به گزارش ایکنا از اصفهان، نشست هماندیشی در خصوص هجدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان، روز گذشته، ۲۷ بهمنماه در استانداری اصفهان و با حضور فعالان قرآنی و نمایندگان نهادهای متولی برگزار شد.
در این نشست، محمدرضا جاننثاری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان با اشاره به ضرورت برگزاری نمایشگاه قرآن و عترت گفت: امروز باید به هر شکلی که امکان دارد، قرآن را ترویج و احکام نورانی آن را وارد زندگی مردم کرد. این فعالیتها باعث دلدادگی مردم از پیر تا جوان به قرآن میشود. اینگونه فعالیتها نتایج بسیاری دارند و زمانی ثمره آنها مشخص میشود که کسی انتظار آن را ندارد. توسل به قرآن و اهل بیت(ع) در شیوه زندگی مردم، مسئلهای است که دشمن قادر به درک آن نیست و متأسفانه برخی دوستان هم از آن غفلت میکنند. برای مثال، ۲۲ بهمن امسال همگی شاهد حضور مردم بودیم، آن هم بعد از همهگیری کرونا و فشار شدیدی که در این پنج ماه به کشور وارد شده بود. عدهای تلاش زیادی انجام دادند تا خود را اکثریت نشان دهند، اما مردم با حضور خود این ادعا را باطل کردند.
وی به بیان پیشنهاداتی در خصوص آمادهسازی نمایشگاه قرآن و عترت پرداخت و افزود: توصیه میکنم این جلسات تا زمان شروع نمایشگاه، هر ۱۰ روز یک بار تشکیل شود و کمیتههای گوناگون تلاش کنند در این جلسات، گزارش فعالیتهایشان را ارائه دهند و به بررسی طرحهای اجرایی بپردازند. اینگونه، سرعت کار و کیفیت نمایشگاه افزایش پیدا میکند. از کمیتههای اجرایی درخواست دارم که در چینش نمایشگاه و برنامهریزی محتوایی آن، رفتارهای هیجانی نداشته باشند. ایجاد هیجان در جامعه خوب است، اما اگر پشت این رفتار محتوا وجود نداشته باشد، زودگذر خواهد بود. برای همین باید تلاش شود در نمایشگاه، محتوای عمیق به مردم ارائه شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان تصریح کرد: نگرانی اول من به کمیته تأمین محتوا مربوط میشود. اعضای این کمیته تلاش کنند دایره نظرورزی محدود نشود و چند فرد خاص، تمام تصمیمات را نگیرند. اصرار دارم که مؤسسات قرآنی نقش اول را در تأمین محتوا داشته باشند. همچنین موضوعاتی که در کمیته محتوایی مطرح میشود، باید با نیازهای جامعه مرتبط باشد. برای مثال، رفع شبهات، تبیین حجاب و ولایت از منظر قرآن و...، از مسائل مهم جامعه هستند.
وی به حمایتهای مالی از مؤسسات و سازمانهای شرکتکننده در نمایشگاه قرآن و عترت اشاره کرد و گفت: این موضوع از یک نظر درست نیست و آن اینکه، طلب پول در این سطح، بیاحترامی به قرآن است، اما امکان دارد ایدهها و نظراتی در مؤسسات قرآنی مطرح شود که خود آنها توان پشتیبانی از آن را نداشته باشند. اینجا وظیفه ماست که در حد توانمان از آنها حمایت کنیم. پس درخواست دارم دستگاههایی که از لحاظ قانونی وظیفه حمایت از فعالیتهای فرهنگی را دارند، وارد عمل شوند. فعالیتی مهمتر و تأثیرگذارتر از کار قرآنی وجود ندارد. بنابراین، باید تمام تلاش خود را برای ترویج آن بهکار بگیریم.
جاننثاری ادامه داد: برای برگزاری نمایشگاه، ضمن اینکه از مردم دعوت عمومی بهعمل میآوریم، باید بعضی از گروهها را بهصورت ویژه دعوت کنیم. برای مثال، ائمه جمعه، ائمه جماعات، مدیران مدارس، رؤسای دانشگاهها و... حضورشان ضروری است و باید به فکر دعوت از آنها باشیم. همچنین دعوت از قاریان مشهور، هنرمندان و ورزشکاران نیز میتواند مفید باشد. درست است که همه نهادها در نمایشگاه پای کار میآیند، اما دست آخر نمایشگاه باید بهصورت مردمی برگزار شود. هر محله و مسجدی، خیرانی دارد که حاضرند برای قرآن تلاش کنند و میتوان از ظرفیت آنها استفاده کرد.
