در جهانی که نیاز به معنویت و آرامش بیش از همیشه احساس میشود، مؤسسههای فرهنگی قرآنی با ترویج آموزههای مقدس قرآن کریم، نور امید و ایمان را در دلهای مردم روشن میکنند. یکی از این مجموعهها، مؤسسه زینبیه کاشان نام دارد که در نتیجه تلاشهای مدیریت خود، به مرکزی برای ترویج فرهنگ قرآنی تبدیل شده است. خبرنگار ایکنا از اصفهان با فاطمه قامتی قمصری، مدیر این مؤسسه فرهنگی قرآنی، درباره دستاوردها، چالشها و برنامههای آینده به گفتوگو پرداخته که متن آن را در ادامه میخوانیم.
ایکنا ـ خودتان را معرفی کنید.
فاطمه قامتی قمصری، متولد ۱۳۴۷ در کاشان هستم. تحصیلاتم در مقطع کارشناسی ارشد الهیات، رشته علوم قرآن و حدیث و کارشناسی حوزه علمیه جامعةالزهرا(س) قم است. هماکنون مدیریت مؤسسه قرآنی حضرت زینب(س) کاشان و نیز هیئت زینبیه بانوان کاشان را که اولین هیئت بانوان در این شهرستان محسوب میشود و با مجوز رسمی از اداره تبلیغات اسلامی آغاز به کار کرده است، بر عهده دارم.
از جمله دورههایی که در زمینه قرآنی گذراندهام، مربیگری روخوانی و روانخوانی، مربیگری تجوید قرآن، دورههای تخصصی تفسیر و تدبر در قرآن و مربیگری ترجمه و مفاهیم است. همچنین مدرس دورههای جامع تخصصی مداحی بانوان و مبلغ فعال حوزه جامعةالزهرا(س) قم هستم.
ایکنا ـ با توجه به تغییرات سریع در دنیای امروز، چگونه مؤسسه شما توانسته است خود را با نیازهای جدید جامعه هماهنگ کند و به جذب جوانان بپردازد؟
با توجه به اینکه رسانههای غربی فعالیتهای شبانهروزی برای از میان بردن نگرش قرآنی و مذهبی جوانان دارند، مؤسسه و هیئت ما چندین ایده و راهکار برای جذب نوجوانان و جوانان تعریف کرده که به لطف خدا تاکنون نتیجه خوبی داشته است. استقبال از هیئت به حدی خوب بود که ما هیئت دخترانهای به نام هیئت «بناتالزینب(س)» تشکیل دادیم. این هیئت قرار است کارهای بزرگی در سطح شهر و حتی کشور انجام دهد.
یکی از راهکارها و ایدههایی که ما برای جذب جوانان و نوجوانان داریم، شناخت نیازهای این گروه سنی است؛ همین که جوان بتواند نیاز و هدف خود را بشناسد، بسیاری از مسائل حل میشود.
دومین ایده هیئت، شخصیتبخشی به جوان است؛ یعنی محترمدانستن جوانها در جمع با تأسی به سیره معصومین(ع) که رویکرد مثبت به جوانها و دوره جوانی داشتند و به آنان شخصیت میدادند و سپس آنان را به کار خیر و نیکی دعوت میکردند. پیامبر(ص) میفرماید: «من به شما درباره جوانان به نیکی سفارش میکنم، چرا که آنان دلهای نازک و عواطف لطیف دارند.»
سومین راهکار، دادن مسئولیت به نسل نو و مشارکتدادن آنها در فعالیتهای گروهی و جمعی و کارهای تشکیلاتی و امور اجرایی است. چهارمین ایده، فضاسازی مناسب و شاد برای قشر نوجوان و جوان و توجه به آراستهبودن فضای هیئت و مؤسسه و پنجمین ایده، تجلیل از موفقیتها و تقدیر از فعالیتهای جوانان است.
