مناسبتهای ویژهای همچون ایام عزاداری امام حسین(ع) فرصت مناسبی برای تدوین برنامه مطالعاتی، بهویژه برای نوجوانان است تا از طریق دنیای کتاب و ادبیات با واقعه عاشورا و سیر تاریخی آن و فلسفه قیام سیدالشهدا(ع) بهتر آشنا شوند. اگرچه منابع دینی و تاریخی، مقتلنگاریها و مستندات بسیاری در این خصوص وجود دارد؛ اما کشش داستان و جذابیت رمان میتواند نقش بسزایی در به قلاب انداختن اندیشه مخاطب نوجوان ایفا کند. سه کتابی که در گزارش پیش رو معرفی میشود، از سوی انتشارات مهرستان روانه بازار نشر شده و هریک براساس مستندات تاریخی و دینی به رشته تحریر درآمده و از طریق سیر داستانی خود، سعی در انتقال مفاهیم عاشورایی به نوجوانان دارد.
کتاب «مردی که سگ شد» اثر مجید ملامحمدی در سال 1403 منتشر شد. این کتاب در چند فصل به بازخوانی زندگی و سرنوشت شبث بن ربعی میپردازد. شبث جنگجویی نامتعادل بود که گاه در جبهه حق و گاه در جبهه باطل شمشیر میزد. او همراهی با امام علی(ع) و حمایت از ایشان را هم در کارنامه خود داشت؛ اما در نهایت با دشمنان آن حضرت همپیمان شد؛ حتی برای امام حسین(ع) نیز نامه نوشت و ایشان را به کوفه دعوت کرد؛ اما در کربلا همراه یزیدیان به روی آن حضرت شمشیر کشید. نویسنده در این اثر، مسیر پرفراز و نشیب زندگی شبث بن ربعی را از دل منابع تاریخی بیرون کشیده و با روایتی پرکشش، آن را به صفحات کتابش منتقل کرده است.
کتاب «فرمانده گندمخوار» نیز به قلم سیدسعید هاشمی در سال 1400 به بازار نشر آمد و تاکنون به چاپ هفتم رسیده است. این اثر از زبان عمر سعد به قیام امام حسین(ع) و مقابله آن حضرت با لشکر ابنزیاد میپردازد. عمر سعد به طمع حکومت ری و مبارزه با دیلمیان، به میدان مبارزه با نوه پیامبر اسلام(ص) پا گذاشت. جمله معروف امام حسین(ع) خطاب به عمر سعد که «به خدا سوگند! از گندم ری نخواهی خورد» و نفرین ایشان، مهر تأییدی بر شخصیت پلید و ناکامی ابن سعد در تصاحب حکومت ری بهشمار میرود. نویسنده در این کتاب به رخدادهای پیش و پس از واقعه عاشورا نیز اشاره دارد و جذابیت قلمی او، مخاطب نوجوان را به خوبی با خود همراه میکند.
کتاب «مسیر خارج از نقشه» سومین رمان نوجوان انتشارات مهرستان است که در سال 1400 به قلم مجید ملامحمدی به چاپ رسید و بهدلیل استقبال مخاطبان، تاکنون بارها تجدید چاپ شده است. این اثر پلی میان حال و گذشته بهشمار میرود. مجید، نویسنده است و با دوستش کرار، راهی سفر اربعین میشود. او در مسیر کربلا به گذشته سفر میکند و وقایع آن زمان را به چشم میبیند؛ در نهایت تصمیم میگیرد تا آنچه را دیده است، به رشته تحریر درآورد و قلمش را در این مسیر بهکار گیرد. برقراری پیوند میان زمان حال و گذشته، نکته حائز اهمیت این اثر در جذب مخاطب است.
زهرا مظفریفرد
انتهای پیام