وی به ضرورت پوشش رسانهای نمایشگاه قرآن و عترت اشاره کرد و افزود: در این زمینه باید تلاش زیادی انجام شود. ما این موضوع را در شورای اطلاعرسانی پیگیری خواهیم کرد. در این بخش نباید فقط به صداوسیما بسنده کرد. رسانه یعنی صداوسیما، رسانههای مکتوب، رسانههای مجازی و... . ما از صداوسیما درخواست داریم توجه ویژهای به کودکان و نوجوانان نشان دهد و تلاش کند با پخش برنامههای متنوع، آنها را به حضور در نمایشگاه ترغیب کند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان در پایان بیان کرد: کار مهمی که باید انجام شود، نظرسنجی از شرکتکنندگان است. پیشنهاد میکنم فرمهایی با عنوان نظرسنجی طراحی و در میان بازدیدکنندگان از نمایشگاه توزیع شود. اینگونه میتوانیم از نقاط ضعف و قوت خود خبردار و متوجه شویم مخاطبان کدام بخش نمایشگاه را بیشتر پسندیدهاند.
همچنین در این نشست، علی تمنایی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان به توضیحاتی درباره نمایشگاه قرآن و عترت پرداخت و گفت: استان اصفهان در زمینه فعالیتهای قرآنی، به لحاظ تعدد مؤسسات، اساتید، مربیان و متربیان قرآنی، جایگاه ویژهای در کشور دارد. بنابراین، اگر بخواهیم نمایشگاهی با موضوع قرآن و عترت برگزار کنیم، باید در حد و تراز استان اصفهان برگزار شود، کمااینکه در سالهای گذشته، این کار به کمک خدا انجام شد. در آخرین سالی که نمایشگاه در اصفهان برگزار شد، حدود ۴۰ هزار نفر از آن بازدید کردند.
وی تصریح کرد: در جلسه پیشین با حضور آقای جاننثاری، ملزم به تدوین آییننامه اجرایی نمایشگاه شدیم تا فعالیتها و شرح وظایف هر یک از کارگروهها و نهادهای مرتبط با این نمایشگاه مشخص شود. در آن جلسه، دستورالعملی برای برگزاری نمایشگاه تدوین شد و این جلسه به تصویب رسید. نمایشگاه قرآن و عترت تنها فعالیت قرآنی ما در استان نیست و به همین منظور، نیازمند کارگروهی فعال در این حوزه هستیم. امیدواریم با همت همه دوستان، این کارگروه به ریاست استاندار و حضور دستگاههای گوناگون تشکیل شود و از این به بعد، فعالیتهای مربوط به نمایشگاه ذیل این کارگروه پیگیری شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان به جزئیات آییننامه اجرایی اشاره کرد و ادامه داد: ستاد برگزاری نمایشگاه با حضور ۳۷ دستگاه یا شخص به مدیریت استانداری تشکیل شده است. همچنین بهدلیل فعالیتهای اجرایی زیاد، شرکت نمایشگاههای استان اصفهان بهعنوان دبیر این ستاد انتخاب شده است. ذیل این ستاد نیز یک شواری برنامهریزی با حضور ادارههای گوناگون به منظور اجرایی شدن کار، پیشبینی شده است.
وی افزود: ذیل این شورا، چهار کمیته اجرایی قرار دارد؛ کمیته اول، اجرایی و پشتیبانی است که مسائل اجرایی، مالی و پشتیبانی به این کمیته مربوط میشود. کمیته دوم که اهمیت بسیاری دارد، کمیته محتوایی است. یکی از مهمترین وظایف این کمیته، برنامهریزی برای جذب دانشجویان و دانشآموزان به نمایشگاه قرآن و عترت است، بهگونهای که نمایشگاه بتواند برای چند ماه به آنها خوراک معنوی بدهد. کمیته بعدی، کمیته تبلیغات است که برای حضور هر چه بیشتر مردم، نیازمند فعالیت آن هستیم. کمیته آخر، کمیته ارزیابی و نظارت است. وظیفه اصلی این کمیته بعد از پایان نمایشگاه شروع میشود و بازخورد مردم و نقاط ضعف و قوت نمایشگاه را بررسی میکند.
تمنایی در خصوص چالشهای موجود در برگزاری نمایشگاه قرآن و عترت گفت: مهمترین مسئله ما در نمایشگاه به جز کارهای اجرایی، نحوه و شکل حضور مردم در نمایشگاه است. زمان پیشنهادی برای نمایشگاه، ۱۶ تا ۲۰ فروردین قبل از شروع لیالی قدر، از ساعت ۱۶ تا ۲۲ خواهد بود. از آنجایی که دانشآموزان و کارمندان تا ۱۳ فروردین تعطیل هستند، اگر بتوان تاریخ برگزاری را تغییر داد، شاید حضور بهتری را از سمت دانشآموزان شاهد باشیم.
مسعود احمدی
انتهای پیام