کد خبر: 4266415
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۲
آیت‌الله هادی نجفی در گفت‌وگو با ایکنا تبیین کرد

شمیم روح‌‌انگیز زندگی در عصر ظهور + فیلم

آیت‌الله هادی نجفی با بیان اینکه در حکومت امام زمان(عج) زمین آباد و سرسبز، امنیت کامل برقرار، بهداشت و سلامتی و رفاه و آسایش فراگیر، علم و دانش شکوفا، رضایت همگانی جلب و قسط و عدالت محقق می‌شود، گفت: حکومت امام زمان(عج) حکومت جوانان خواهد بود و در آن هنگامه، آرزوی زندگان برای مردگان این است که ای کاش بودند و دولت آن حضرت را می‌دیدند.

آیت‌الله هادی نجفی استاد حوزه علمیه اصفهانبه‌مناسبت نیمه شعبان و سالروز میلاد حضرت مهدی(عج) و با هدف تفکر و تعمق در آموزه‌های مهدویت، به سراغ آیت‌الله هادی نجفی، از نوادگان شیخ جعفر کاشف‌الغطاء، استاد درس خارج فقه و اصول و تفسیر قرآن کریم حوزه علمیه اصفهان و صاحب آثار متعدد به زبان‌های عربی و فارسی مانند «الآراء الفقهیه» در ۱۴ جلد، «موسوعه احادیث اهل‌البیت(ع)» در ۱۲ جلد، «اجود البیان فی تفسیرالقرآن»، «یوم الطف (مقتل الامام أبی عبدالله الحسین الشهید)»، «طریق الوصول الی اخبار آل الرسول(ع)»، «بدا در کتاب و سنت»، «نقد مسیحیت»، «آخرین درس امامت؛ منجی بشریت»، «تاریخ ادوار حدیث» و... رفتیم. وی بحث خود را در چهار محور، شامل اندیشه مهدویت، علائم ظهور، انتظار فرج و زندگی در عصر ظهور مطرح کرد که در شماره پیشین، سه محور نخست این گفتار از نظر خوانندگان محترم ایکنا گذشت و در شماره پیش رو، محور پایانی با عنوان «زندگی در عصر ظهور» را می‌خوانیم.
 

بیشتر بخوانید:

دوستان درخواست داشتند که من زندگی در عصر ظهور را به اختصار تبیین کنم و توضیح دهم؛ همان زندگی که ما تاکنون ندیده‌ایم. ممکن است ظهور در این باقی‌مانده عمر کوتاه ما اتفاق نیفتد که امیدواریم اتفاق بیفتد؛ اما معلوم نیست، شاید قرن‌ها و شاید هزاره‌ها ظهور امام زمان(عج) طول بکشد.
 
دکان‌داران مردم را فریب ندهند که ظهور نزدیک است و فردا، پس‌فردا، دو ماه یا شش ماه دیگر اتفاق می‌افتد؛ چون هیچ‌کس نمی‌داند. هر کس برای ظهور امام زمان(عج) تعیین وقت کند، بنا بر روایت «کذب الوَقّاتُون» از ناحیه خود امام زمان(عج)، دستور به تکذیب او رسیده و این فرد دروغ‌گوست؛ بنابراین کسی نمی‌تواند وقت تعیین کند.
 
تمام کسانی که برای ظهور وقت تعیین کردند، از دنیا رفتند و ظهور هم اتفاق نیفتاد. این روایت و توقیع شریف، تمام است و کسی نمی‌تواند انکار کند. البته ما آرزومندیم که ظهور نزدیک باشد؛ اما نمی‌دانیم ظهور چه زمانی واقع می‌شود. شاید فردا، شاید یک سال دیگر، شاید هزار سال دیگر، شاید میلیارد سال دیگر؛ هر چه خدا بخواهد، همان می‌شود. عزیزان این نکته را فراموش نکنند، کسانی که برای ظهور تعیین وقت می‌کنند، بنابر فرموده امام زمان(عج) دروغ می‌گویند و چنین چیزی وجود ندارد.
 
