دستاوردهای بازار سرمایه قابل قیاس با قبل از انقلاب نیست
کد خبر: 3689989
تاریخ انتشار : ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۸
دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی/ ابوذر ندیمی:

دستاوردهای بازار سرمایه قابل قیاس با قبل از انقلاب نیست

گروه اقتصاد: مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: حدود پنجاه سال است در کشور ما بازار سرمایه تشکیل شده اما رکوردهایی که این بازار در سال‌های گذشته مخصوصا در سال جاری داشته، به هیچ عنوان با دوران قبل از انقلاب اسلامی قابل مقایسه نیست و در حقیقت در حال افزایش سهم بازار سرمایه در اقتصاد ایران هستیم.

جمعه///دستاوردهای بازار سرمایه قابل قیاس با دوران قبل از انقلاب نیست

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در طول چهار دهه گذشته پس از انقلاب اسلامی، پیشرفت‌های گسترده‌ای در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی صورت گرفته و مخصوصا در زمینه اقتصادی، با وجود همه محدودیت‌ها، پیشرفت‌های چشمگیری حاصل شده که نیازمند بررسی این پیشرفت‌ها و همچنین چالش‌های اقتصادی دوران پس از انقلاب اسلامی در راستای برنامه‌ریزی برای آینده بهتر هستیم. یکی از بخش‌های مهمی که می‌تواند نقش مؤثری در اقتصاد کشور داشته باشد، بازار سرمایه است که پنجاه سال از عمر آن می‌گذرد و در این مدت فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. برای بررسی بیشتر دستاوردهای اقتصادی انقلاب اسلامی در زمینه بازار سرمایه، با ابوذر ندیمی، مشاور عالی رئیس سازمان برنامه و بودجه و عضو سابق کمیسیون اقتصادی محلس به گفت‌وگو نشستیم.
ندیمی در ابتدا با اشاره به سابقه تشکیل بازار سرمایه در کشور به ایکنا گفت: حدود پنجاه سال است در کشور ما بازار سرمایه تشکیل شده اما رکوردهایی که بازار سرمایه ما در سال‌های گذشته مخصوصا در سال جاری داشته، به هیچ عنوان با دوران قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست و در حقیقت در حال افزایش سهم بازار سرمایه در اقتصاد ایران هستیم.
وی ادامه داد: لازم به توضیح است که اقتصاد ما تاکنون بانک محور بوده و به شدت تحت تأثیر نظام بانکی قرار داشته اما اکنون بخشی از سرمایه‌ها و امکان رونق اقتصادی را از بازار پولی به بازار سرمایه کشانده‌ایم که به میزان بسیاری می‌تواند برای آینده مؤثر باشد؛ چراکه در اینصورت مردم مشارکت واقعی در اقتصاد کشور خواهند داشت.
مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: با افزایش سهم بازار سرمایه در اقتصاد کشور در دوران پس از انقلاب اسلامی و مخصوصا در سال‌های اخیر، به جای اینکه مردم، پول را در بانک بگذارند، خودشان انتخاب می‌کنند که کدام گزینه از سرمایه گذاری، تولید و مانند آن را مورد حمایت قرار دهند.
ندیمی تأکید کرد: با این اوصاف، در زمینه تنظیم بازار و رویکرد به بازار سرمایه در چهار دهه گذشته مخصوصا در سال‌های اخیر و بخصوص سال جاری بسیار موفق عملکرد کرده‌ایم و شاخص‌های ما نشان داده است که خوشبختانه باور به بازار سرمایه را ایجاد کرده‌ایم و طبیعی است که این بازار در آینده سهم بیشتری از اقتصاد کشور را خواهد گرفت.
این نماینده سابق مجلس یادآور شد: بنده معتقدم تا پایان دولت کنونی، امکان توسعه این بازار تا 40 یا 50 درصد از اقتصاد کشور وجود داشته باشد؛ یعنی بتوانیم سهم‌های چند درصدی را به چند ده درصدی تبدیل کنیم که می‌تواند علامت خوبی در اقتصاد ما باشد.
وی درباره لوازم بین‌المللی شدن بازار سرمایه کشور گفت: باید قبول کنیم که طبیعتا هم در بازار پول و هم بازار سرمایه، رشد بازارها به بُعد فرامرزی وابسته است و نمی‌توانیم تنها به همین سرمایه دولت، مردم و نهادها اکتفا کرده و کشور را اداره کنیم؛ بنابراین اگر بخواهیم سرمایه دیگران را هم به سرمایه خودمان نزدیک کنیم و حاصل این نزدیکی این باشد که بتوانیم در استفاده از وجوه برای اهداف، تولید، اشتغال و صادرات استفاده کنیم باید قانون را در بسیاری از موارد برابرسازی کرده و محدودیت‌های ورود سرمایه‌گذارتن خارجی به بازار سرمایه کشور را برداریم.
ندیمی اظهار کرد: اگر در بازار پولی اجازه نمی‌دهیم بانک خارجی در کشور تأسیس شود به این دلیل که آنها بر سهم بالای پنجاه درصد خود تأکید دارند باید این رویکرد را تغییر دهیم؛ چراکه به نفع ماست. اگر اینکار را انجام ندهیم با منابع اقتصادی موجود نمی‌توانیم کشور را به خوبی اداره کنیم؛ بنابراین باید فرصت دهیم تا به جای سرمایه‌گذاری پروژه‌ای خارجی‌ها، فاینانس و بیع متقابل و مانند آن، منابع خارجی‌ها به کشور ما بیاید.
این نماینده سابق مجلس با اشاره به آثار مثبت ورود سرمایه‌گذاران خارجی به کشور گفت: اگر منابع خارجی وارد کشور ما شود، به این دلیل که سود پائینی دارد، خود همین مسئله یک فرصت است و باعث می‌شود فشاری به تولیدکنندگان ما وارد نشود و دولت هم مجبور نشود هزاران میلیارد تومان پرداخت کند تا فعالیت‌های اقتصادی رونق بگیرد؛ بنابراین اگر قرار است اقتصاد ایران رونق بگیرد باید از فرصت‌های خارجی استفاده کنیم و بخشی از این فرصت‌ها، مربوط به فرصت‌های بازار پول و بازار سرمایه است.
مشاور عالی رئیس سازمان برنامه و بودجه در پایان گفت: این بازارها از جهت درصدها، نرخ‌ها، هزینه‌ها، خدمات، افزایش ضریب امنیتی و حل مشکلات اساسی اقتصادی به ما کمک می‌کنند. تنگ نظری‌ها مشکلی را حل نمی‌کند و علما، فقها و اقتصاددانان ما باید تغییر رویه دهند؛ چراکه با رویه کنونی، مشکلات کشور، روز به روز بیشتر می‌شود و با این رویه نمی‌توان اقتصاد را نجات داد.

captcha