به گزارش ایکنا از اصفهان، حجتالاسلام والمسلمین محمد قطبی، مدیرعامل مرکز ملی نوآوری و خلاقیت اشراق در وبینار «جهانبینی کار» با محوریت «کار؛ تجلیگاه خداوارگی و معنای زندگی انسان» که شب گذشته، ۱۷ دیماه به همت مرکز ملی نوآوری و خلاقیت اشراق و خانه فناوریهای فرهنگی، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان برگزار شد، درباره چیستی کار اظهار کرد: کار آن چیزی نیست که در کاغذ قرارداد نوشته یا صرفاً برای کسب درآمد انجام شود و یا کارفرما تعیین کند؛ کار آن است که انسان با همه وجود آن را انجام دهد و با انجام آن قلبش آرام شود، حتی با وجود خستگی جسمی که برای او به دنبال دارد؛ درواقع کار آن است که برای انسان رضایت و افتخار میآورد.
وی ادامه داد: در میان فیلسوفان غربی، مفهومی به نام «معنای زندگی» رایج است که پنج مؤلفه دارد، شامل رشدپذیری، یعنی انسان در زندگی قدم به قدم رشد میکند؛ یادگیرندگی، یعنی آموزشدیدن، چنانکه انسان قابلیت یادگیری نامحدودی دارد؛ اثرگذاری، یعنی انسان در جامعه تأثیرگذار است؛ ارزشمندی، یعنی انسان با رشدکردن، یادگیری و اثرگذاری در حال ارزشمندشدن است و هدفداشتن، یعنی انسان برای کارهای خود هدف و مقصد مشخصی داشته باشد. اینها مفاهیم مشترک بین فیلسوفان است، برای اینکه به بشر بگویند زندگی دارای معناست.
مدیرعامل مرکز ملی نوآوری و خلاقیت اشراق ادامه داد: دانشمندان کلام اسلامی از مفهومی به نام «خداوارگی» سخن میگویند؛ یعنی معتقدبودن و ایمانداشتن به خداوند؛ انسانی که به خداوند معتقد است و خداوند به او لقب خلیفةاللهی داده، دارای ویژگیهایی از خداوند است که عبارتند از خالقیت، مالکیت، رازقیت، مهربانی و بخشندگی. هرچه انسان بتواند صفات بیشتری را از خداوند در خود متجلی کند و بروز دهد، منزلت بیشتری دارد.
وی درباره دیدگاه فلاسفه غربی و ارتباط آن با کار بیان کرد: انسان با کارکردن میتواند رشد کند و کار مایه رشد انسان است؛ همچنین با کارکردن میتواند یاد بگیرد و در جامعه اثرگذار باشد؛ اگر میخواهید زندگیتان معنا پیدا کند، به سمت اثرگذاری بروید و بهترین روش برای اثرگذاری در جامعه، کارکردن است؛ اصلاً بدون کار نمیتوان اثرگذار بود، شما با شغلتان هویت پیدا میکنید، کسی که کار نمیکند، ارزشمند نمیشود و شما کار میکنید که به هدفتان برسید. در نهایت اینکه کار معنای زندگی است.
قطبی درباره دیدگاه متکلمان اسلامی و نسبت آن با کار نیز گفت: انسان با کارکردن میآفریند و خلق اثر میکند. برای مالکبودن، انسان با پول و کارکردن میتواند قدرت مالکیت پیدا کند. شما برای روزیدادن به خانواده یا کمککردن به فقرا و مستضعفان باید کار کنید تا بتوانید به این قدرت و توانایی برسید. انسان با کار، توانایی بخشیدن و اهداکردن پیدا میکند.
وی درباره اینکه چه کاری ارزشمند است، تصریح کرد: کاری از نظر هویت اجتماعی ارزش دارد که انسان را به تشخص برساند، زمینه رشد و تعالی او باشد و شرایط بقا و تداوم انسان را فراهم کند.
مدیرعامل مرکز ملی نوآوری و خلاقیت اشراق در پایان گفت: وقتی از جهانبینی کار سخن میگوییم، چه از دیدگاه فلاسفه غربی و چه متکلمان اسلامی، به یک نقطه مشترک و اتصال میرسیم که همان کارکردن است. کار یکی از برترین و قویترین عناصری است که هم به زندگی انسان معنا میدهد و هم خداوارگی او را تأمین میکند.
نگین تهرانی
انتهای پیام