 
به حسب ظاهر، ما زندگی در عصر ظهور را نمی‌بینیم، البته مشتاق و آرزومند دیدار آن هستیم؛ بنابراین گوشه‌ای از زندگی در عصر ظهور بقیة‌الله‌الاعظم(عج) را توضیح می‌دهم. 
 
داستانی نقل کنم از واعظی که می‌گفتند روی منبر همیشه از بهشت می‌گفت. نعمت‌های بهشتی را می‌شمرد و همه خصوصیات بهشت را تبیین می‌کرد. پرسیدند که شما همیشه از بهشت می‌گویید، جهنم را هم بگویید. گفت جهنم را که خودتان می‌روید و می‌بینید، لازم نیست من برایتان بگویم؛ من از بهشت می‌گویم که نمی‌بینید تا بدانید آنجا چگونه است. حالا داستان ما هم همین است. ما جهنم دنیا را در عصر امروز خودمان می‌بینیم. وضعیتی که امروز در دنیا حاکم است و آنچه در غزه اتفاق می‌افتد، مصداق بارز یک جهنم است. ما این جهنم را در عمر خودمان دیده‌ایم و حالا باید قدری از بهشت عصر ظهور بگوییم که همین دنیا بعد از ظهور امام زمان(عج) چگونه خواهد شد. مطالبی که در ادامه مطرح می‌شود، همگی برگرفته از روایات هستند.
 
آبادی تمام زمین: در کتاب «مُنتَخبُ الاَثَر فی الامام الثّانی عَشَر(عج)» از مرحوم آیت‌الله صافی گلپایگانی، جلد سه، صفحه ۱۶۴ آمده است: «وَلَا يَبْقَى فِي الْأَرْضِ خَرَابٌ إِلَّا يَعْمُرُهُ؛ هیچ مخروبه‌ای در زمین باقی نمی‌ماند، مگر آنکه او آبادش می‌کند.» مفهوم آن این است که تمام خرابه‌ها در هر جای زمین و در هر پستی و بلندی‌ که باشند، به عمران و آبادانی تبدیل می‌شوند.
 
سرسبزی و خرمی تمام زمین: در کتاب ألفُصولُ ألمُهمّة فی مَعْرِفَة ألأئمَّة، صفحه ۳۰۲ آمده است: «زمین سرسبز و خرم خواهد شد و تمام آن را سرسبزی، خرمی و نشاط فرامی‌گیرد، حتی بیابان‌ها و کویرها.» 
 
در کتاب الخصال از شیخ صدوق روایت می‌کند: «تمشِيَ المَرأَةُ بَينَ العِراقِ إلَى الشّامِ لا تَضَعُ قَدَمَيها إلّا عَلَى النَّباتِ» (زن از عراق تا شام را پياده می‌رود و جز بر گياه و علف، پا نمی‌گذارد.) در حکومت امام زمان(عج)، زن روی پای خود و به‌صورت پیاده این راه را که نزدیک به هزار کیلو‌متر است، طی می‌کند؛ اما این آبادانی جهان و سرسبزی و خرمی، به امنیت و آرامش هم نیاز دارد.
 
در کتاب «اَلْإرْشاد فی مَعْرفةِ حُجَجِ الله عَلَی الْعِباد» از شیخ مفید آمده است که وقتی قائم قیام می‌کند، به عدل حکم می‌کند و در روزگار او، جور و ستم از تمام دنیا برداشته می‌شود: «قامَ القائِمُ حَكَمَ بِالعَدلِ وَ ارتَفَعَ فِي أَيّامِهِ الجَورُ.» «وَ آمَنَت بِهِ السُّبُلُ؛ و تمام راه‌ها امن می‌شود.» «وَ أَخرَجَتِ الأَرضُ بَرَكاتِها؛ و زمین برکات خود را ظاهر می‌کند.» «وَ رُدَّ كُلُّ حَقٍّ إِلى أَهْلِهِ؛ و هر حقی به صاحب حق بازمی‌گردد.
 