ایکنا ـ چه چالشهایی در مسیر ترویج قرآن کریم و آموزههای اهل بیت(ع) در مؤسسه شما وجود دارد و شما چگونه با این چالشها مقابله میکنید؟
معمولاً حوزه اهل بیت(ع) و قرآن بسیار مظلوم است. نخستین چالش ما در عرصه فعالیتهای قرآنی، به وجود بعضی از قوانین و مقررات وضعشده برمیگردد. هرچند تلاشهایی برای برطرفشدن آنها صورت گرفته، ولی هنوز بهطور کامل این مشکلات رفع نشدهاند، مانند امور مالیاتی و قوانین بیمهای. متأسفانه از این حیث، نگاهی که به مؤسسات قرآنی میشود، شبیه نگاه به بنگاههای اقتصادی است.
چالش دوم ما درباره بودجه است که حمایتی در این زمینه وجود ندارد. تأمیننشدن هزینه لازم برای ترویج فرهنگ قرآن تهدیدآمیز و نگرانکننده به نظر میرسد.
ایکنا ـ با توجه به رقابتهای موجود در حوزه آموزشهای دینی، مؤسسه شما چه تمایزاتی در مقایسه با سایر مؤسسات دارد؟
به نظر من بهترین امتیاز مؤسسه زینبیه این است که در کنار برنامههای قرآنی، کارهای فرهنگی نیز انجام میشود؛ یعنی ما هم مجوز مؤسسه قرآنی داریم و هم در کنار آن، مجوز هیئت بانوان که با دادن مسئولیت به نوجوانان و جوانان توانستیم به اهداف والایی دست یابیم.
طبق سخن پیامبر(ص) که میفرماید: «إِنِّی تَارِک فِیکمُ الثَّقَلَینِ... کتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیتِی...» سعی ما نیز ترویج آموزههای قرآن و عترت در کنار هم است.
ایکنا ـ مؤسسه شما برای ایام شهادت حضرت زهرا(س) چه برنامههایی پیشبینی کرده است؟ این برنامهها مورد استقبال تقریباً چه تعداد از بانوان قرار میگیرد؟
ویژهبرنامه ما برای ایام شهادت حضرت زهرا(س) شامل سخنرانی، مرثیهخوانی و عزاداری است. حجتالاسلام عمادپور و شیخ رحمان سعیدیپور با موضوع تاریخ اهل بیت(ع)، ولایتمداری حضرت زهرا(س)، زندگی معنوی حضرت، مقام و فضائل ایشان و احترام به مادر سخنرانی میکنند. ما بهطور متوسط هر شب میزبان ۵٠٠ نفر از بانوان کاشانی در این مؤسسه هستیم.
ایکنا ـ برای برگزاری این نوع برنامهها چند نفر در تدارکات و پشتیبانی مؤسسه کمک میکنند؟ گزارشی از همکارانی که در این زمینه فعالیت دارند، بیان کنید.
ما حدود ۵٠ نفر کادر خادم افتخاری هیئت داریم که در قالب تیم تولید محتوا، تیم امور رسانه، تدارکات، تیم امور سمعی بصری، انتظامات مؤسسه و... فعالیت میکنند. برای برپایی یک جلسه، اتاق فکر و هماندیشی داریم و برای اینکه مراسمی به زیبایی برپا شود، همه این اعضا تلاش زیادی میکنند.
ایکنا ـ و سخن پایانی.
ما از حضور نوجوانان و جوانان در هیئت «بناتالزینب(س)» که متشکل از دختران دهه هشتادیست، استقبال میکنیم. از خانوادهها میخواهیم که اجازه ندهند امر دین زمین بماند و زمینه حضور دختران خود را در چنین جلساتی فراهم کنند.
زهراسادات محمدی
انتهای پیام
به من یکی از شرکت کنندگان این مجموعه هستم برنامه ها و کاراشون بسیار منظم و عالی با مدیریت بالا
من که به همه میگم جلساتشونو از دست ندن و بیان