علی باقی نصرآبادی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از اصفهان، در مورد رویکردهای ضد دینی برخی از شبکههای اجتماعی از جمله «فیس بوک»، اظهارکرد: «مارک زاکر برگ»، مؤسس شبکه اجتماعی فیسبوک در سال 2004 این پایگاه اطلاعرسانی را راهاندازی کرد و به طور رسمی خود را آتئیست (بی خدا) یا منکر وجود خدا معرفی کرد.
وی افزود: سایت فیس بوک از حمایت رسمی آمریکا برخوردار است، در این صورت اقدامات ضد ارزشی و ضد دینی برای حقظ منافع آن ها در اولویت برنامه کاری شان قرار دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در این مورد که آسیب رسیدن به دین و اعتقادات موجب نگرانی و دغدغه همگان شده است، گفت: عضویت روز افزون کاربران در شبکه های مجازی که بیشتر جوانان هستند و بدون داشتن آگاهی نیز می باشد، آسیب هایی به همراه دارد.
باقی با اشاره به رویکرد اصلی شبکه های اجتماعی، گفت: رویکرد اصلی آنها مقابله با باورهای دینی و ملی است که استفاده بیحد و مرز و بدون آگاهی جوانان از این شبکهها، در گسترش ارزشهای ضد دینی و انحراف جوانان از باورهای دینی نقش مهمی دارد.
وی در مورد اینکه هویت شبکههای اجتماعی با فرهنگ غربی عجین شده است، بیان کرد: این شبکهها با فرهنگ غربی و زیر پا گذاشتن ارزشهای اصیل اسلامی پیوند خورده است.
باقی با بیان اینکه تلاش این شبکهها برای آسیب رساندن به اسلام و مسلمانان است، گفت: این شبکهها همواره در تلاشند تا نهتنها به مسلمانان بلکه به جامعه اسلامی آسیب بزنند و بههمین منظور برای وارد کردن هجمه به باورهای آنان، اقدامات منسجم و سازمان یافتهای برنامهریزی میکنند.
وی ادامه داد: شبکههای اجتماعی در کنار فرصتها، میتوانند آسیبهای مختلفی از جمله فرهنگی، اجتماعی، سیاسی نیز بهدنبال داشته باشند، زیرا بعضی از ویژگی های این شبکه ها در تضاد با باورهای دینی کاربران است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1392 با موضوعیت شبکه های اجتماعی اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب در این دیدار خواستار رصد دقیق و شناخت پدیده های نو ظهور تهاجم فرهنگی به ایران شدند و بر این مورد تأکید داشتند.
وی به یکی از مشکل سازترین اتفاقات در بین کاربران افراطی شبکههای اجتماعی اشاره و تصریح کرد: افزایش روزافزون معتادان به اینترنت و سایت های اجتماعی از جمله فیس بوک یکی از مهمترین مشکلات امروزه جامعه به حساب میآید.
وی در ادامه گفت: افرادی که به پایگاه اطلاعرسانی شبکههای اجتماعی معتاد میشوند از وظایف روزمره خود همچون آموزهها و آداب سبک زندگی اسلامی غافل شده و دیگر زمانی برای عبادت با خدای خود، صله رحم که در قرآن به آن اشاره شده و همچنین، روابط عاطفی با خانواده خود نمیتوانند برقرار کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان ادامه داد: شبکههای اجتماعی طبق برنامه های از پیش تعیین شده خود، فضای آزاد و بیقید و بندی را برای کاربران خود ایجاد کردهاند که امروزه از آن بهعنوان «دوستیابی» یاد میکنند که جامعه اسلامی این بحث را نمیپذیرد، زیرا براساس عرف جامعه ارزشی ما که مبتنی بر احکام دینی است، روابط بین زن و مرد نامحرم مورد قبول نیست.
وی به فضای پایگاههای اطلاعرسانی دوستیابی اشاره کرد و افزود: متأسفانه فضای این پایگاهها و شبکههای مجازی به نقض احکام دینی و همچنین، شکسته شدن قبح ارتباط خارج از شرع و عادی شدن روابط بین نامحرم میانجامد که با ارزش های اسلامی ایرانی همخوانی ندارد.