روایت مندرج در کتاب الخصال از شیخ صدوق که به آن اشاره شد، ادامه‌ای دارد که می‌گوید خانمی از عراق تا شام می‌رود و پای خود را مگر به روی گیاه و سبزی نمی‌گذارد. «وعَلى رَأسِها زينَتُها» یعنی بر روی سر خود زینت‌آلاتش را حمل می‌کند. اگر دیده باشید زنان عرب وقتی پیاده می‌روند، بارشان را روی سرشان می‌گذارند و در روایت می‌گوید که بار این خانم زیورآلات اوست و زیورآلات یک خانم به حسب ظاهر قیمتی است. «لا يَهيجُها سَبُعٌ ولا تَخافُهُ» هیچ حیوان درنده‌ای به او حمله نمی‌کند، هیچ‌کس او را آزار نمی‌دهد و دچار هیچ هراسی نمی‌شود؛ یعنی امنیت کامل در زمان ظهور امام زمان(عج)، وقتی زنی تنها با مقدار قابل توجهی از زیورآلات و طلاجات این راه طولانی را پیاده و به تنهایی می‌رود و هیچ تعرضی به او وارد نمی‌شود.
 
 
بهداشت و سلامتی: در کتاب بحار، جلد ۴۵، صفحه ۸۱، مرحوم مجلسی نقل می‌کند: «در روی زمین هیچ نابینا، زمین‌گیر و مبتلا به بیماری بعد از ظهور امام زمان(عج) وجود ندارد، مگر اینکه خدا بلای او را به برکت اهل بیت(ع) برطرف می‌کند.» آیا کور مادرزاد هم نداریم؟ وقتی می‌گوید نابینایی روی کره زمین پیدا نمی‌شود، پس کور مادرزاد هم نیست و همگی سلامت می‌شوند و بهبودی و شفا پیدا می‌کنند. آیا به برکت و اعجاز امام زمان(عج)، این‌ اتفاق می‌افتد یا دانش تا درمان تمام بیماری‌ها پیشرفت می‌کند؟
 
روایت دیگر از امام باقر(ع) در کتاب بحارالأنوار از مرحوم مجلسی، جلد ۵۲، صفحه ۳۳۵ آمده است که می‌فرماید: «هرکس امام زمان را درک کند، اگر بیماری داشته باشد، بهبودی پیدا می‌کند و اگر ضعیف و ناتوان باشد، قوی می‌شود.»
 
 
شکوفایی علم و دانش: از امام صادق(ع) در کتاب «الخرائج و الجرائح» از قطب‌الدین راوندی، جلد ۲، صفحه ۸۴۱ روایت شده که می‌فرماید علم ۲۷ حرف است، همه آنچه پیامبران آورده‌اند، دو حرف از آن است؛ بنابراین مردم به غیر از این دو حرف علم بیشتری نمی‌شناسند؛ اما با ظهور امام زمان ۲۵ حرف دیگر علم شکوفا و ظاهر می‌شود. امام زمان(عج) ۲۵ حرف علم را بین مردم منتشر می‌کند و با دو حرف دیگر که پیش‌تر آمده بود، تمام علم در اختیار مردم قرار می‌گیرد.
 
علم و دانش که شکوفا شود، نقطه مقابل آن جهل و ظلمت برچیده می‌شود و مردم احساس رضایت همگانی می‌کنند. چگونه جهل و ظلمت برداشته می‌شود؟ سوره زمر، آیه ۶۹ می‌فرماید: «وَأَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّهَا؛ زمین به نور پروردگارش روشن می‌شود.»

طبری امامی در کتاب «دلائل‌الامامة»، صفحه ۴۸۶ از امام صادق(ع) روایت می‌کند که وقتی امام زمان(عج) قیام کند، زمین به نور پروردگارش روشن می‌شود و مردم دیگر از نور خورشید بی‌نیاز می‌شوند و شب و روز در روشنایی یکی می‌شوند و ظلمت از بین می‌رود. شما می‌توانید تعبیر «ظلمت از بین می‌رود» را تعبیری کنایی در نظر بگیرید به معنای اینکه جهل از بین می‌رود و یا اینکه خود ظلمت را در نظر بگیرید، به معنای اینکه تاریکی از بین می‌رود.

