کد خبر: 4276507
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۹
در گفت‌وگو با ایکنا مطرح شد

هنرمند زبان گویای درد و رنج‌های انسانی است

یک طراح گرافیک گفت: در گفتمان انقلاب اسلامی، هنرمند غمخوار و اهل درد است و علاوه بر اینکه درد مردم سرزمینش را بیان می‌کند، زبان گویای دردها و رنج‌های انسانی در تمام دنیا نیز است.

حامد مغروری هنرمند و طراح گرافیکحامد مغروری، متولد ۱۳۶۴ در اصفهان و دانش‌آموخته رشته گرافیک از دانشگاه انقلاب تهران است. وی که سابقه تدریس در دانشگاه‌های هنر و سپهر اصفهان را دارد، در کارگاه‌های کشوری نیز در مقام طراح گرافیک، مربی و منتور فعالیت داشته و در سالیان اخیر، جزو هنرمندان شناخته‌شده در عرصه‌ گرافیک، به‌ویژه در شهر اصفهان به‌شمار می‌رود. خبرنگار ایکنا از اصفهان به‌مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی، به گفت‌وگو با این هنرمند پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم.

ایکنا ـ نقش هنر در تبیین گفتمان انقلاب اسلامی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

پاسخ من بیشتر در خصوص رشته گرافیک و یا رشته‌های تک‌پلانی است. گاهی توضیح و تبیین یک مسئله از سوی یک فرد شاید ساعت‌ها زمان ببرد و به صحبت فراوان نیاز داشته باشد؛ اما در رشته‌هایی همچون گرافیک، طراحی پوستر یا هنرهای تجسمی همچون تصویرسازی یا تک‌شات یک نقاشی، هنرمند می‌تواند با یک تصویر، چندین دقیقه مکالمه و توضیح را با عناصر مورد استفاده در اثر خود خلاصه کند. هنرمند می‌تواند با یک تک‌شات، تک‌پلان یا تک‌طرح‌، ساعت‌ها حرف را یکجا بیان کند؛ البته کار سختی است، پس از کسب علم و تجربه امکان‌پذیر می‌شود و نقش مهمی در تبیین دارد. 

گمان می‌کنم با توجه به استفاده حداکثری از تصویر در دنیای امروز، رشته گرافیک بسیار کمک‌کننده است و مطالعه تصویری می‌تواند به یاری مطالعه متنی بیاید و در قالب تک‌طرح‌ها، بسیاری از مسائل به راحتی بیان شود. رشته‌های گوناگونی از قبیل کاریکاتور، گرافیک، تصویرسازی، نقاشی و حتی عکس چنین قابلیتی دارند.

ویژگی یک اثر گرافیکی در مقایسه با دیگر عرصه‌ها همچون سینما یا ویدئوکلیپ‌ها آن است که در کمترین زمان ممکن تولید می‌شود؛ برای نمونه پس از انجام عملیاتی مانند وعده صادق، طراح گرافیک باید در همان ساعات اولیه به‌دلیل بعد حماسی عملیات، تصویری خلق کند و غرور ملی را برانگیزد. 

ایکنا ـ از نظر شما، چه میزان از تولیدات هنری امروز، به‌ویژه در زمینه گرافیک، توانسته‌ است پیام‌ها و ارزش‌های انقلاب اسلامی را به نسل جدید منتقل کند؟

گاهی توانسته و گاهی ازدیاد تولید تصویر موجب دل‌زدگی و دیده‌نشدن آن تصویر می‌شود. در بعضی مقاطع، تولیدات گرافیکی توانسته در وقایعی همچون جنگ غزه که دو سالی است با آن روبه‌رو هستیم، عمق ماجرا را روایت کند و گاهی صحبت فراوان در قالب تصویر از موضوعات گوناگون، بی‌تفاوت‌شدن مخاطب را در پی داشته است که این مسئله باید کنترل شود. در هدف‌گذاری یک طراح، اثرگذاری باید مورد توجه قرار گیرد. به شدت نیازمند تولید تصاویر خوب هستیم تا اینکه تصاویر مبتدی و بی‌اثر خلق شود.

ایکنا ـ مهم‌ترین چالش‌های پیش روی هنر انقلابی در شرایط کنونی چیست؟

همراهی با درد مردم مهم است و همان‌طور که شهید آوینی معتقد بود، باید هنرمند اهل درد باشیم. البته این درد را باید به‌مثابه دردی انسانی در کل دنیا ببینیم و خودخواه نباشیم. باید در کنار نگاه به درد خود و وطنمان، غمخوار اتفاقاتی نیز باشیم که برای مردم مظلوم غزه و لبنان رخ می‌دهد و زورگویی‌های بین‌المللی، دردها و رنج‌های مردم را ببینیم و بیان کنیم؛ همچنين بلندگو و صدای درد مردم کشور خود هم باشیم. 

ایکنا ـ نقش نهادهای فرهنگی و آموزشی را در تربیت هنرمندان انقلابی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

نهادهای فرهنگی بستری برای به ثمر رسیدن آموزش‌هایی هستند که یک طراح یا هنرمند گذرانده است. نهادهای فرهنگی و آموزشی باید از طریق سفارش‌های حرفه‌ای و درجه اول به هنرمندان، کیفیت هنری این رشته را ارتقا دهند و ذائقه بصری مخاطب را بهبود ببخشند تا اثرگذاری بهتری اتفاق بیفتد. به‌طور کلی، تولید سفارش مناسب و با کیفیت و همچنین عرصه و اکران مناسب آن‌ها برای مخاطب هدف (چه ملی و چه بین‌المللی) از سوی چنین نهادهایی می‌تواند نقش مؤثری ایفا کند.

در زمینه مباحث آموزشی نیز نقش نهادهای مردمی حائز اهمیت است، از جمله مجمع طراحانی که می‌تواند در هر شهر شکل بگیرد. چندین سال است که شبکه نهضت مردمی پوستر در شهرهای گوناگون ایجاد شده، مانند مجمع طراحان آیه در اصفهان، سما در لرستان، ترسیم روشن در خراسان، آفتاب در هرمزگان و خاک‌نگار در خوزستان که در قالب برگزاری گعده‌ها و نشست‌‌ها از سوی طراحان، آموزش‌های لازم در اختیار نوجوانان و جوانان قرار می‌گیرد و گمان می‌کنم حمایت از این مجامع می‌تواند مؤثر و مفید باشد.

زهرا مظفری‌فرد

انتهای پیام
captcha