کد خبر: 4220476
تاریخ انتشار : ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۳
در نشست خبری سومین کنگره بین‌المللی «نهج‌البلاغه؛ راه نجات» مطرح شد

نهج‌البلاغه قابلیت ارائه ساختارهای تمدنی را دارد

دبیر علمی «سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه؛ راه نجات» گفت: آنچه در این کنگره‌ها دنبال می‌شود و امیدواریم که در آینده نیز بتوان آنها را دنبال کرد، سیری علمی در راستای نهج‌البلاغه با محوریت تبیین ساختارهای تمدنی در عرصه جهانی است.

نشست خبری سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه راه نجاتبه گزارش ایکنا از اصفهان، نشست خبری «سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه؛ راه نجات» با موضوع «نهج‌البلاغه و زیست شرافتمندانه» روز گذشته، 19خردادماه در مجتمع فرهنگی مطبوعاتی اصفهان برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد سالک کاشانی، رئیس هیئت‌‌مدیره مؤسسه نهج‌البلاغه استان اصفهان در این نشست اظهار کرد: نهج‌البلاغه به برادر قرآن معروف است و کلام امیر‌المؤمنین(ع) فوق کلام بشر و پایین‌تر از کلام خداوند محسوب می‌شود. ما نمی‌توانیم کلام ایشان را با کلام دانشمندان و علما مقایسه کنیم، زیرا کلام آن حضرت در تمام ابعاد زندگی بشر نقش‌آفرین است؛ از جمله تعلیم‌ و تربیت فرزند، مباحث دینی و فرهنگی، مسائل سیاسی و حکومتی، بصیرت و آگاهی و... .

وی افزود: در خطبه 131 نهج‌البلاغه، حضرت علی(ع) چارچوب تشکیلات حکومتی را بیان و به مبارزات ظلم‌ستیزانه اشاره می‌کند و در نهایت به برقراری حقوقی که در جامعه اسلامی معطل مانده است، می‌پردازد. نهج‌البلاغه مملو از ارزش‌های احیای بشریت است. سازمان ملل و حقوق بشر باید در برابر کلاس امیر‌المؤمنین(ع) زانو بزنند و قوانین احیای بشریت را از طریق این کتاب مورد توجه قرار دهند. 

رئیس هیئت‌مدیره مؤسسه نهج‌البلاغه استان اصفهان گفت: این مؤسسه که از سال 1393 فعالیت خود را آغاز کرده، تا امروز فعالیت‌های گسترده‌ای در همه ابعاد انجام داده و دو کنگره نیز پشت سر گذاشته است و در حال حاضر برای برگزاری سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه آماده می‌شود. هدف اصلی ما این است که به کمک بزرگان داخلی و خارجی به معرفی کاملی از نهج‌البلاغه بپردازیم و این کتاب را به خانه‌های مردم ببریم.

رویکرد کنگره سوم کاملاً اجتماعی است

در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین مسعود راعی، دبیر علمی «سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه؛ راه نجات» بیان کرد: ضرورت بین‌المللی شدن این کنگره و آموزه‌های گران‌سنگ نهج‌البلاغه، ما را به این عرصه کشانده است. بیش از آنکه به‌ دنبال نمایاندن ابعاد جهانی این فضا باشیم، خود نگاه و کلمات حضرت علی(ع) این رویکرد را ایجاد کرده است. بزرگترین کاری که می‌توانیم انجام دهیم، این است که آنچه را حضرت علی(ع) شکل داده، تبیین کنیم و امیدواریم که در این راستا بتوانیم نگاه علمی جامعی به جامعه بین‌الملل ارائه کنیم.  

وی ادامه داد: چیزی که در این کنگره‌ها دنبال کردیم و امیدواریم که در آینده نیز بتوان آنها را دنبال کرد، سیری علمی در راستای نهج‌البلاغه با محوریت تبیین ساختارهای تمدنی در عرصه جهانی است. تفکر ام‌القرایی در جمهوری اسلامی ایران و ضرورت رسیدن به تمدن جهانی، این فضا را پیش روی ما قرار داد تا تولید ادبیات و محتوا با نگاه جهانی ایجاد شود؛ در نتیجه اولین کنگره با محوریت اثبات مرجعیت علمی نهج‌البلاغه برگزار شد.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه آزاد نجف‌آباد با بیان اینکه محوریت کنگره دوم، انسان در تراز نهج‌البلاغه بود، توضیح داد: زمانی که بخواهیم انسان در تراز نهج‌البلاغه را تبیین کنیم، ضرورت دارد که این کار را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تربیتی و روانشناختی انجام دهیم. این دو گام ضروری بود؛ ولی کافی نبود و لازم بود که دو گام دیگر نیز در این مسیر برداریم. در گام سوم، انسانی که در تراز نهج‌البلاغه تبیین می‌شود، بدون توجه به زیست‌بوم‌ها وجود خارجی ندارد. نسبت انسان با زیست‌بوم نیز باید مشخص می‌شد و در نهایت کنگره سوم با عنوان نهج‌البلاغه و زیست شرافتمندانه تعریف شد.   