رضایت همگانی: وجود رضایت همگانی کار بسیار سخت و عجیبی است. اینکه کسی بتواند همه را راضی نگاه دارد، بسی شگفت‌آور است. طبری امامی در کتاب «دلائل‌الامامة»، صفحه ۴۷۱ می‌گوید: «يَرْضى بِهِ سَاكِنُ السَّمَاءِ وَ سَاكِنُ الْأَرْضِ»؛ یعنی تمام کسانی که در آسمان‌ و زمین‌ هستند، از او راضی و خشنودند و این یعنی اعلام رضایت همگان از امام زمان خود.

مطلب دیگر این است که در عصر ظهور، هرگز فقیر و نادار پیدا نمی‌کنید و همگان غنی و دارا می‌شوند. شیخ مفید در کتاب «اَلْإرْشاد فی مَعْرفةِ حُجَجِ الله عَلَی الْعِباد»، جلد ۲، صفحه ۳۸۱ از امام صادق(ع) نقل می‌کند که در روزگار ظهور، مردم به قدری بی‌نیاز می‌شوند که کسی می‌گردد تا شخصی را پیدا کند و زکات مال خود را به او بدهد؛ یعنی حقوق واجبه مال خود را ادا کند، ولی هیچ‌کس را پیدا نمی‌کند که زکاتش را قبول کند؛ بنابراین فقیری که صدقه و زکات بگیرد، وجود ندارد. همه مردم از آنچه خدا به آن‌ها ارزانی داشته است، بی‌نیاز شده‌اند.

علت نیاز چیست؟ علت این است که گروهی، حقوق دیگران را می‌خورند و مانع رسیدن حقوق به بقیه می‌شوند. وقتی حقوق مردم به ایشان نرسد، اختلاف طبقاتی به وجود می‌آید. اختلاف طبقاتی که بسیار فاحش باشد، به این دلیل است که گروهی حقوق دیگران را غارت می‌کنند و  به قدری دارا می‌شوند و می‌خورند که گویی می‌ترکند، گروه دیگر هم از شدت گرسنگی به حدی می‌رسند که گویی می‌میرند. این معنای اختلاف طبقاتی است. 

با ظهور امام زمان(عج)، دیگر کسی نمی‌تواند حق دیگری را تصاحب کند؛ بنابراین این حقوق و اموال بین همه تقسیم می‌شود. وقتی همه مردم بهره‌مند شدند، همه بی‌نیاز می‌شوند. وقتی ثروت ثروتمندان اول تا صدم دنیا بین همه مردم تقسیم شود، همه بی‌نیاز می‌شوند.

رفاه و آسایش: طبری امامی در «دلائل‌الامامة»، صفحه ۴۷۸ از قول پیغمبر(ص) ذکر می‌کند که وقتی امام زمان(عج) ظهور کند، امت پیامبر(ص) چنان در نعمت فرو می‌روند که هرگز چنین نعمت و رفاهی برایشان اتفاق نیفتاده است. خدا آسمان را برای آن‌ها می‌فرستد که بارش‌های پربرکت داشته باشند و به‌واسطه آن، زمین حاصل خود را به خوبی برویاند و موجبات رفاه همگانی فراهم می‌شود.

خدمات‌رسانی به چه کیفیتی است؟ فتال نیشابوری در کتاب «رَوضَةُ الْواعِظین وَ بَصیرَةُ الْمُتَّعِظین»، جلد ۲، صفحه ۱۷ از قول امام باقر(ع) نقل می‌کند که امام زمان(عج) وقتی داخل کوفه می‌شود، فرمان می‌دهد تا از پشت حرم امام حسین(ع) نهری یا قناتی حفر کنند و این کانال آب را به سمت نجف اشرف هدایت کند.

نجف نهر ندارد و آب آن از چاه است. معروف است که نجف خبز الشعیر و ماء البئر است؛ یعنی نان جو و آب چاه. در زمان ظهور، کانالی از کربلا به نجف حفر می‌شود، کربلا نهر و شریعه فرات را دارد. از آنجا کانالی حفر و آب را تا نجف هدایت می‌کنند؛ همچنین بر دهانه‌های آن کانال پل‌ها و آسیاب‌هایی احداث می‌شود و این نشان از عظمت حجم آبی است که می‌رود.

