برنامه‌های اقتصاد مقاومتی در حوزه تعاون/ تشکیل ۴۹ تعاونی دانش‌بنیان در سال ۹۳
کد خبر: 1436459
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۲
ربیعی تشریح کرد:

برنامه‌های اقتصاد مقاومتی در حوزه تعاون/ تشکیل ۴۹ تعاونی دانش‌بنیان در سال ۹۳

گروه اقتصاد: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تدوین بسته سیاستی تعاون در دولت یازدهم خبر داد و گفت: تشکیل ۵ تعاونی سهامی عام و ۴۹ تعاونی دانش‌بنیان تا پایان سال ۹۳ از جمله اقدامات بخش تعاون در راستای اقتصاد مقاومتی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط‌عمومی وزارت تعاون، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با حضور در سومین جشنواره ملی «جایزه مدیریت تعالی تعاونی» که با همکاری خانه تعاونگران ایران برگزار شد، با تأکید بر اینکه یکی از ایرادات اصلی در بخش تعاون که مانع از پیشرفت این حوزه شده است عدم باور به این بخش است، گفت: زمانی‌که برای ارائه گزارش خدمت مقام معظم رهبری رفتم، یکی از مواردی که مطرح کردم این بود که یکی از دلایل اصلی در عدم موفقیت بخش تعاون، عدم باور به این حوزه است.

وی ادامه داد: جهان در آغاز هزاره سوم با تحولات و چالش ‌های متعددی و جدی مواجه است که به طور عمده از عملکرد انسان‌ها ناشی می‌شود. در واقع هر چه می‌گذرد شمار جمعیت و نیازها و پیچیدگی‌های اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی  زندگی در جامعه بیشتر می‌شود.

ربیعی بیان کرد: این در حالی است که تعادل اساسی بین نیازها و امکانات در جهان با تعارض جدی مواجه است. یکی از راه‌حل های اساسی برای غلبه بر تعارض ساختاری که موجب بسیاری از چالش‌هاست که به اعتقاد من تقسیم دستاوردها و اشاعه فرهنگ مشارکت و تعاون و صحنه‌های اقتصادی و اجتماعی بین جوامع و کشورهاست.

وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه تعاون ایجاد احساس مشترک در مردم از طریق همکاری متقابل در امور اجتماعی و اقتصادی بر اساس ارزش‌های اخلاقی  است افزود: این رویکرد در اصول قانون اساسی ۴۳ و۴۴ تبلور پیدا کرده است.

وی با تاکید بر اینکه تعاون در اقتصاد مغفول مانده است گفت:هرچند به صراحت قانون اساسی و به صراحت اسناد بالادستی و فرمایشات مقام معظم رهبری هنوز تعاون بخش مغفول مانده اقتصاد ماست.

 فرهنگ تعاون باید نهادینه شود

ربیعی تاکید کرد: بخش تعاون نیازمند تغییر نگرش در حوزه خود و تغییر نگرش در فرهنگ اقتصادی جامعه دارد. در مورد بخش تعاون نظرات متغاوتی وجود دارد و برخی از کارشناسان در کلیت بخش بحث هایی دارند اما به نظرم برای رشد بخش تعاون نیازمند تغییر نگرش در این حوزه هستیم.

وی خاطر نشان کرد: بنابراین برای توسعه زیرساختی تعاون نیازمند تغییرنگرش درحوزه تعاون و تغییر فرهنگ درمدیران هستیم . باید در حوزه مدیران علاوه بر تغییر نگرش ، تغییر فرهنگ درحوزه کنشگران اجتماعی هم رخ دهد تا باور تعاون به وجود بیاید و ساختارهایی ایجاد شود که تقویت کننده بخش تعاون است .
ربیعی افزود : متاسفانه در بخش فرهنگ تعاون مشکل داریم و معتقدم فرهنگ غنی ما بخش تعاون را به دلیل روحیات فردگرایانه را تقویت نمی کند و این مهم نیازبه کار زیاد دارد . باید تعاون را به صورت یک چهره نورانی وفرهنگی عرضه و توانمندی هایش را ارتقا دهیم و اهمیتش را بیشتر کنیم .