وی گفت: در فضای زیست شرافتمندانه، همه تمرکز به سوی زیست‌بوم‌ها رفته است؛ به‌ عبارتی باید دانست زیست‌بوم اقتصادی که در نگاه امیر‌المؤمنین(ع) باید برای تحقق یک تمدن شکل بگیرد، دارای چه ویژگی‌هایی است؟ چه راهکارهای اجرایی و چه چالش‌هایی دارد؟ راهکارهای برون‌رفت از چالش‌ها چیست؟ همین نوع سؤالات درباره دیگر زیست‌بوم‌ها نیز مطرح می‌شود؛ بنابراین کنگره سوم با شش زیست‌بوم شکل گرفت. در کنگره دوم، پنج زیست‌بوم با رویکرد فردی مطرح بود؛ ولی رویکرد کنگره سوم کاملاً اجتماعی است.

راعی اظهار کرد: کنگره سوم در شرایطی تعریف شد که جنگ غزه شکل گرفت و یکی از برترین مؤلفه‌های زیست شرافتمندانه با عنوان «جهاد» که امروز از آن به «حق بر مقاومت» یاد می‌شود، باید در کانون توجه این کنگره قرار می‌گرفت. نگاه بلند حضرت علی(ع) به جهاد و اینکه جهاد چگونه می‌تواند ملتی را فاخر کند، موجب شد تا زیست‌بومی اختصاصی درباره مقاومت طراحی کنیم.

وی درباره کنگره چهارم نیز گفت: محوریت این کنگره، حکمرانی است و سخن آخر خواهد بود. گام اول مرجعیت علمی نهج‌البلاغه، گام دوم تلاش برای نشان دادن انسان در تراز نهج‌البلاغه و گام سوم تلاش برای تبیین زیست‌بوم مطلوب بود و در نهایت در گام چهارم، برای تحقق این نگاه تمدنی، مدل حکمرانی مطرح می‌شود؛ آنچه امروز گمشده این کره خاکی است.

آغازی برای حرکت در مسیر نهج‌البلاغه

سپس پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان به راه‌اندازی مرکز تحقیقات نهج‌البلاغه از سوی این مجموعه اشاره کرد و افزود: تلاش‌های بسیاری در راستای برگزاری کنگره‌های بین‌المللی نهج‌البلاغه صورت گرفت، پیش‌کنگره‌های متعددی برگزار شد و اکنون نیز سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه را پیش رو داریم.

وی اضافه کرد: در دانشگاه‌ها آن‌طور که شایسته نهج‌البلاغه بوده است، فعالیت نکرده‌ایم و تلاش کافی برای ارائه مدل حکمرانی و زیست‌ شرافتمندانه که در دل این کتاب قرار دارد، انجام نشده است؛ در نتیجه مسیری طولانی پیش روی ماست. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در حوزه‌های علوم انسانی در دانشگاه‌ها در حال فعالیت هستند؛ ولی هدایت و جهت‌ دادن به آنها برای انجام پایان‌نامه‌ها و تحقیقات در حوزه نهج‌البلاغه به تلاش بیشتری نیاز دارد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با بیان اینکه کنگره نهج‌البلاغه شروعی برای حرکت در مسیر نهج‌البلاغه است، توضیح داد: با گذشت سالیان زیاد از انقلاب اسلامی باید تلاش‌های جدی در راستای مدل‌سازی حکمرانی، زیست و سبک زندگی خود متناسب با آموزه‌های نهج‌البلاغه انجام دهیم؛ در نتیجه کنگره نهج‌البلاغه رویداد بسیار مهمی است. مناسبات جهانی امروز به ما نشان می‌دهد که بشریت بیشتر از هر زمان دیگری به تفکر شیعه و آموزه‌های امیر‌المؤمنین(ع) نیاز دارد.

کنگره 11 تیرماه برگزار می‌شود

حجت‌الاسلام علی‌اصغر بیگی، دبیر اجرایی «سومین کنگره بین‌المللی نهج‌البلاغه؛ راه نجات» نیز در این نشست بیان کرد: جلسات مربوط به کمیته علمی کنگره از خردادماه سال قبل برگزار و محورهایی که همکاران به آنها اشاره کردند، تعریف شد. برگزاری نشست‌ها و پیش‌نشست‌های تخصصی در این زمینه نیز در دستورکار قرار گرفت که حدود سه هزار دانشجو در آنها شرکت کردند. امروز شاهد ارسال تعداد فراوانی مقاله به کنگره و حضور بیش از 50 ملیت در آن هستیم. کنگره در تاریخ 11 تیرماه، مصادف با روز مباهله در سالن‌ همایش‌های بین‌المللی اصفهان برگزار خواهد شد.

وی تصریح کرد: در کنار کنگره و رویدادهای علمی آن، کلاس‌های آموزشی به‌صورت برخط در دانشگاه‌های گوناگون برگزار خواهد شد. نکته دیگر، برگزاری نمایشگاه جانبی برای کنگره است که آثار مربوط به نهج‌البلاغه در آن به نمایش درمی‌آید؛ همچنین از کتاب‌هایی که طی یک سال گذشته درباره نهج‌البلاغه و علوم متعدد آن نگاشته شده است، رونمایی خواهد شد. ما به‌ دنبال جریان‌سازی برای نهج‌البلاغه در لایه‌ها و سطوح مختلف جامعه هستیم تا این کتاب از مظلومیتی که در آن قرار دارد، خارج شود.

زهراسادات مرتضوی

انتهای پیام
captcha