قسط و عدل: عدالت در زمان امام زمان(عج) فراگیر است و همه را دربرمی‌گیرد. کسی نیست که عدالت صاحب‌الزمان(عج) به او نرسد. در روایت معروف از امام صادق(ع) داریم که او کسی‌ است که «الذی يَمْلَأُ اَلْأَرْضَ قِسْطاً و عَدْلاً.» روایت دیگری در کتاب بحارالانوار، جلد ۵۲، صفحه ۳۶۰ نقل شده است که می‌گوید عدالت امام زمان(عج) به اندازه‌ای فراگیر می‌شود و گسترش پیدا می‌کند که به خانه‌های مردم هم ورود می‌کند، همان‌گونه که سرما و گرما به خانه‌های مردم می‌آید، عدالت امام زمان(عج) هم به خانه‌های مردم می‌آید.

آیا مردم عضر ظهور با هم دعوا دارند؟ دعوا، جنگ‌های داخلی و جنگ‌های خارجی از بین می‌روند و نوعی آشتی فراملی و جهانی واقع می‌شود. وقتی حضرت تشریف می‌آورد، این آشتی نه فقط بین انسان‌ها، حتی بین حیوانات هم توسعه پیدا می‌کند. از امیرالمؤمنین(ع) در کتاب الخصال، جلد ۲، صفحه ۴۱۹ نقل شده است که می‌فرماید درندگان وحشی و حیوانات اهلی هم دردوران ظهور با هم صلح می‌کنند؛ یعنی حیوانات وحشی‌ دیگر به شکار نمی‌روند. حالا خوراک خود را چگونه تأمین می‌کنند؟ نمی‌دانم، این خواست خداست. حیوانات همه با هم در صلح و صفا زندگی می‌کنند. همین اکنون بعضی از حیوانات که ذاتاً با هم مشکل دارند، در موارد نادر در کنار هم زندگی می‌کنند و با هم کاری ندارند. سگ و گربه یا گربه و پرنده یا امثال این‌ها را می‌توانیم ببینیم. البته این موارد امروز نادر است؛ ولی در عصر ظهور نادر نیست.

در زمان ظهور، سالم‌سازی و عمران شهرها اتفاق می‌افتد. امروزه بعضی عمرانی‌ها و توسعه‌ها موجب می‌شود که محیط زیست تخریب و مشکلات دیگری ایجاد شود. شیخ طوسی در کتاب الغیبة می‌فرماید امام زمان هر روزنه، پنجره، چاه و ناودانی را که مشرف به راه باشد و در راه مردم قرار داشته باشد، می‌بندد. درب و پنجره‌ای که به سوی خیابان باشد و مزاحمت برای مردم ایجاد کند و ناودان، بالکن و فاضلابی که در خیابان به مردم اذیت و آزار برساند، بسته می‌شود. در بعضی از شهرها فاضلاب یا ناودانی وجود دارد که آب خود را بر سر مردم می‌ریزد. در زمان ظهور تمام این موارد پاکسازی می‌شود؛ نه ناودانی به کوچه می‌ریزد و نه فاضلابی در کوچه می‌آید، پس شهرها سالم‌سازی می‌شوند.

فرماندهان لشکری و کشوری چه وضعیتی دارند؟ یاران امام زمان(عج) ۳۱۳ نفر نیستند و بسیاربیشتر هستند. آن ۳۱۳ نفر یاران اولیه امام زمان(عج) هستند که به محض ظهور، خدمت حضرت می‌رسند و اصحاب اصلی، رؤسا، بزرگان، وزرا و فرماندهان حضرت می‌شوند؛ اما فرماندهان امام زمان(عج) بسیار بیشتر هستند. در وصف آن ۳۱۳ نفر در کتاب «منتخب الأنوار المضیئة فی ذکر القائم الحجّة»، صفحه ۱۹۵ گفته شده که آثار سجده در پیشانی‌شان آشکار است، شیران روز و زاهدان شب هستند، گویا قلب آنان همچون قطعات آهن است و به هر یک از آن‌ها نیروی ۴۰ مرد داده شده است.

