در روز اول اکران آثار سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، «ماجراهایی در سرزمین آشا» در سینما سوره حوزه هنری برای اهالی رسانه به نمایش درآمد. این فیلم محصول کشور کاناداست و طبق اطلاعات مندرج در زيرنويس فیلم، روایتگر اتفاقاتی به سال 1940 در منطقهای واقع در آمریکای شمالی به نام سیرکا است.
برخلاف نام فیلم که گمان میرود آشا شخصیت اصلی آن باشد، پسربچهای به اسم ژول، نقش اصلی را ایفا میکند. ژول و خانوادهاش برای زندگی به جایی به نام سیرکا و نزد داییاش نقل مکان میکنند. او بهدلیل بیماری پوستی از رفتن به مدرسه منع میشود و باید در خانه به تحصیلش ادامه دهد.
سکانسهای ابتدایی فیلم مانند صحنهای که ژول در کنار خواهر و برادرانش در دل جنگل برفی، سوار بر کالسکه در حال حرکتاند، این تصور را در ذهن مخاطب ایجاد میکند که با داستانی نظیر آنچه در فیلم نارنیا اتفاق افتاد، مواجه است؛ اما در ادامه دیگر خبری از آن شروع هیجانبرانگیز نیست و ریتم فیلم کند میشود.
تقریباً همه سکانسها به جز تعداد محدودی که فضای خانه را به تصویر میکشند، در طبیعت بکر و میان انبوهی از جنگل و رودخانه فیلمبرداری شده است. ژول در همان ابتدای تنها ماندن در خانه متوجه حضور دختری سرخپوست به اسم آشا در اطراف خانهشان شده و با او همراه میشود تا خانواده آشا را پیدا کنند. ماجراجویی آنها از دل جنگل و رودخانه میگذرد و خطراتی که با آن مواجه میشوند، کمی از ریتم کند فیلم میکاهد.
تبعیض نژادی و تعرض به سرخپوستان و محیط زندگی آنها نیز اشاره به تاریخ پررنج این قوم دارد که در سکانس حمله سفیدپوستان به منطقه زندگی سرخپوستان به خوبی قابل مشاهده است. اگرچه نفرت و دشمنی سفیدپوستان در تقابل با آنها مخصوصاً در سکانسهای پایانی به تصویر کشیده شده، اما فاقد صحنههای خشونتآمیز و نامتناسب با کودک و نوجوان است.
پایانبندی فیلم نیز ذهن مخاطب کودک و نوجوان را با مفاهیمی چون شجاعت، تلاش، احترام به طبیعت و همزیستی مسالمتآمیز با انسانهای دیگر پیوند میدهد. بهطور کلی میتوان از حضور این فیلم در جشنواره ابراز خرسندی کرد و امیدوار بود که تحسین مخاطبانش را به دنبال داشته باشد.
زهرا مظفریفرد
انتهای پیام