انصارالله یمن از جمله گروههای محور مقاومت است که پس از عملیات طوفان الاقصی و حمله اسرائیل به نوار غزه، اقدامات بسیاری علیه کشتیهای تجاری ائتلاف ایالات متحده آمریکا و دیگر دولتهای غربی در دریای سرخ که در راستای منافع اسرائیل از این دریا عبور میکنند، انجام داده است، بهطوریکه با تهدیدات حوثیها، هزینه حمل کالا به ارزش یک تریلیون دلار و همچنین نرخ حمل و نقل و زمان تردد کشتیها نیز افزایش یافته و آسیبهای جدی به تجارت این کشورها وارد کرده است.
اگرچه آمریکا و انگلیس چندین مرتبه به مواضع نیروهای انصارالله حمله کردند؛ اما نتوانستد در مقابل آنها بازدارندگی ایجاد کنند، بهطوریکه انصارالله علاوه بر تهدیداتی که علیه دولتهای غربی در دریای سرخ و خلیج عدن ایجاد کرده، اقدامات خود را علیه رژیم اسرائیل نیز بهکار گرفته است.
به گزارش یورونیوز، به نقل از یحیی سریع، سخنگوی انصارالله، این گروه در روز یکشنبه، 14 ژوئیه، حملاتی به اهداف نظامی اسرائیل در بندر ایلات با هواپیماهای بدون سرنشین انجام داد؛ اما مهمترین و خبرسازترین عملیات این گروه، مربوط به حمله موشکی اخیر آنها به اهداف نظامی اسرائیل در منطقه یافای تلآویو بوده است که با موشک بالستیک فراصوت انجام شد و در اصابت به هدف خود، موفق عمل کرد.
این عملیات و سایر اقدامات گذشته انصارالله که به منظور حمایت از مردم مظلوم فلسطین انجام شده است، باعث غافلگیری مخالفان داخلی و خارجی آن شد، بهطوریکه عملکرد انصارالله در جایگاه گروهی شبهنظامی، بسیار پررنگتر از یک دولت منطقهای بوده و توانسته نقشی کلیدی در این رویدادها ایفا کند. اگرچه نتانیاهو اعلام کرده است که عملیات اخیر حوثیها را بدون پاسخ نمیگذارد و بهای سنگینی به آنها تحمیل خواهد کرد؛ اما به نظر میرسد هر اقدامی که ضد حوثیها انجام دهد، نمیتواند در مقابل این گروه بازدارندگی ایجاد کند؛ زیرا هر اقدامی از جانب اسرائیل باعث سرسخت شدن انصارالله میشود.
این گروه که پس از فرار منصور هادی و حمله عربستان، صنعا پایتخت یمن و بخشهای دیگری از این کشور را در کنترل خود قرار داده است، با قدرتنمایی در دریای سرخ و جنگ اسرائیل و فلسطین، میتواند به قدرتگیری هر چه بیشتر در سایر نقاط یمن امیدوار باشد که در سیطره مخالفان انصارالله از جمله طرفداران منصور هادی و مورد حمایت عربستان سعودی هستند.
انصارالله همانند سایر گروههای محور مقاومت، از جانب غرب متهم به حمایت تسلیحاتی از سوی ایران است؛ اما به تازگی اندیشکده بروکینگز آمریکا اعلام کرده که حوثیها تواناییهای خود را برای ساخت تسلیحات در داخل یمن بهبود بخشیده و حتی توانستهاند سلاحهای جدیدی را تقویت کنند؛ مسئلهای که مقامات کشورمان از جمله رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر آن صحه گذاشتهاند. از طرفی، انصارالله علاوه بر رویکردهای اسلامگرایانه، دارای گرایشهای شدید ضدامپریالیستی و ظلمستیزی هستند و رهبران آن، از جمله رهبر پیشینشان، سید بدرالدین حوثی، نزدیکی زیادی به امام خمینی(ره) داشتند.
نکته مهمی که درباره انصارالله باید به آن اشاره کرد، این است که سابقه مبارزات مسلحانه این گروه در مقایسه با سایر گروههای محور مقاومت، پیشینه تاریخی طولانی دارد. در اصل، برخی از اعضای این گروه، بهویژه اعضای سرشناس و رهبران آن، از بازماندگان سید یحیی الهادی بن الحسین، از علمای مبارز شجاع زیدی در قرن سوم هجری هستند که خود و بسیاری از نوادگانش نزدیک به 11 قرن بر سرزمین یمن حمکرانی کردند. اعضای این خاندان در طول تاریخ و بر اساس مبانی اندیشهای شیعی زیدی، به قیامهای مسلحانه پرداخته و مبارزات بسیاری علیه خلفای عباسی، عثمانی و همچنین استعمارگران انگلیسی داشتهاند.
این روحیه مبارزاتی و نظامیگری تا امروز نیز ادامه یافته و در قالب انصارالله یمن یا همان حوثیها تبلور یافته است. در حال حاضر در میان گروههای محور مقاومت، حزبالله در مقایسه با سایرین دست بالا را دارد؛ اما انصارالله نیز از این قابلیت برخوردار است که بعدها به گروهی همسطح حزبالله یا حتی قدرتمندتر تبدیل شود؛ زیرا در طول یک سال اخیر، بسیار بیشتر از سایر گروههای مقاومت، توانسته نقش قابل توجهی در معادلات منطقهای ایفا کند و چالشهای فراوانی برای اسرائیل و حامیانش در دریای سرخ و فراتر از آن بهوجود آورد.
پگاهسادات طباطبایی، دانشآموخته کارشناسی ارشد روابط بینالملل
انتهای پیام