وزیر تعاون،‌کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه ادبیات تعاون نیازمند تغییر است و باید الگوهای عملی خوب تعاون را استخراج وبه جامعه معرفی کنیم بیان کرد: جامعه باید به سمت انتقال تجارب و دانسته ها حرکت کند . ما باید بتوانیم روحیه کارجمعی را درجامعه گسترش دهیم .

تعاون بهترین بخش برای خصوصی سازیست

وی ادامه داد: البته در تغییر فرهنگ تعاون صدا و سیما و سایر رسانه ها نیز با پرداختن به موضوع تعاون نقش بسزایی در ترویج این فرهنگ دارند. معتقدم فرهنگ تعاون به فرهنگ سنتی و دینی ما نزدیک تر است و بخش تعاون بهترین بخش برای اجرای روند خصوصی سازی درکشور به شمار می رود و می تواند کارکردهای عدالت اجتماعی درحوزه اقتصادی ناشی از فرآیند خصوصی سازی ارتقاء دهد .

وی افزود: بنده در این وزارتخانه نقش باغبانی را دارم که زمینه مفید را آماده می کند و به هیچ عنوان دروزارت تعاون‌،کارورفاه اجتماعی حق مهندسی کردن نداریم و تنها باید مراقبت و صیانت را عهده دار باشیم .

ربیعی گفت: ارزش اجتماعی کارکردهای بخش تعاونی مهم تر از کارکردهای اقتصادی آن است که باید مورد ارزیابی قرار گیرد و به جامعه منعکس شود چرا که رویکرد سرمایه گذاران دراین بخش نگاهی به تاثیرات فعالیت های اقتصادی دارد و این ارزش اجتماعی نباید هیچ گاه نادیده گرفته شود بلکه تشکل های تعاونی باید در این زمینه با اجرای طرح های مطالعاتی پیشگام باشند .

 سهم ۵ تا ۸ درصدی تعاون در اقتصاد

وی با اشاره به وضعیت  تعاونی ها در جهان افزود: بنده در حوزه ساختارهای اقتصادی کشورهای مختلف به ویژه کشورهای دارای اقتصاد سرمایه داری مطالعات بسیاری داشته ام و چکیده این مطالعات نشان می دهد در اقتصاد سرمایه داری اگرنامی از تعاون نیست اما بین ۵ تا ۸ درصد از بخش اقتصادی به مقوله تعاون اختصاص دارد.

ربیعی گفت:  امروزه بیش از۱۰۰میلیون شغل در تعاونی های جهان ایجاد شده است .بیش از ۹۰۰ میلیون نفر از جمعیت جهان عضو تعاونی ها هستند و روز به روز به تعداداعضا ، تعداد شرکت های تعاونی ،  نقش و حضور آن ها در اقتصاد ملی کشورها افزوده . به عنوان مثال ۳۰ درصد محصول کشاورزی در آمریکا توسط بخش تعاونی به فروش می رسد و درکره جنوبی نیز دومیلیون کشاورز عضو تعاونی ها شده اند . همچنین ۷۲ درصد تولید شیر ۷۹ درصد تولید دام درکشوراسلوونی دربخش تعاون است و در کشور برزیل ۴۰ درصد سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص ملی ناشی از فعالیت تعاونی هاست .