باقی در مورد یکی از ویژگیهای شبکههای اجتماعی که وجود فضای بیبند و باری و دوری از حیا و عفت را شامل میشود و وجود این پدیده در فرهنگ غیر اسلامی کشورهای غربی امری رایج و متداول است، گفت: جوانان به دلیل حس کنجکاوی، علاقهمندی به شناخت مسائل جدید، نداشتن تجربه کافی، اقتضای سنی مهمترین ابزار دست این شبکهها هستند.
وی به فرقههای مبلّغ بیدینی در غرب اشاره و بیان کرد: این فرقهها، دین اسلام را بزرگترین سد پیش روی خود برای گسترش افکارشان میبینند.
باقی با اشاره به اینکه بیش از هشت میلیون پایگاه اطلاعرسانی شیطانپرستی در شبکههای مجازی وجود دارد، گفت: دنیای غرب با سرمایهگذاری بر روی فکر و عقیده جوانان سعی دارد افکار آنان را در اختیار بگیرد و با سو استفاده از فطرت پاک و خداجوی جوانان به انتشار فرقههای کاذب در میان جوانان بپردازند.
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی کاشان بیان کرد: آموزههای دینی، مقدسات و شعائر دین، پرچم و نماد دین هستند و حرمت و قداست ویژهای دارند که مسلمانان موظف به رعایت و حفظ آن ها هستند.
وی با اشاره به اینکه توهین به مقدسات شیعیان، در دستورکار نظام سلطه در جهان غرب قرار گرفته است، گفت: از اقدامات صورت گرفته در این زمینه میتوان به کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر اکرم(ص) و آتش زدن قرآن کریم اشاره کرد.
باقی با بیان اینکه شبکههای اجتماعی فضایی را به وجود آوردهاند که هر شخص با سلیقه و نظر خود به باورهای دینی بپردازد، بیان کرد: در پایگاههای اینترنتی مانند دیگر رسانهها، افراد و گروههایی مغرضانه و با اهداف از پیش تعیین شده، اقدام به تبلیغات ضد دینی و حمله به اعتقادات مذهبی مسلمانان میکنند.
وی با اشاره به اینکه شبکههای اجتماعی باعث از همپاشیدگی برخی از خانوادهها شده است، ادامه داد: اسلام برای خانواده، قداست و منزلت ویژه ای قائل است به طوریکه هیچ چیز با خانواده قابل مقایسه نیست، اما امروزه شبکههای اجتماعی به طور غیر مستقیم، خانوادهها را مورد هجمه قرار داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کاشان به راهکارها و پیشنهادهایی برای جلوگیری از آسیبهای شبکههای اجتماعی اشاره کرد و گفت: از راهکارهای کلی، تقویت باورها و ارزشها در سطوح عمومی، کسب معرفت و دادن آمادگی به جوانان است، زیرا رشد و تعالی همگان بهویژه جوانان بر اصول حکمت، عفت و بصیرت و عدالت متکی است و بدون داشتن آگاهی راه حقیقی کمال را نمیتوان یافت.
وی به فرموده امام صادق(ع) در مورد آگاهی اشاره کرد و گفت: امام صادق(ع) فرمودند، کسی که کاری را بدون بصیرت و شناخت انجام دهد، همانند کسی است که بیراهه میرود.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از این راهکارها، برنامهریزی مناسب و بهره گیری از فضای مجازی جهت تبلیغ دین است، زیرا با گسترش فنآوری و جدید شدن ابزارهای ارتباطی، از این ابزارها برای گسترش معارف دینی میتوان بهره جست.
باقی اظهار کرد: مهمترین چالش نهادهای دینی و فرهنگی در کشور این است که چگونه و با چه ابزاری باید کارآیی و کارآمدی ارتباطی میان نسل جدید و آموزههای دینی و ارزشی را افزایش دهند و جوانان را بیش از پیش به دین و اخلاق علاقهمند کنند.