین انجام شده و این از نقاط قوت نظام است. دوم، توجه به خدا، نیایش و شکر به درگاه خدای عزیز یا بیشکست و حکیم است.
این استاد حوزه و دانشگاه توجه به اهمیت استمرار و استحکام مردمسالاری دینی را که شاخصه نظام جمهوری اسلامی است، نکته سوم این بخش از پیام مقام معظم رهبری دانست و بیان کرد: چهارمین نکته این است که ایشان نظام مردمسالار را پدیده منحصر به فرد و هدیه بزرگ الهی میداند که باید قدردان آن بود و خدا را بابت آن سپاس گفت.
وی بخش دوم پیام را مربوط به نقش مجلس دانست و گفت: این فرمایش که «هر مجلس جدید میتواند درخششی تازه در افق روشن کشور پدید آورد و بر امید و انگیزه ملت بیفزاید»، به این معناست که مجلس باید پویا، پیشگام و با اقدامات مثبت امیدآفرین باشد.
اژهای با اشاره به بخش سوم پیام رهبر انقلاب مبنی بر نقاط قوت در ترکیب نمایندگان تصریح کرد: ایشان معتقد است که تازهنفسها و افراد مجرب و کارآزموده با تکیه بر اختیارات قانون اساسی در جمع ارکان کشور یا قوای سهگانه میتوانند اقداماتی روزآمد، نوآور و همراه با پختگی و سنجیدگی انجام دهند.
وی با بیان اینکه توجه به نکات بالا میتواند مانع قانونگذاری بدون نظارت و نیز تلاطم و آشفتگی یا درهم ریختگی مصوباتی بدون همپوشانی و رعایت اولویتها شود، با توجه به اینکه وظیفه مهم مجلس نظارت بر اجرای مصوبات است، افزود: همچنین رعایت این نکات مانع رکود یا عقب ماندن از تحولات و نیازهای جامعه، سکون و درجا زدن برای رفع ضرورتها و نیازها میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه بخش چهارم فرمایشات مقام معظم رهبری را شامل رهنمودها یا تعاملات دانست و ادامه داد: منضبط بودن یا حضور فعال در جلسات علنی و کمیسیونهای مجلس، نمونهای از انضباط است. همدلی با قوای دیگر، رفتار جمعی صحیح همراه با استدلال و پرهیز از جنجال و دست به یقه شدن و داد و فریاد، رفتار صبورانه و تحمل آرای دیگران در داخل قوه مقننه، از دیگر موارد رعایت انضباط محسوب میشود که پیام مقام معظم رهبری مبتنی بر این است که جمع این ویژگیها به تشکیل مجلس تراز کمک میکند.
وی بخش پنجم را شامل نکات مورد تأکید در ارتباط با مجلس خواند و اضافه کرد: طبق این پیام، چشمانداز مثبت از مجلس در صورتی ارائه میشود که آرامشبخش، امیدآفرین، برانگیزاننده همتها و دعوتکننده به همدلی و برادری در محیط عمومی کشور باشد. از سویی، محیط مجلس باید از یکسری آفات دور باشد. برای مثال نباید زمان مجلس برای مسابقات بیفایده رسانهای و مجادلات مضر سیاسی هدر برود. اگر چنین شود، جایگاه مجلس را ضایع میکند که این خسارتی بزرگ به شمار میرود.
اژهای بخش ششم را توجه به مفاد سوگند نمایندگی بیان کرد و گفت: مقام معظم رهبری در این پیام اظهار میکند که سوگند نمایندگان نمایشی و تشریفاتی نیست، بلکه در دنیا و آخرت حقیقی و مسئولیتزاست و معیار عملکرد نماینده مجلس است.
وی به بخش هفتم پیام یعنی تأکید مجدد بر التزامات اخلاقی اشاره کرد که باید سرلوحه کار نمایندگان باشد و اظهار کرد: سبک زندگی اسلامی، متصف بودن به فضایل اخلاقی بهخصوص در چالشهای سیاسی و رقابتهای مشروع، التزام به رعایت تقوا، گذشت، انصاف، صداقت، مسئولیتپذیری و کار بیمنت، از جمله صفاتی است که نماینده مجلس باید خود را به آنها آراسته کند که الگوگیری از شهیدان خدمت در راستای تقویت این صفات توصیه میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه نکته آخر پیام رهبر معظم انقلاب را شامل چهار ویژگی نماینده مجلس دانست و گفت: یک نماینده باید برای همه ملت کار کند. دیگر اینکه حافظ منافع ملی و کلاننگر باشد و از تصویب طرحهای آبادانی که افراطی و خارج از حد طاقت بودجه عمرانی دولت است، پرهیز کند.
وی به تذکر نهایی مقام معظم رهبری اشاره کرد و توضیح داد: رهبر انقلاب بر اینکه کار باید با نیت خدمت به مردم باشد، تأکید کرد و عمل صالح را مأجور و جذب دلهای مردم را موجب سپاس بیدریغ آنها دانست. فقط به جمله پایانی این پیام توجه کنید که میفرماید: «لازم میدانم از نمایندگان محترم دوره یازدهم، بهویژه رئیس پرتلاش و هیئترئیسه فعال آن تشکر کنم.» این جمله خط بطلانی بر تخریبهای گروههای بداخلاق کشید و برای مجلسیان، راه روشن را ترسیم کرد تا در تار عنکبوت بافتههای ذهنهای علیل گرفتار نشوند و تلاش و فعالیت را دو محور کار نمایندگان معرفی کرد که تا پایان این دوره، مجلسیان خود را با آن تطبیق دهند و رأیدهندگان از همین امروز آنها را ارزیابی کنند که کار به عمل است، نه سخنپراکنی.
زهراسادات محمدی
انتهای پیام