 ثبت ۱۹۶ هزار تعاونی در کل کشور تا پایان ۹۲

وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی به وضعیت تعاون دراقتصاد کشور اشاره کرد و افزود: براساس گزارش های اخذ شده از سامانه جامع آمارهای ثبتی بخش تعاون ، تا پایان سال ۳۹۲ تعداد ۱۹۶هزارو۵۲۵ تعاونی وهزار و۱۲۴ اتحادیه درکل کشور به ثبت رسیده اند . تعداد کل اعضاء این تعاونی ها حدود ۵۱ میلیون نفر، میزان فرصت شغلی ۲میلیون و ۶۵۰ هزار نفر برآورده شده و میزان سرمایه اولیه حدود ۷۹ هزارو ۶۰۱ میلیارد ریال است  از این تعداد تعاونی ۷۹ هزار و ۱۲۳ واحد فعال هستند و ۲۴ هزار و ۵۳ واحد که عمدتا تولیدی هستند هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده اند .
ربیعی به تعیین جایگاه اقتصادی بخش تعاون در اقتصاد ملی اشاره کرد و اظهار داشت: رشته فعالیت اورعمومی ، دفاعی وتامین اجتماعی از بخش دولتی قلمداد می شوند . بخش استخراج نفت خام وگاز طبیعی توسط شرکت های دولتی اداره می شوند وزمینه فعالیت تعاونی ندارند . خدمات واحدهای مسکونی شخصی برآورد می شود و مشمول فعالیت تعاونی نمی شوند . با درنظرگرفتن این نکات ارزش افزوده کل اقتصاد سهم بخش تعاون با لغ بر ۳.۸ درصداست.

 سهم ۱۶درصدی تعاون در کسب و کار

ربیعی تصریح کرد: نتایج این طرح نشان می دهد ، سهم ارزش افزوده بخش تعاون درهریک از زیربخش های اقتصادی متفاوت ودربعضی از زیربخش ها از جمله خدمات کسب و کار ، دارای سهمی بیش از ۱۶ درصد است . بررسی سهم هریک از بخش های اقتصادی درارزش افزوده کل تعاونی ها ،‌نشانگررتبه اول برای بخش عمده فروشی ،‌خرده فروشی ، تعمیر وسایل نقلیه و کالاهاست که ۱۹.۲ درصد کل ارزش افزوده بخش تعاون را داراست . رتبه های بعدی به ترتیب به بخش صنعت (۱۶.۴ درصد ) ، خدمات کسب و کار (۱۶.۲ درصد ) و ساختمان (۱۰.۷درصد ) اختصاص دارد . که امیدواریم بتوانیم این رقم را در سالهای ۹۳ ، ۹۴ و ۹۵ افزایش دهیم.

وی افزود: نتایج این طرح نشان می دهد ، میزان تشکیل سرمایه ثابت ناخالص سهم واقعی بخش تعاون در کل اقتصاد بادرنظر گرفتن سه نکته گفته شده حدود ۱۷ هزارو ۸۶۶.۱میلیارد ریال و معادل ۲.۴ درصد است . تعداد کارکنان بخش بیش از یک میلیون ودویست هزار نفر و قریب به ۶ درصد کل شاغلین کشور است .

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تاکید مقام معظم رهبری بر توزیع عادلانه ثروت اشاره کرد و اظهار داشت: مقام معظم رهبری نیز برای  تعاونی ها اهمیت بسیاری قائل هستند و رهنمودهای ایشان موجب شده است تا توجه ویژه ای به بحث تعاونی ها داشته باشم . تاکید مقام معظم رهبری بر  توزیع عادلانه ثروت  در قالب بخش تعاون است  و می فرمایند اگر این نگاه به تعاون صورت گیرد خصوصی سازی واقعی محقق می شود .

وی افزود : بنابراین تاکید می کنم که تعاون هم کارکرد اقتصادی دارد و هم کارکرداجتماعی بنابراین  بخش اجتماعی آن لازمه توزیع عدالتگرایانه ثروت است و عدالت اجتماعی با توسعه بخش تعاون ممکن می شود . وزارت تعاون‌،کارورفاه اجتماعی نیز درکنار شرکت های تعاونی بوده و از کمک به آن ها دریغ نخواهد کرد . درهمین حال از شرکت های تعاونی میخواهیم تا مشارکت خود رادریک رابطه متقابل وتعاملی افزایش دهند .

 جزئیات برنامه‌های بخش تعاون در اقتصاد مقاومتی

ربیعی گفت: تشکیل اتاق فکر تعاون و نیز همکاری با فراکسیون‌های مجلس شورای اسلامی به منظور تعامل و همفکری در این زمینه مورد تاکید است .کارکرد نهایی تعاونی ها عدالت اجتماعی و ریشه کنی فقراست.  بنابراین تعاونی ها می توانند بین نخبگان ورشد و توسعه در کشور ارتباط برقرار کنند . کسانی که مهارت ورزی دارند و رشد کشور از این شرایط اقتصادی که همه ملت از آن آگاهند تاثیرگذارندو می توانند رشد قابل توجهی را در زمینه اقتصادی و اجتماعی در کشور رقم بزنند .

