کد خبر: 4199964
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۳:۵۶
در بیست‌و‌دومین نشست «گپ و گرافیک» تبیین شد

بده‌بستان‌های شعر و گرافیک

مدیر واحد هنرهای تجسمی حوزه هنری استان اصفهان گفت: شعر به غیر از فرم و تکنیک محتوایی دارد که بسیاری از اوقات به ابرقصه‌ها چنگ می‌زند و می‌تواند برای قصه‌سازی پوستر، خصوصاً در موضوعات انتزاعی راه‌گشا باشد.

بیست‌و‌دومین نشست تخصصی «گپ و گرافیک» در حوزه هنری استان اصفهانبه گزارش ایکنا و به نقل از روابط عمومی حوزه هنری استان اصفهان، بیست‌و‌دومین نشست تخصصی «گپ و گرافیک» روز گذشته، ۲۴ بهمن‌ماه با موضوع «شعر و گرافیک: چگونه از شعر گرافیک بیاموزیم» در عمارت سعدی برگزار شد.

در این نشست که با حضور جمعی از هنرمندان گرافیست همراه بود، مجتبی مجلسی، مدیر واحد هنرهای تجسمی حوزه هنری استان اصفهان اظهار کرد: گاهی اوقات پررنگ کردن مرزها و خط‌کشی‌ها در هنرهای تصویری کاری سخت و طاقت‌فرساست. هنرجو نمی‌تواند مرز را بشناسد و معلم نیز زبانش از انتقال این تفکیک الکن است. مثلاً اینکه فرق تصویر و پوستر چیست و تصویر خام باید از چه مرزی رد شود تا بتوان آن را پوستر خطاب کرد، یکی از همین موارد است. 

وی ادامه داد: اما در هنرهای دیگر مثل شعر، چون از یک طرف با تصویر به آن معنایی که با آن سروکار داریم، گره نخورده و از طرف دیگر، هنری آمیخته با گوشت و پوست و استخوان ما ایرانی‌هاست و سال‌هاست که با آن مأنوسیم، پررنگ کردن بعضی از مرزها کار ساده‌تری است و شاید به فهم ما طراحان نیز کمک کند.

مدیر واحد هنرهای تجسمی حوزه هنری استان اصفهان با اشاره به تفاوت میان شعر و جمله گفت: تفاوت جمله و شعر و مرز میان این دو برای مخاطب ایرانی زیاد ابهام ندارد. با همین مرز و با همین تعریف‌ها به استقبال فهم پوستر و تصویر هم می‌توان رفت. شعر تکنیک دارد و نوعی ارتباط دیالکتیکی بین فرم و محتوای آن برقرار است، دقیقاً مثل گرافیک.

وی تصریح کرد: آشنایی‌زدایی از جمله مفاهیم کاربردی هم در گرافیک و هم در شعر است که نخستین بار، ویکتور شکلوفسکی در سال ۱۹۱۷ در مقاله‌ای با عنوان «هنر به‌مثابه تکنیک» آن را مطرح کرد. هدف شکلوفسکی از آفرینش مفهوم آشنایی‌زدایی، درواقع کشف وجه تمایزی بود که زبان شاعرانه را از زبان مقرون به‌صرفه و ساده روزمره مجزا می‌کند. او معتقد بود: «سخن شاعرانه، سخنی شکل‌بندی‌شده (فرم‌بندی‌شده) است و در مقابل سخن عامیانه و روزمره‌ای قرار دارد که بیشتر بر سادگی و دقت خود تکیه می‌کند.» این تفارق میان سخن شاعرانه و روزمره، از نظر شکلوفسکی قابل تعمیم به تمام اشکال و گونه‌های هنری است.

مجلسی با بیان اینکه ارتباط گرافیک و شعر به همین بده‌بستان‌ها ختم نمی‌شود، گفت: شعر به غیر از فرم و تکنیک محتوایی دارد که بسیاری از اوقات به ابرقصه‌ها چنگ می‌زند و می‌تواند برای قصه‌سازی پوستر، خصوصاً در موضوعات انتزاعی راه‌گشا باشد. همان‌طور که شعر ماندگار و شعر مصرفی وجود دارد، پوستر ماندگار و پوستر مصرفی نیز هست.

وی تأکید کرد: در این نشست گپ و گرافیک به شعر و فهم مرزها و تمایزهایش با متن می‌پردازیم تا در سایه آن بفهمیم چرا بعضی از به اصطلاح پوسترهایمان تصویرند، نه پوستر؛ یا به زبان دیگر جمله‌اند، نه شعر.

انتهای پیام
captcha