بعضی سورهها فقط شامل کلمات نیستند، بلکه چراغاند، مثل فانوسی که در دل شبهای بیپناهی روشن میماند و راه را نشان میدهد. «سوره قدر» همان فانوس خاموشنشدنی است؛ سورهای که قصهاش از شب فرودآمدن وحی آغاز میشود و در دل هر مؤمن، نوری به وسعت قیامت مینشاند.
از آمرزش گناهان گرفته تا اجابت دعا، از گشودن درهای رزق تا آرامکردن دل مضطرب مادر باردار…، خلاصه، قدر یک شب نیست؛ نسخهای برای دلهایی است که هنوز ایمان دارند تاریکیها پایان مییابد.
امام صادق(ع) میفرماید: «هر کس سوره قدر را در هر نماز واجب بخواند، او را صدازنندهای از جانب خداوند صدا میزند که: ای بنده خدا! خداوند گناهان گذشتهات را بخشید؛ پس عمل خود را از سر بگیر.» (سوره قدر جلوهگاه ولایت، ص ۲۵ ـ ۱۷)
از امام رضا(ع) نقل شده است: «هر کس نزد قبر برادر مؤمن خود از هر جانب دست خود را بگذارد و هفت بار إِنّا أَنزَلناهُ فِی... را بخواند، از بیم بزرگ و هراس روز قیامت در امان خواهد بود.»
امام صادق(ع) همچنین میفرماید: «نوری که پیشاپیش مؤمنان در روز قیامت است، نور سوره قدر است.» (بحارالانوار، ج ۸۹، ص ۳۲۹)
امیرالمؤمنین علی(ع) در بیانی نورانی، فضائل این سوره را چنین توصیف فرموده است: «هر چیز میوهای دارد و میوه قرآن سوره قدر است، هر چیز گنجی دارد و گنج قرآن سوره قدر است، هر چیز یاریگری دارد و یاریگر ضعیفان سوره قدر است، هر چیز راه آسانی دارد و راه آسان درماندگان سوره قدر است، هر چیز عصمتی دارد و عصمت مؤمنان سوره قدر است، هر چیز هدایتی دارد و هدایت صالحان سوره قدر است، هر چیز سروری دارد و سرور قرآن سوره قدر است، هر چیز زینتی دارد و زینت قرآن سوره قدر است، هر چیز خیمهای دارد و خیمه متعبدان سوره قدر است، هر چیز بشارتی دارد و بشارت مردم سوره قدر است و برای هر چیز حجتی است و حجت بعد از پیامبر اکرم(ص) سوره قدر است؛ پس به آن ایمان بیاورید.» (بحارالانوار، ج ۸۹، ص ۳۳۱)
خروج از بدهکاری: یکی از آثار عظیم سوره قدر، کمک به ادای قرض است. امام باقر(ع) در پاسخ به شخصی که توان پرداخت بدهی نداشت، فرمود: «زیاد استغفار کن و سوره قدر را فراوان بخوان.» (الکافی، ج ۵، ص ۳۱۷)
بهبود بینایی چشم: در روایتی از امام صادق(ع) آمده است: «هر کس سوره قدر را بر آب بخواند و از آن آب بنوشد، خداوند نوری در چشمان او قرار میدهد.» (مستدرکالوسائل، ج ۴، ص ۳۱۴)
آسانشدن زایمان: در روایتی توصیه شده است: «هرگاه زایمان زنی سخت شد، در کنار او سوره قدر را زیاد قرائت کنید.» (الدعوات، ص ۲۰۱)
فرزنددار شدن: برخی از زوجها از داشتن فرزند یا جنسیت دلخواه محروماند. در اینباره امام باقر(ع) میفرماید: «هرگاه زن وارد ماه نهم بارداری شد، سوره قدر را با مشک و زعفران بنویسند، سپس آن را بشویند و به او بنوشانند.» (طبالائمه، ص ۹۶)
خواب آرام و امنیت هنگام خواب: امام صادق(ع) میفرماید: «هر کس بعد از نماز عشا ۱۵ بار سوره قدر را قرائت کند، تا شب آینده در امان الهی خواهد بود و هر که هفت بار این سوره را پیش از خواب بخواند، تا صبح در امان الهی خواهد بود.» (تفسیرالبرهان، ج ۵، ص ۶۹۹)
اجابت دعا: امام جواد(ع) میفرماید: «هر کس سوره قدر را در یکی از نمازهایش قرائت کند، در علیین نمازش پذیرفته و ثوابش دوبرابر میشود و اگر بعد از آن دعا کند، دعایش در لوح محفوظ مستجاب نوشته میشود.» (مستدرکالوسائل، ج ۴، ص ۱۹۰)
وسعت رزق و روزی: از برکات مهم سوره قدر، وسعت رزق است. هر روز پس از نماز صبح ۱۰ مرتبه بخوانید و قدرت خدا را مشاهده کنید؛ همچنین به نیت برآوردهشدن حاجات، ۳۶۰ بار این سوره مبارک را قرائت کنید. (درمان با قرآن، ص ۱۵۴)
خواص سوره قدر برای ازدواج: یکی دیگر از خواص این سوره، ایجاد مهر و محبت و تسهیل امر ازدواج است. برای ازدواج و افزایش مهر و محبت، نیت کنید و هر روز پس از نماز صبح، ۱٠ مرتبه سوره قدر را بخوانید.
فضیلت ویژه سوره قدر: امام رضا(ع) فرمود: «هر مؤمنی هنگام وضوگرفتن سوره قدر را تلاوت کند، گناهانش پاک میشود، همانند روزی که از مادر متولد شده است.» (الفقه المنسوب للإمام الرضا علیهالسلام، ص ۷۰)
سوره قدر، دریچهای به رحمت الهی است که اهل بیت(ع) آن را گنجینهای بیپایان از برکت، هدایت، امنیت، روزی و اجابت دعا معرفی کردهاند. بیاییم این سوره را در شبهای قدر و در طول سال، زینت زبان و قلب خود کنیم تا به نور و هدایت آن در دنیا و آخرت دست یابیم.