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به برنامه های اقتصاد مقاومتی درحوزه تعاون اشاره کرد و افزود: از جمله برنامه های بخش تعاون در اقتصادمقاومتی می توان به تشکیل ۵ تعاونی سهامی عام تا پایان سال ۹۳،تشکیل ۲۴۷۲ تعاونی خدماتی تا پایان سال  ۹۳، تشکیل ۴۹ تعاونی دانش بنیان تا پایان سال ۹۳، تشکیل ۳۳ تعاونی دهیاری تا پایان سال۹۳، تشکیل ۴۱ تعاونی فراگیر ملی اشاره کرد .همچنین ۳۰ تعاونی توسعه و عمرانی شهرستانی از جمله اقدامات دیگر بخش تعاون در اقتصاد مقاومتی است.

ربیعی ادامه داد: علاوه بر این واگذاری امورنظارت برتعاونی های خدماتی به ۴۴ اتحادیه طراحی اجرای دوره ای آموزشی  مناسب به میزان ۱۰ هزار نفر ساعت، تدوین و اجرای دوره ای برنامه حمایت از توسعه شبکه نمایندگی انحصاری وفروش برندهای داخلی حمایت مالی از خرید کالاهای تولید داخلی از طریق انعقاد تفاهم نامه با نمایشگاه های عرضه کالای ایرانی برای اعطای تسهیلات خرید کالای ایرانی را می توان از جمله اقدامات دیگر این بخش در اقتصاد مقاومتی عنوان کرد.

 حمایت از فعالیت تعاونی‌ها بدون کوچکترین مداخله دولت

وی گفت : بسته سیاستی تعاون تدوین شده است که با فضا سازی مناسب در دولت آن را جلو خواهیم برد. تلاش ماتسهیل وحمایت از فعالیت های تعاونی بدون کوچکترین مداخله گری بخش دولتی است ونبود ذهنیت منسجم ازتعاونی و تفکرات نادرست ازجمله مشکلات در راه توسعه این بخش است .

ربیعی افزود: برخی از افراد تعاونی را پدیده تحمیلی دراقتصاد تلقی می کنند اما وزارت تعاون ، کارورفاه اجتماعی به جای مداخله دربخش تعاونی، با سیاستگزاری لازم ، حمایت و تسهیل را جایگزین خواهد کرد . باید مدیریت و ساختار را نیز اصلاح کنیم .

تعاونی‌ها وتعاونگران چشم امید دولت تدبیرو امید

وی افزود : همه چشم امید دولت تدبیروامید به تعاونی ها و تعاونگران است چون راهی به جز اتکا به مردم و نهادهای مدنی نداریم .درحال حاضر نقدینگی موجود درجامعه ۱۰ برابر شده است وباید این نقدینگی به چرخه تولید بازگردد تا بتوان رویکرد اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کرد.  به این ترتیب مشکلات ناشی از تحریم های ظالمانه کم اثر خواهد شد .

ربیعی بیان کرد: در کشور ما الگوی تعاون توسط سازمان‌های دولتی وارد کشور شد و عمده توسعه تعاون نه توسط گروه های اجتماعی بلکه توسط دستگاه های دولتی سامان یافته و همواره مورد تایید و حمایت دولت قرار داشته است. نگاه به تعاون باید  به عنوان یک نهضت اقتصاد اجتماعی و در خدمت اقشار و گروه های جامعه باشد.

وی افزود: به طور کلی تعاونی باید بیش از اینکه رویکرد اقتصادی برای ساماندهی نیازهای مشترک اقتصادی و اجتماعی گروه های جامعه باشد به ابزاری برای عملیاتی نمودن سیاست ها و برنامه های توسعه ای دولت مورد استفاده قرار گرفته و  نزد مردم نوعی کسب و کار دولتی قلمداد شوند.باید کلینیک  تعاونی ها در سطح هر استان را ایجاد کنیم.

captcha