جوان‌گرایی در حکومت امام زمان(عج) چگونه است؟ حکومت امام زمان(عج) حکومت جوان‌هاست. در کتاب «مُنتَخبُ الاَثَر فی الامام الثّانی عَشَر(عج)» از مرحوم آیت‌الله صافی گلپایگانی، جلد ۳، صفحه ۱۷۴ از امیرالمؤمنین(ع) نقل است که می‌فرماید: «یاران امام زمان جوانان‌‌اند، پیرمردی در میانشان نیست، مگر مانند سرمه در چشم باشد.» چقدر سرمه در چشم می‌کشند؟ مختصر. چقدر نمک در غذا می‌ریزید؟ مختصر. کمترین چیزی که در غذا ریخته می‌شود، نمک است. می‌گویند پیران در میان اصحاب امام زمان(عج) همچون سرمه چشم و نمک طعام، اندک و انگشت‌شمار هستند. اصحاب امام زمان(عج) و حکومت ایشان را چه کسانی تشکیل می‌دهند؟ جوان‌ها.

از دیگر ویژگی‌های این حکومت چیست؟ امیرالمؤمنین(ع) می‌فرماید مردانی در نظام امام زمان به حکومت می‌رسند که مؤمن‌اند. البته «رجال» در این روایت دال بر جنسیت نیست. این نکته قابل توجه خانم‌ها باشد. در روایات آمده است که اگر مردی (رجال) به این شک کند که نمازش را سه رکعت خوانده یا چهار رکعت، حکم او مشخص است. اگر خانمی شک کند هم حکمش همین است و «رجال» به هر دو جنس اشاره دارد؛ بنابراین می‌فرماید حاکمان در زمان حکومت امام زمان(عج) مؤمنانی هستند که خدا را می‌شناسند و به حق معرفت خدا آن‌چنان که شایسته است، رسیده‌اند.

از دیگر ویژگی‌های ایشان چیست؟ روایت دیگری در کتاب «دلائل‌الامامة» از طبری امامی، صفحه ۳۰۷ می‌فرماید که این یاران از نجیبان‌اند و پلشت نیستند، به کسی نظر سوء ندارند، چشم و دستشان پلشت نیست، داوراند، حاکم‌اند، دین را به خوبی می‌شناسند، براساس دینشان عمل می‌کنند، در هیچ حکمی دچار خطا نمی‌شوند و شکم بزرگ ندارند، گویی شکمشان به پشتشان چسبیده است.

در زمان حکومت امام زمان(عج)، آرزوی زندگان برای مردگان این است که ای کاش بودند و دولت امام زمان(عج) را می‌دیدند؛ بنابراین حاکم نیشابوری سنی در کتاب «المستدرک علی الصحیحین»، جلد ۴، صفحه ۵۱۲ می‌گوید: «زندگان برای مردگانشان آرزو می‌کنند که ای کاش زنده بودند و این چهره ظهور را می‌دیدند و در این دولت زندگی می‌کردند.»

علاقه مردم به امام زمان(عج) و یاران ایشان چگونه است؟ علاقه به‌گونه‌ای است که همه مطیع امام زمان‌اند. نه فقط انسان‌ها، بلکه حیوانات، درندگان و پرندگان هم در اطاعت امام زمان‌اند. در داستان سلیمان در قرآن کریم هم آمده است که حتی پرندگان و درندگان از سلیمان اطاعت می‌کردند و این چیز عجیبی نیست.

حتی زمینی که امام زمان(عج) از آنجا گذر کرده یا توقف داشته است، بر نقطه دیگر زمین فخر می‌فروشد و افتخار می‌کند که حجت خدا بر روی آن نماز خوانده یا توقف کرده است. مردم علاقه زائدالوصفی به امام زمان(عج) دارند. امام زمان(عج) نسبت به مردم چگونه است؟ امام رضا(ع) می‌فرماید: «امام زمان به مردم از پدر و مادر مهربان‌تر است.» امام آن‌چنان نسبت به مردم و امت خودش مهربان است که مادر و پدر به فرزندشان مهر می‌ورزند.

انتهای پیام
captcha